7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialParlamentarii PSD și ALDE pun cruce profesiei liberale de psiholog!

Parlamentarii PSD și ALDE pun cruce profesiei liberale de psiholog!

Grupul pentru protejarea independenței profesionale și a statutului de psiholog cu drept de liberă practică, grup fondat de către 21 de membri din Consiliu Colegiului Psihologilor din România, trage un puternic semnal de alarmă printr-o Scrisoare deschisă, cu privire la ”gravele abuzuri repetate în ultimii 2 ani din Colegiul Psihologilor din România”, și cu privire la ”situația legislativă periculoasă în care s-a ajuns” din poricina respectivelor practici.

Pericolul invocat de către reprezentanții psihologilor practicieni din România este reprezentat de un proiect de lege, Pl-x 431/2019, care vizează înlocuirea în totalitate a legislației actuale, în vigoare de 16 ani, și care ar aliena profesia de psiholog și exercitarea acesteia în eventualitatea în care ar fi adoptat în Camera Deputaților. Consecințele noii legi sunt multiple, consideră semnatarii demersului, și urmează să repercuteze negativ atât la nivelul practicienilor cât și în ceea ce îi privește pe beneficiarii serviciilor psihologice (concret, va fi afectată în mod substanțial confidențialitatea).

Proiectul de lege Pl-x 431/2019 a fost trimis în martie 2019 spre Parlament, fiind inițiat de 4 senatori PSD – Pănescu Doru-Adrian, Pop Liviu-Marian, Romaşcanu Lucian, Sbîrnea Liliana – și 10 senatori ALDE – Bădulescu Dorin-Valeriu, Hadârcă Ion, Ilie Viorel, Nicoară Marius Petre, Niţă Ilie, Popa Ion, Ruse Mihai, Sibinescu Ionuţ, Simionca Ioan, Zamfir Daniel-Cătălin, fără acordul forurilor de conducere ale Colegiului Psihologilor, demersul continuând chiar în condiții clare de opoziție a acestor foruri și a Comunității.

De un an de zile acest proiect este promovat în Parlament de președintele Colegiului Psihologilor și alți câțiva susținători, fără mandat, contrar hotărârii Consiliului Colegiului Psihologilor din România, a Convenției Naționale și în ciuda numeroaselor semnale negative primite din Comunitatea de practicieni ai psihologiei. 

Grupul pentru protejarea independenței profesionale și a statutului de psiholog cu drept de liberă practică a emis un SOS către opinia publică, societatea civilă, presă și toate instituțiile statului, făcând vizibile nu doar abuzurile din Colegiul Psihologilor, ci mai ales efectele dezastruoase care vor apărea, în eventualitatea adoptării proiectului de lege Pl-x 431/2019, asupra exercitării profesiei de psiholog și asupra beneficiarilor serviciilor psihologice.

Inițiatorii demersului cer ajutor pentru stoparea/respingerea unui proiect legislativ distructiv și nereprezentativ pentru psihologi și cu efecte nocive pe termen scurt, mediu și lung asupra beneficiarilor și practicienilor, revendică legitim, pentru psihologie, acordarea șansei la o lege dreaptă, prin care să poată fi asigurate servicii de calitate pentru beneficiari, cu respectarea confidențialității, nevoilor și drepturilor acestora și, de asemenea, cer sprijin pentru dezvăluirea și oprirea abuzurilor instituționale din conducerea Colegiului și pentru redeschiderea comunicării reale în forurile de conducere și între comunitate și Consiliul Colegiului.

”Salvați psihologia românească! Pentru profesioniștii și pentru beneficiarii ei…”

”Au trecut 30 de ani de când psihologia românească a ieșit la lumină, după mai bine de un deceniu de interdicție comunistă, și această profesie nobilă este astăzi din nou puternic subminată și amenințată, de această dată din interiorul forurilor sale de conducere”, spun membrii Grupul pentru protejarea independenței profesionale și a statutului de psiholog cu drept de liberă practică, în preambulul Scrisorii Deschise, adresate opiniei publice.

”Președintele și un grup restrâns de la vârful actualei conduceri a Colegiului Psihologilor din România distrug cu bună știință psihologia românească ca profesie liberală. În martie 2019, fără consultarea comunității psihologilor și fără acordul forurilor de conducere ale Colegiului, Ion Dafinoiu, președintele Colegiului Psihologilor, a trimis la Senat, spre a fi asumat ca inițiativă legislativă, proiectul de lege plx431 /2019 (pe atunci B113/2019).

Dafinoiu, omul din spatele normativului ”distructiv” promovat de aleșii PSD și ALDE

Proiectul de lege își propune:
– să transforme Colegiul Psihologilor în instituție de drept public, care pierde autonomia decizională în reglementarea profesiei și în folosirea fondurilor din taxele psihologilor, intrând în subordinea ministerelor;
– să înlocuiască cu totul legea 213/2004 aflată în vigoare de 16 ani, cu o cu totul altă lege, care îngroapă caracterul liberal al profesiei de psiholog;
– să transforme și să asimileze profesia de psiholog, în prezent profesie liberală, cu statutul de funcționar public cu caracter special;
– să afecteze confidențialitatea și secretul profesional, condiții vitale în oferirea serviciilor psihologice de calitate către beneficiari;
– să desființeze toate forurile actuale de conducere colectivă, democratică, colegială și să pună în loc un Consiliu Național, format din reprezentanți numiți politic ai ministerelor și universităților, din președinții de filiale, deveniți funcționari publici asimilați prin efectul legii. La aceștia se adaugă și o minoritate din partea comunității (1 reprezentant la 400 psihologi). Este periculos ca primii să poată avea majoritatea asigurată în a numi biroul executiv și președintele și ca oameni din afara profesiei să poată hotărî și dispune de drept de veto în deciziile care îi privesc pe cei din profesia de psiholog și pe beneficiarii acestora.
– să favorizeze abuzurile prin folosirea discreționară a puterii, condensând-o în mâinile unui birou executiv restrâns, și a unui secretar general numit, asemenea celor din ministere, care vor putea decide contra psihologilor măsuri punitive extreme, doar pe baza unei suspiciuni rezonabile.

Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care majoritatea membrilor Consiliului Colegiului a hotărât în 23 mai 2019 să solicite către inițiatori și semnatari retragerea din Parlament a acestui proiect de lege. Președintele a refuzat să respecte hotărârea Consiliului, a ignorat hotărârea Convenției Naționale care a decis explicit modificarea Legii 213/2004 și nu înlocuirea ei, a rămas surd la vocea comunității și a continuat fără mandat, împreună cu grupul său minoritar, demersurile de susținere în Parlament a proiectului de lege Pl-x 431/2019.

După un an de eforturi de stopare a acestui demers abuziv, pe parcursul căruia Consiliul a fost împiedicat să se întrunească conform reglementărilor legale, în 15 mai 2020 s-a atins apogeul abuzului managerial și instituțional. Într-o ședință extraordinară a Consiliului, într-un maraton de 12 ore, membrii acestui for au fost împiedicați să ia orice decizie de pe ordinea de zi, în care erau vizate proiectele de lege din Parlament referitoare la profesia de psiholog. Ca reacție la acestea și la multe alte încălcări ale reglementărilor interne, în iunie 2020, la inițiativa a 21 membri ai Consiliului Colegiului, președinți de filială și membri ai Comitetului director, s-a constituit “Grupul pentru protejarea independenței profesionale și a statutului de psiholog cu drept de liberă practică”, care are două obiective majore:
1. Să informeze comunitatea profesională și opinia publică referitor la pericolul generat de adoptarea proiectului de lege Pl-x 431/2019 pentru profesia de psiholog și pentru beneficiarii acesteia,
2. Să se constituie în partener de dialog cu toate instituțiile statului pentru a da psihologiei șansa la o lege dreaptă, prin care să poată fi asigurate atât servicii de calitate pentru beneficiari, cu respectarea confidențialității, a nevoilor și a drepturilor acestora, de fapt ale noastre, a tuturor, cât și respectarea drepturilor psihologilor.

Psihologia este o profesie permanent necesară și valoroasă pentru întreaga societate românească, iar interesul în adoptarea unei legislații bune pentru aceasta este transpartinic. Facem un apel către membrii Parlamentului României, responsabili pentru adoptarea actelor normative referitoare la profesia de psiholog, să trateze cu responsabilitate problematica psihologiei și a impactului ei social, să ia în calcul voința și solicitările Comunității profesionale, surprinse de repetatele consultări și petițiile derulate, care au fost ignorate până acum, să susțină restaurarea democrației profesionale în funcționarea Colegiului Psihologilor și să contribuie la menținerea statutului psihologiei de profesie independentă și liberală și la păstrarea statutului Colegiului Psihologilor din România, de instituție de drept privat și utilitate publică.

Considerăm că toate aceste lucruri sunt posibile doar prin păstrarea, modificarea și completarea actualei legi 213/2004, care produce efecte de 16 ani, aplicând „principiul dreptului câștigat” pentru cei peste 24.000 de psihologi cu drept de liberă practică și cele peste 9000 de cabinete individuale și structuri de psihologie acreditate de Colegiul Psihologilor din România până astăzi.

Oricine dintre cei care ne citesc semnalul de alarmă sau cunoscuții și cei dragi ai voștri, orice copil, părinte, bunic, tânăr, elev, angajat sau antreprenor, sănătos sau pacient pe patul de spital, simplu cetățean de rând, sau parlamentar, pot ajunge să aibă nevoie de noi psihologii. Iar când se întâmplă asta este nevoie de profesioniști sprijiniți de lege iar nu blocați de ea.

Nu lăsați psihologia să moară și să fie îngropată! Fiți alături de noi și fiți alături de voi și de cei care au nevoi, susținând psihologia ca profesie liberală!”, este apelul semnat de cei 21 de membri ai Grupului pentru protejarea independenței profesionale și a statutului de psiholog cu drept de liberă practică:

1. BACALU CRISTIANA MANUELA, Președinte Filiala teritorială BRĂILA
2. BĂLEAN LAURENȚIU OVIDIU, Președinte Filiala teritorială BACĂU
3. BERE CONSTANTIN, Membru Comisia de psihologia muncii, transporturilor și serviciilor
4. CAXI DOINA, Membru Comisia de deontologie și disciplină/Presedinte Filiala Teritorială Timiș
5. CONSTANTINESCU DANIEL, Președinte Filiala teritorială PRAHOVA
6. DUMITRACHE VICTORIȚA, Președinte Filiala teritorială IALOMIȚA
7. DUVAC ION, Vicepreședinte Comisia de deontologie și disciplină
8. GAȘPAR MIHAIL, Președinte Filiala teritorială IAȘI
9. ION BOGDAN CEZAR, Președinte Filiala teritorială BUCUREȘTI
10. LEFTER AUREL, Președinte Filiala teritorială GALAȚI
11. MINULESCU MIHAELA, Membru Comisia de psihologie clinică și psihoterapie
12. PETRESCU CRISTIAN CONSTANTIN, Membru Comisia de psihologie clinică și psihoterapie
13. POPA ADRIANA OLIMPIA, Presedinte Filiala teritorială ARAD
14. ROȘU VALENTIN, Președinte Filiala teritorială DÂMBOVIȚA
15. SADÎCA IOANA, Președinte Filiala teritorială TULCEA
16. TĂNASE MARINELA, Președinte Filiala teritorială ARGEȘ
17. TĂNASE POPESCU CLAUDIA, Vicepreședinte Comisia de psihologie clinică și psihoterapie
18. VELEANOVICI ARMAND CĂTĂLIN, Presedinte Comisia de deontologie și disciplină
19. VICU OANA MARIA, Membru Comisia de psihologie clinică și psihoterapie
20. SANDU ADRIAN DANIEL, Președinte Filiala teritorială VÂLCEA
21. MOCANU TELA, Președinte Filiala teritorială VRANCEA

Cele mai citite

Bătălia pentru București – de la trivializare, la concept

Alegerile locale din București sunt importante pentru că dau trendul politic pentru celelalte competiții electorale ale anului în curs. Cătălin Cârstoiu pare a rămâne...

Iranul continuă ameninţările: Suntem gata să ne lovim inamicii cu avioane supersonice rusești

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu la începutul şedinţei cabinetului: „ Vin acum de la întâlnirile cu miniştrii de externe din Marea Britanie şi Germania. Aseară am vorbit...

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...
Ultima oră
Pe aceeași temă