6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialPompierii, în misiune pe litoral

Pompierii, în misiune pe litoral

 

Până pe 15 septembrie, peste 200 de pompieri din 14 județe vor fi pe litoral cu tehnică specifică de intervenție (ambarcațiuni, ambulanțe SMURD, autospeciale de stingere a incendiilor, șenilate, motociclete SMURD). O atenție deosebită este acordată și eficientizării misiunilor de răspuns la situații ce pot apărea pe autostrăzile A2 și A4, astfel că, în fiecare weekend, în perioada sezonului estival, mai multe echipaje de pompieri asigură intervenţiile în situații de urgență (inclusiv cele medicale) pe tronsoane prestabilite, cu personal și tehnică din județele Călărași, Constanţa, Ialomiţa şi Bucureşti-Ilfov.

De asemenea, pentru creșterea gradului de siguranță a constănțenilor și a celor care aleg să-și petreacă vacanța pe litoral, începând de vineri, 15 iunie a.c., în zonele intens circulate din județul Constanța au fost operaționalizate 21 de puncte de lucru temporare, repartizate după cum urmează: 9 puncte de stingere a incendiilor, încadrate fiecare cu o autospecială de intervenție, în localitățile Cogealac, Crucea, Adamclisi, Valea Dacilor și Ovidiu, precum și în stațiunile Mamaia, Techirghiol, Costineşti și Vama Veche; 7 puncte de prim ajutor, dotate cu corturi, ambulanțe, șenilate și motociclete SMURD, în stațiunile Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Techirghiol, Costineşti, Saturn și Vama Veche; 5 puncte de salvare acvatică, încadrate fiecare cu o ambarcațiune, în zonele: Portul Turistic Tomis, Portul Belona, Portul turistic Mangalia, Lacul Siutghiol și Lacul Techirghiol.

Similar anului trecut, echipajele de intervenție din cadrul punctelor de lucru temporare sunt completate cu 20 de elevi ai Școlii de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldești, care, în perioada stagiului de practică desfășurat în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al județului Constanța, vor susține misiunile de răspuns.

Corturi de prim ajutor

Proiectul, lansat la inițiativa Departamentului pentru Situații de Urgență în anul 2016, urmăreşte îmbunătăţirea modului în care este acordată asistenţa medicală de urgenţă şi creşterea gradului de securitate a cetăţenilor, prin mobilizarea forţelor şi mijloacelor tehnice specifice intervenţiei în cazul producerii diverselor situaţii de urgenţă. În zonele unde au fost înregistrate în ultimii 5 ani cele mai multe situații de urgență au fost instalate corturi de prim ajutor. Acestea se găsesc, pe întreaga durată a sezonului estival, pe plajele din Mamaia Nord/Năvodari, Mamaia, Eforie Nord, Costineşti, Saturn și Vama Veche. Corturile sunt dotate cu aer condiționat și toate echipamentele necesare acordării prim ajutorului medical calificat: defibrilatoare semiautomate, medicamente, materiale sanitare și tărgi. Programul de funcționare al acestora este cuprins în intervalul orar 08.00-20.00. Lângă corturi staționează șenilatele Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, capabile să asigure intervenția pe plajă, astfel încât paramedicii să poată transporta eventualele victime cât mai rapid la corturile de prim ajutor. Intervențiile la incendii și alte situații de urgență sunt asigurate de peste 30 de autospeciale de stingere, pregătite să intervină în orice punct din judeţ. Pe perioada sezonului estival, misiunile de salvare pe apă sunt asigurate de 5 ambarcațiuni (o barcă pneumatică, 2 TARGA, 1 RIB și 1 CBRN), deservite de scafandri de la inspectoratele pentru situații de urgență din țară.

Amenzi de peste 780.000 lei anul trecut

În vara anului trecut, inspectorii de prevenire au participat la acțiuni de promovare a mesajului informativ-educativ în rândul turiștilor, precum şi la activităţi de îndrumare, instruire şi control pe linia respectării măsurilor de apărare şi stingere a incendiilor. Personalul specializat a derulat 525 de controale la unităţi de turism, în urma cărora au fost constatate 4.147 deficiențe pe linia apărării împotriva incendiilor și aplicate 3.775 sancţiuni (3.040 avertismente şi 735 amenzi), în cuantum de peste 780.000 lei. Pe lângă controalele tematice planificate, s-au executat şi controale inopinate, pe timpul zilei sau pe timpul nopţii, în perioadele de week-end sau sărbători legale. De asemenea, pe timpul celor 615 activităţi de informare preventivă au fost derulate instruiri cu personalul aflat la locul de muncă și turiști, fiind diseminate materiale informative utile pentru cetățeni.

89 de persoane salvate de la înec

Statistica misiunilor derulate de personalul specializat care a încadrat cele 21 de puncte temporare operaționalizate pe litoral în anul 2017 relevă faptul că acesta a fost solicitat să intervină în 1.487 de situații pentru acordarea primului ajutor medical calificat. De asemenea, au fost salvate de la înec 89 de persoane (15 copii și 74 adulți), iar echipajele profesioniste care deserveau punctele temporare de stingere au fost solicitate să intervină la 205 incendii.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă