15.3 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSocialPoliţia Capitalei: Protestatarul Cristian Dide a fost amendat pentru refuzul de a...

Poliţia Capitalei: Protestatarul Cristian Dide a fost amendat pentru refuzul de a se legitima

“Poliţiştii care s-au deplasat la adresă au răspuns unei solicitări formulate prin sistem 112 şi, aşa cum este bine cunoscut, poliţiştii au obligaţia de a răspunde la orice apel de urgenţă. Primul pas într-un asemenea caz este legitimarea persoanei/persoanelor găsite în locaţia indicată în apel. În situaţia în care persoana refuză legitimarea, ne aflăm în situaţia prevăzută de art.2, pct.31 din Legea nr.61/1991, reprezentând contravenţie ‘refuzul unei persoane de a da relaţii pentru stabilirea identităţii sale, de a se legitima cu actul de identitate sau de a se prezenta la sediul poliţiei, la cererea ori la invitaţia justificată a organelor de urmărire penală sau de menţinere a ordinii publice, aflate în exercitarea atribuţiilor de serviciu'”, se precizează în comunicatul Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB) transmis de Agerpres.

De asemenea, cu referire la aceeaşi situaţie, persoana a fost sancţionată contravenţional şi pentru faptul că a adresat expresii injurioase, contravenţie prevăzută tot în actul normativ menţionat anterior, la art.2, pct.1 – “săvârşirea în public de fapte, acte sau gesturi obscene, proferarea de injurii, expresii jignitoare sau vulgare, ameninţări cu acte de violenţă împotriva persoanelor sau bunurilor acestora, de natură să tulbure ordinea şi liniştea publică sau să provoace indignarea cetăţenilor ori să lezeze demnitatea şi onoarea acestora sau a instituţiilor publice”.

“Având în vedere situaţia concretă şi faptul că persoana a refuzat să prezinte un act de identitate, a fost necesară imobilizarea sa şi conducerea la secţia de poliţie, măsură aplicată în conformitate cu Legea nr.218/2002 privind organizarea şi funcţionarea Poliţiei Române”, se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, în cazul respectiv a fost necesară imobilizarea persoanei ţinând cont şi de caracteristica zonei, şi anume o terasă exterioară de la etajul opt al unui bloc de locuinţe, orice bruscare, orice pierdere de echilibru putând avea consecinţe deosebit de grave pentru toţi cei prezenţi.

“Concluzionăm că poliţiştii au acţionat în deplină legalitate, au intervenit în urma unui apel în sistem 112 şi au aplicat măsurile în conformitate cu actele normative menţionate”, mai precizează Poliţia.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 765: G7 se angajează să întărească apărarea aeriană a Kievului

Miniştrii de Externe ai statelor din G7 s-au angajat astăzi "să întărească mijloacele de apărare aeriană ale Ucrainei" împotriva atacurilor Rusiei, informează AFP.În comunicatul...

Dan Podaru candidează din partea PER la funcția de primar al sectorului 1

Fostul consilier local Dan Podaru va fi candidatul Partidului Ecologist Român pentru funcția de primar al sectorului 1, după ce formațiunea sa politică, Alianța...

VIDEO. Caz halucinant la Sibiu. Bolid de zeci de mii de euro, dar fură 20 de lei dintr-o cofetărie

Proprietarul unui lanț de cofetării din zona Sibiului a luat măsuri în urma unei creșteri a furturilor și a instalat camere de supraveghere în...
Ultima oră
Pe aceeași temă