13.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialPensiile pot dărâma Guvernul. Ori moțiune de cenzură, ori faliment

Pensiile pot dărâma Guvernul. Ori moțiune de cenzură, ori faliment

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni seară, că Guvernul are ca scop creșterea pensiilor “în mod realist, pe baza realităţilor economice”, lăsând astfel să se înțeleagă că majorarea va fi sub nivelul de 40 la sută, cât promisese actuala Putere la începutul anului 2020.

“Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real”, a explicat premierul Orban într-o emisiune de televiziune.

Evident, capacitatea statului român de a oferi asemenea avantaje sociale este în funcție de puterea economiei, care însă a fost subminată de restricțiile impuse de epidemia de corovirus. În primul rând se va face o evaluare a economiei, iar abia ulterior se va decide cu ce procent se vor putea mări pensiile.

“O să constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc”, a recunoscut premierul Orban.

El a deviat însă discuția economică spre controversa politică, acuzând PSD că manipulează discuția despre pensii în perspectiva alegerilor care se vor desfășura în toamna anului 2020.

“Putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor”, a explicat Ludovic Orban.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, declarase acum trei zile că Guvernul Orban este obligat să mărească pensiile cu 40 la sută, chiar de la data de 1 septembrie 2020, întrucât această majorare ar reprezenta “un drept câștigat”. PSD amenință că, dacă Guvernul Orban nu realizează această majorare de pensii, în toamna anului 2020 va fi inițiată o moțiune de cenzură.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Marcel Ciolacu îi ia apărarea Gabrielei Firea: “N-a avut nicio treabă cu azilele groazei”

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat sâmbătă că Gabriela Firea nu a avut nicio implicare în gestionarea azilelor groazei, iar problemele existente erau deja cunoscute,...

Taiwanul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul insulei

21 de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8:15 (0:15 GMT), a anunţat sâmbătă Ministerul Apărării...
Ultima oră
Pe aceeași temă