Pentru siguranța elevilor și studenților, școlile și facultațile rămân închise

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că anul școlar și universitar se va încheia cu medii, dar fără ca elevii și studenții să se mai întoarcă în clase.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 27.04.2020 - 22:21

Șeful statului a anunțat, luni, anularea uneia dintre măsurile de relaxare a restricțiilor, măsură care fusese prezentată, doar cu titlu de propunere, acum două săptămâni, de premierul Ludovic Orban.

"S-a decis astăzi că în majoritatea școlilor, cursurile să nu se mai redeschidă în acest an școlar - universitar. Se continuă învățământul la distanță. Cursurile se vor încheia la data de 12 iunie, cu notele pe care le au elevii și studenții acum. Mediile se încheie, situația școlară se încheie", a anunțat luni, 27 aprilie, într-o declarație televizată, președintele Klaus Iohannis.

Decizia de a menține închise unitățile școlare se aplică și pentru grădinițe.

"S-a renunțat la ideea redeschiderii școlilor. Faptul că elevii ar merge la școală ar implica două riscuri mari, două riscuri majore – să ducă școala de acasă la școală sau să aducă boala de la școală acasă", a explicat șeful statului.

Doar elevii din anii terminali (clasele a VIII-a, a XII-a sau a XIII-a) vor putea merge în școlile lor (fără ca acest lucru să fie obligatoriu), în perioada 2 - 12 iunie, pentru a-și pregăti examenele de admitere în licee și de bacalaureat.

Președintele Iohannis a precizat că examenele naționale, evaluarea națională și bacalaureatul se vor organiza așa cum au fost ele planificate de la începutul anului, dar cu respectarea unor reguli clare de protejare împotriva coronavirusului, inclusiv cele de distanțare între elevi, în momentul în care se află în clase.

Potrivit șefului statului, cursurile în incinta școlilor și a universităților se vor redeschide în luna septembrie, la momentul începerii anului școlar și universitar 2020 - 2021.

Toate aceste măsuri au fost decise la ședința care s-a desfășurat luni, 27 aprilie, la Palatul Cotroceni, ședință la care au participat premierul Ludovic Orban și câțiva membri ai Guvernului, inclusiv ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie.

„Cursurile se vor încheia la data de 12 iunie, cu notele pe care le au elevii și studenții acum. Mediile se încheie”

Klaus Iohannis,

Președintele României

Comentarii