Pensiile pot dărâma Guvernul. Ori moțiune de cenzură, ori faliment

Controversa privind mărirea pensiilor poate duce fie la căderea Guvernului Orban, fie la prăbușirea economică a României.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 02.06.2020 - 19:38

Premierul Ludovic Orban a anunțat, luni seară, că Guvernul are ca scop creșterea pensiilor "în mod realist, pe baza realităţilor economice", lăsând astfel să se înțeleagă că majorarea va fi sub nivelul de 40 la sută, cât promisese actuala Putere la începutul anului 2020.

"Urmărim să creştem pensiile. Obiectivul nostru este să creştem pensiile cu cât putem, în mod real. Lucrul ăsta nu pot să-l spun acum, cu cât putem în mod real”, a explicat premierul Orban într-o emisiune de televiziune.

Evident, capacitatea statului român de a oferi asemenea avantaje sociale este în funcție de puterea economiei, care însă a fost subminată de restricțiile impuse de epidemia de corovirus. În primul rând se va face o evaluare a economiei, iar abia ulterior se va decide cu ce procent se vor putea mări pensiile.

“O să constatăm după primele şase luni, în raportul semestrial pe care îl facem privind starea economiei, ţinând cont de prognoze. Şi prognozele nu numai din România, pentru că trebuie să ţinem cont şi de prognozele de evoluţie economică în Europa şi prognozele de evoluţie ale tuturor partenerilor. Pentru că degeaba măresc pensiile, dacă după aia nu pot să le plătesc”, a recunoscut premierul Orban.

El a deviat însă discuția economică spre controversa politică, acuzând PSD că manipulează discuția despre pensii în perspectiva alegerilor care se vor desfășura în toamna anului 2020.

“Putem face şi noi ca PSD, ne facem că mărim, dăm drumul la inflaţie, care erodează toată puterea de cumpărare în special pentru persoanele cu venituri mici şi raportăm că v-am mărit pe hârtie, dar, de fapt, când stai şi te uiţi ce poţi să cumperi cu banii respectivi, poţi să cumperi mai puţin decât cumpărai înainte de aşa-zisa creştere a pensiilor", a explicat Ludovic Orban.

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romaşcanu, declarase acum trei zile că Guvernul Orban este obligat să mărească pensiile cu 40 la sută, chiar de la data de 1 septembrie 2020, întrucât această majorare ar reprezenta "un drept câștigat". PSD amenință că, dacă Guvernul Orban nu realizează această majorare de pensii, în toamna anului 2020 va fi inițiată o moțiune de cenzură.

Comentarii