Ordin: România se întoarce la viață. E relaxare de la 1 iunie

Președintele Iohannis i-a convocat, joi, pe principalii miniștri la Palatul Cotroceni, pentru a stabili “măsurile de relaxare” care se vor aplica din data de 1 iunie.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

28.05.2020 - 20:40

De la data de 1 iunie, deplasarea pe întreg teritoriul României se va face liber, fără a mai fi nevoie de așa-numita „declarație pe proprie răspundere”, a anunțat, joi, președintele Klaus Iohannis.

În acest mod se pune capăt celei mai dure restricții care a fost în vigoare în România pe timpul stării de urgență și pe timpul stării de alertă.

Teoretic, starea de alertă rămâne în vigoare și după 1 iunie, dar restricțiile vor fi atenuate. Astfel, de la data de 1 iunie se redeschid terasele de alimentație publică și se va putea merge la plajă, a anunțat, de la Palatul Cotroceni, șeful statului.

De la aceeași dată se pot relua spectacolele în aer liber. Toate aceste activități vor fi însă permise cu respectarea unei distanțe minime de doi metri între participanți, iar în cazul teraselor restaurant – cu cel mult doi clienți la o masă.

"În ce priveşte, totuşi, măsurile de relaxare, avem şi câteva veşti pozitive. Începând din 1 iunie, câteva activităţi care până acum au fost interzise vor redeveni posibile. Astfel, de la 1 iunie se redeschid terasele, însă e clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale şi acestea vor fi comunicate", a precizat șeful statului.

Din punct de vedere juridic, cel care va coordona activitățile din următoarea perioadă a stării de alertă continuă să fie premierul Ludovic Orban. Acesta a fost prezent la ședința de joi de la Cotroceni dar nu a făcut nicio declarație în urma acesteia.

Toți oficialii au căzut de acord că activitatea comercială în magazinele tip mall nu se va deschide de la 1 iunie. Este posibil ca aceste magazine să se redeschidă din data de 15 iunie, dar decizia încă n-a fost luată și va fi influnțată de modul cum evoluează în România epidemia de coronavirus.

“Am avut o şedinţă destul de lungă împreună cu premierul Orban, cu mai mulţi miniştri şi consilieri prezidenţiali. Am analizat situaţia în care ne aflăm, stadiul epidemiei şi ce măsuri se impun în perioada imediat următoare. Avem şi astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă. Deci, nu putem să vorbim de o reducere semnificativă a epidemiei. În consecinţă, în continuare, atenţie, atenţie, atenţie!", a afirmat, joi, președintele Iohannis.

Comentarii