14.3 C
București
marți, 21 septembrie 2021

Patriarhia reacționează la interdicțiile impuse participanților la sărbătorile religioase

Patriarhia Română, prin purtătorul de cuvânt Vasile Bănescu, a reacționat public după ce în cursul serii de luni Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis că la manifestările organizate cu ocazia sărbătorilor religioase să participe doar credincioșii care au domiciliul ori reședința în localitatea respectivă.

„Din perspectiva prezervării unor libertăţi intangibile, precum fundamentala libertate religioasă, considerăm că măsurile sprijinite pe raţiuni medicale cu impact public trebuie luate cu maxim discernământ şi atentă bunăvoinţă, astfel încât ele să nu conducă la afectarea acestor libertăţi, la contrarierea şi tulburarea oamenilor credincioşi care compun majoritatea copleşitoare a societăţii româneşti.”, spune Vasile Bănescu, citat de News.ro.

Purtătorul de cuvânt precizează că Patriarhia înțelege că noile măsuri impuse de autorități sunt justificate de creșterea alarmantă a numărului de pacienți Covid-19 și că astfel se încearcă o diminuare a numărului de noi infectări.

„Măsurile trebuie justificate în mod onest de raţiuni sanitare foarte limpezi, precum şi de probe indubitabile legate de respectarea sau nerespectarea regulilor în anumite locuri sau instituţii. Bisericile sunt prin natura lor spaţii ale decenţei, curăţeniei şi ordinii, nu ale dezordinii.Regulile stricte referitoare la igienă, la purtarea măştii în anumite momente şi la păstrarea distanţei de 1,5 m între persoane se impun inclusiv în spaţiile liturgice şi trebuie riguros respectate. Ceea ce în toată perioada de până acum s-a făcut în mod exemplar în cadrul tuturor cultelor religioase din România.”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Ultima oră
Pe aceeași temă