12.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialPrahova: Primarul comunei Vlădeni, condamnat definitiv la închisoare

Prahova: Primarul comunei Vlădeni, condamnat definitiv la închisoare

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a admis, miercuri, apelurile declarate de procurori şi de inculpat împotriva sentinţei Judecătoriei Moreni care, la data de 24 martie 2017, l-a condamnat pe fond pe Marin Călin la trei ani şi 11 luni de închisoare pentru conflict de interese în formă continuată, abuz în serviciu şi folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Astfel, instanţa care a judecat apelul a desfiinţat sentinţa atacată şi l-a achitat pe inculpat de infracţiunea de abuz în serviciu, condamnându-l în final la un an şi 11 luni de închisoare.

De asemenea, judecătorii au anulat concursul pentru ocuparea funcţiei de inspector clasa I, grad profesional asistent, în cadrul compartimentului Stare Civilă şi Resurse Umane din cadrul Primăriei Vlădeni, organizat la datele de 19 şi 21 mai 2014, numai în ceea ce o priveşte pe Ionica Daniela Călin, soţia primarului, şi au dispus desfiinţarea unor acte subsecvente.

Anterior, Judecătoria Moreni l-a obligat pe inculpat la plata sumei de 20.710 lei, cu titlu de daune materiale, după ce a admis acţiunea civilă formulată de Primăria Vlădeni.

Primarul Călin Marin a fost trimis în judecată, în stare de arest la domiciliu, în mai 2016, de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti pentru săvârşirea a două infracţiuni de conflict de interese, a infracţiunii de abuz în serviciu şi pentru folosirea în orice mod de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii, fapte aflate în concurs real.

Potrivit unui comunicat emis la acel moment de PCA Ploieşti, în rechizitoriu s-a reţinut că, în perioada 19.03.2014 – 01.07.2014, în calitate de primar al comunei Vlădeni, inculpatul s-a implicat în întreaga procedura de selecţie şi numire în funcţia de inspector clasa I, grad profesional asistent, în cadrul compartimentului Stare Civilă şi Resurse Umane al aparatului de specialitate al primarului comunei Vlădeni, a soţiei sale, Ionica Daniela Călin, care a obţinut un folos patrimonial, prin semnarea documentelor ce au stat la baza organizării concursului pentru ocuparea funcţiei respective, prin semnarea dispoziţiei de numire în funcţie a soţiei sale, a fişei postului acesteia şi a dispoziţiei prin care a dispus delegarea atribuţiilor de ofiţer de stare civilă soţiei sale.

“Totodată, în perioada aprilie – mai 2014, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a încheiat actul adiţional la contractul de prestări servicii încheiat cu SC Sindcas SRL în data de 01.01.2013, prin care s-a modificat şi completat obiectul, durata şi preţul contractului, incluzând printre altele şi prestarea serviciilor resurse umane stare civilă, iar ulterior a avizat contractul individual de muncă încheiat între SC Sindcas SRL şi soţia sa Ionica Daniela Călin, în care îi era stabilită o retribuţie lunară de 2.120 lei, dispunând şi efectuarea plăţilor celor două facturi emise de SC Sindcas SRL, acţiuni în urma cărora soţia sa, Ionica Daniela Călin, a obţinut un folos patrimonial, constând în sumele obţinute de la SC Sindcas SRL în luna aprilie – mai 2014, respectiv 3.008 lei”, arată sursa citată.

Procurorii susţin că primarul a organizat în mod fraudulos concursul pentru ocuparea a două funcţii publice de execuţie din data de 19.05.2014, în scopul obţinerii unui folos necuvenit pentru soţia sa, constând în angajarea acesteia în aparatul de specialitate al primarului comunei Vlădeni, cu consecinţa vătămării drepturilor unor persoane şi cauzarea unei pagube în cuantum de 17.087 lei reprezentată de salariile încasate de aceasta de la data numirii pe funcţie şi la data trimiterii în judecată.

De asemenea, primarul este acuzat că a înmânat unor martore subiectele ce urmau a fi date candidaţilor înscrişi la concursul organizat în data de 19.05.2015 (informaţii ce nu erau destinate publicităţii) în scopul obţinerii unui folos necuvenit, respectiv promovarea examenului pentru intrarea în corpul funcţionarilor publici la UAT Comuna Vlădeni, se mai precizează în comunicat.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Inovație pe piața muncii: munca fără contract

Ministerul Muncii a anunţat că orice persoană cu vârsta de cel puţin 16 ani va putea să câştige bani în plus. Va putea face...
Ultima oră
Pe aceeași temă