9.6 C
București
joi, 21 octombrie 2021

PMB nu poate opri amenajările la Grădina Cinema Capitol, deși sunt neautorizate

Primăria Capitalei confirmă că lucrările de amenajare de la Teatrul de vară Alhambra, cunoscut sub numele de Grădina Cinema Capitol, s-au executat fără autorizaţie de construire şi menţionează că instituţia abilitată să oprească lucrările respective este Inspectoratul de Stat în Construcţii.

Primăria Capitalei invocă informaţii oferite de către Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti. Potrivit acestora, imobilul din Str. Constantin Mille nr. 13, Sector 1 este înscris pe Lista Monumentelor Istorice a Municipiului Bucureşti din anul 2015, la poziţia 1502, cod LMI B-11-m-B-19202. În baza unei sesizări, inspectorii Direcţiei Generale de Poliţie Locală şi Control a Municipiului Bucureşti au efectuat două verificări la adresa respectivă, pe 30 iunie şi pe 23 iulie.

„În urma verificărilor s-a constatat că lucrările de amenajări interioare şi exterioare la imobilul respectiv se executau fără autorizaţie de construire. Având în vedere că, potrivit Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată şi modificată, fapta constituie infracţiune, DGPLCMB a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti (prin adresele cu nr. 32788/01.07.2021 şi 37519/28.07.2021) şi a solicitat cercetarea cazului, aplicarea măsurilor legale împotriva persoanelor vinovate, precum şi oprirea lucrărilor de construire pe tot parcursul procesului penal, desfiinţarea lucrărilor nelegal executate şi aducerea curţii interioare a imobilului la starea iniţială”, precizează PMB.

Potrivit aceleiaşi surse, pe 2 iulie DGPLCMB a solicitat Inspectoratului de Stat în Construcţii – Ilfov analizarea acestui caz şi dispunerea măsurilor ce se impun conform prevederilor Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii.

„Potrivit art. 33 din actul normativ menţionat anterior, ‘Inspectoratul de Stat în Construcţii – I.S.C. exercită controlul statului cu privire la aplicarea unitară a prevederilor legale în domeniul calităţii construcţiilor, în toate etapele şi componentele sistemului calităţii în construcţii, constată contravenţiile, aplică sancţiunile şi măsurile prevăzute de lege şi dispune oprirea lucrărilor realizate necorespunzător’. Menţionăm că Direcţia Generală de Poliţie Locală şi Control nu poate dispune oprirea executării lucrărilor de construire la adresa sus-menţionată, instituţia abilitată în acest sens fiind Inspectoratul de Stat în Construcţii”, se mai arată în comunicat.

Ordinul Arhitecţilor din România filiala Bucureşti a atras joi atenţia asupra faptului că, potrivit unor precizări transmise la începutul lunii august de către Primăria Capitalei, nu a fost emisă autorizaţie de construire pentru teatrul de vară Alhambra (Cinema Capitol).

„Lucrările se fac întotdeauna cu aviz, indiferent dacă spaţiul are destinaţie publică sau nu. O renovare grăbită în 2 luni jumătate nu include consolidarea. Riscul de prăbuşire este unul cât se poate de real. Nu e doar pe hârtie, într-un dosar. În cazul monumentelor istorice e nevoie de experţi. Nu există bună-intenţie care poate ţine loc de la obţinerea autorizaţiei de construire. Autorităţile ar fi trebuit să se asigure de oprirea lucrărilor pentru ca acestea să se desfăşoare conform legislaţiei din domeniu care este încă în vigoare pe teritoriul României. În acest context, la începutul lunii august, 2021, PMB răspundea adresei primite de la OAR Bucureşti – Grupul de Lucru Patrimoniu. Astfel, am aflat că Direcţia Generală Urbanism şi Amenajarea Teritoriului – Direcţia Urbanism NU a emis Autorizaţie de Construire pentru teatrul de vară de la adresa str. Constantin Mille nr. 13, Sector 1″, se arată într-un document postate pe site-ul OAR Bucureşti.

Ultima oră
Pe aceeași temă