Foto Arhiva

Peste 1.300 de acţiuni de salvare ale salvamontiştilor în luna ianuarie

Salvamontiştii din ţară au fost solicitaţi să intervină la peste 1.300 de acţiuni de salvare şi acordare a primului ajutor pe parcursul lunii ianuarie, fiind salvate circa 1.500 de persoane.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 05.02.2018 - 14:11

Conform unui comunicat remis luni de preşedintele Asociaţiei Naţionale a Salvatorilor Montani din România şi Consiliului Serviciilor Publice Salvamont, Sabin Cornoiu, luna ianuarie, fiind o lună de activitate turistică intensă a sezonului de iarnă, caracterizată printr-un număr foarte de turişti pe munte, a impus asigurarea asistenţa de salvare montană la un nivel maxim, zilnic, un număr de 350 - 500 de salvamontişti aflându-se la datorie în zonele montane cu afluenţă turistică mare, în zonele de practicare a sporturilor de iarnă, în punctele medicale şi de intervenţie din circa 90 de posturi şi baze salvamont.

În această perioadă, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină în 1.338 de acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate 1.458 persoane. Dintre acestea, 577 de persoane accidentate au fost predate serviciilor SMURD sau de Ambulanţă, iar 2 victime elicopterelor de salvare SMURD-IGAV.

Prin Dispeceratul Naţional Salvamont-Vodafone au fost primite, direct, 724 de apeluri prin care anunţau accidente montane, restul apelurilor de urgenţă fiind primite şi preluate de către salvamontişti prin Serviciul Unic de Urgenţă 112 sau prin dispeceratele locale ale echipelor salvamont.

De asemenea, în cursul lunii ianuarie s-au primit 1.003 apeluri prin care se solicitau informaţii despre zona montană, dintre acestea, 614 apeluri au fost înregistrate la Dispeceratul National Salvamont-Vodafone, restul de 289 apeluri fiind făcute direct structurilor salvamont locale sau judeţene.

"Cunoscând specificul şi numărul mare de intervenţii din sezonul de iarnă, în toate staţiunile din ţară ce deţin domenii de practicare a sporturilor de iarnă, în bazele, posturile şi refugiile salvamont, serviciile salvamont vor continua să asigure efective maxime de salvatori montani, astfel încât să se reuşească intervenţia cu operativitate în situaţia producerii de accidente", a spus Sabin Cornoiu.

Echipele salvamont, singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont (0372126668 sau 0SALVAMONT) sau de pe aplicaţia SALVAMONT pentru telefoanele mobile.

Comentarii