12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialParanghelii în sate și orașe, pe bani publici de la primării

Paranghelii în sate și orașe, pe bani publici de la primării

Apropierea Paștelui a aprins din nou dorința primarilor de a organiza spectacole. Primăria Mangalia, de exemplu, plătește 69.986 de lei, cu TVA inclusă, pentru un concert de 45 de minute și ouă cu surprize. Evenimentul este intitulat „Sărbători pascale”.

Atracția principală este un concert în aer liber susținut de Lidia Buble and Band. În banii menționați intră prestația artistei, cazarea și transportul acesteia, o miniscenetă dedicată copiilor, care are tot durata de 45 de minute, transportul trupei de teatru pentru copii, decorul, transportul echipei de producție. De asemenea, în preț intră și 400 de bucăți de ouă cu surprize.

„Am pregătit acest spectacol pentru toți locuitorii orașului nostru, dar cu precădere pentru copii. Tocmai de aceea, iepurașul este gata să-i întâmpine cum se cuvine pe toți cei care vor fi prezenți la eveniment”, a declarat primarul Radu Cristian. Concertul face parte din lista de evenimente pentru anul în curs, aprobată de consilierii locali în decembrie 2017 și modificată în februarie 2018. Evenimentul este organizat de o firmă din București, care se ocupă în această perioadă și de diverse servicii pentru evenimentul „Tradiții și Flori de Sărbători”, organizat până pe 9 aprilie în Parcul Regele Mihai I din București, eveniment pentru care primește, de la Centrul de Conservare și Valorificare a Tradiției și Creației Populare a Municipiului București, 749.000 lei, cu TVA inclusă.

Municipiul Mangalia a mai plătit 35.700 de lei pentru un spectacol de muzică populară de Ziua Femeii și 47.600 lei unei firme din București, care nu a avut niciodată vreun angajat, pentru un concert Lora, de Dragobete.

De la comună la oraș

 Site-ul de licitații publice ne arată amploarea fenomenului. Comuna Ulmi din județul Dâmbovița a plătit 80.000 de lei către o întreprindere individuală pentru organizarea unor spectacol pe 31 martie și 1 aprilie. Au cântat Hera Kids, Simona Dinescu, Steliana Sima, Constantin Enceanu, Passione, Rareș Floresc, Andreea Bănică și a fost organizat un foc de artificii. Comuna Bărcănești din Ialomița plătește 30.000 de lei pentru concerte susținute de Alex de la Caracal, Claudia Ghițulescu, Radu Ile și Hevito. Costurile includ onorariul și transportul acestora. Orașul Gataia din Timiș plătește 19.500 de lei pentru un spectacol pe data de 9 aprilie, intitulat „Ruga Orașului Gataia”.

Anul trecut s-a cântat îndeosebi muzică populară, în aer liber. Tot în acest județ, comuna Chevereșu Mare achită 20.000 de lei pentru „prestații muzicale live asigurate de interpretul vocal Nicu Novac și formația instrumentală, pentru Zilele localității Chevereșu Mare, inclusiv asigurarea sonorizării evenimentului”. Și tot aici, comuna Giroc suportă 9.200 de lei pentru „Ruga Giroceană”, un eveniment care are loc pe 8 și 9 aprilie și la care cântă Mihaela Petrovici. Comuna Bughea de Sus, din Argeș, plătește 25.000 de lei pentru „un spectacol de înaltă ținută artistică”, organizat cu ocazia zilelor comunei.

Cel mai mic oraș din Maramureș, Dragomirești, care ar vrea să redevină comună, plătește 16.350 de lei pentru a închiria o scenă, echipament de sonorizare și lumini pentru două zile. Casa de Cultură Konya Adam din Sfântu Gheorghe, aflată în subordinea primăriei, plătește 16.807 lei pentru un spectacol pirotehnic organizat cu ocazia zilelor orașului.

Centrul Cultural „Lucian Blaga” din Sebeș, aflat în subordinea Consiliului Local, plătește 12.270 de lei pentru un spectacol de muzică religioasă cu ocazia Paștelui.

Primăriile mici se descurcă așa cum pot. Căminul Cultural Călinești, Argeș, plătește 6.538 de lei pentru un spectacol de 60 de minute susținut de Constantin Enceanu. Comuna Vintileasca din Vrancea plătește 3.600 de lei pentru un spectacol susținut de un interpret de muzică populară, iar comuna Bodoc din Covasna a plătit circa 5.000 de lei numai pentru închirierea boxelor. Comuna Sicula, din Arad, achită 2.800 de lei pentru un spectacol în aer liber pe 9 aprilie. 

Bregovici, la sat

Există și primari care preferă să plătească din buzunarul propriu pentru a aduce vedete internaționale la ei în sat. Unul dintre exemple este cel al comunei constănțene Albești, acolo unde, anul trecut, primarul l-a adus, la zilele comunei, pe Goran Bregovici, cu o parte din formația sa.„L-am adus din două motive. În primul rând, eu îl asimilez ca un om al nostru, al tuturor celor din Balcani. În al doilea rând, cel mai important lucru este să te poți bucura de ceva. Eu am fost un copil mai amărât și tot timpul am reușit să mă bucur de ceva. Cel mai important lucru este să te poți bucura de ceva”, declara atunci, pentru „România liberă“, primarul Gheorghe Moldovan.

Lidia Buble and Band va încasa 70.000 de lei de la Primăria Mangalia pentru un show de 45 de minute

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...
Ultima oră
Pe aceeași temă