8.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSocialOrașul de la malul mării care-și primește turiștii cu munți de gunoaie

Orașul de la malul mării care-și primește turiștii cu munți de gunoaie

 

După aproape 25 de ani de la înființare, groapa de gunoi din Ovidiu, Constanța, nu va mai lucra în regim non-stop, motivul fiind reducerea costurilor. Astfel, în weekend-uri și de sărbătorile legale, atunci când orașul se umple de turiști, Constanța se va umple și de gunoaie. Într-o singură zi, cantitatea de deșeuri necolectate ajunge la 250 de tone.

Constănțenii au fost anunțați că, începând cu 1 martie 2018, gunoiul din municipiu nu se mai ridică non-stop. Ba mai mult, în unele zile nu se va mai ridica deloc. Compania de salubritate, Polaris M Holding, spune că este obligată să își scurteze programul de lucru, deci de colectare a deșeurilor de la cetățeni, institituții publice și de la agenți economici, pentru că administratorul gropii ecologice de gunoi, Tracon, din Ovidiu și-a scurtat programul.

„În ultimele zile, în care s-a instalat cod portocaliu de temperaturi scăzute, s-a înregistrat un decalaj în programul de colectare a deşeurilor, care nu a depins de compania Polaris, ci de modificarea programului de lucru aplicat de firma Tracon. Astfel, începând cu data de 1 martie, şi în mod special în zilelele de 3 şi 4 martie, Polaris M Holding s-a regăsit în imposibilitatea de a colecta integral deşeurile de pe raza municipiului Constanţa, deoarece nu a avut unde să le depoziteze. În urma modificării programului de lucru, rampa ecologică nu mai funcţionează 24 h din 24, astfel şi programul de colectare a deşeurilor, desfășurat de Polaris, suferă modificări, deoarece acesta depinde în totalitate de accesul la rampa ecologică Ovidiu”, spune Adrian Picoiu, director general al Polaris M Holding. Potrivit noului program, groapa este deschisă de luni până vineri, timp de 10 ore pe zi, sâmbetele, 6 ore și jumătate, iar duminica și în sărbătorile legale este închisă.

„În ziua de duminică, când rampa ecologică este închisă, cantitatea de deşeuri colectată ajunge la aproximativ 250 de tone, deşeuri care rămân neridicate până a doua zi, când platformele sunt deja supraîncărcate. În aceste condiţii, se poate observa cu uşurinţă că noul program al firmei Tracon nu permite desfăşurarea activităţii de colectare a deşeurilor în condiţii optime. Modificarea programului de lucru provoacă blocaje în colectarea deşeurilor şi afectează sănătatea populaţiei, precum şi imaginea oraşului. În această situaţie, compania Polaris M Holding anunţă cetăţenii, agenţii economici şi instituţiile publice că activitatea de colectare a deşeurilor se va realiza în funcţie de programul depozitarului şi nu-şi asumă responsabilitatea pentru viitoarele blocaje cauzate de scurtarea programului de lucru al firmei Tracon”, a declarat Adrian Picoiu. 

Au majorat taxa

Decizia Tracon vine simultan cu o alta: majorarea taxei pentru depozitarea gunoiului, pentru agenții economici. Tot de la 1 martie, firma a decis să majoreze acest tarif de la 14 dolari pe tonă la 20 de dolari pe tonă. Majorarea nu se aplică și persoanelor fizice.

Inițial, de depozitarea gunoiului se ocupa Consalub SA, care a încheiat un contract în acest sens, cu Primăria Constanța, în noiembrie 1994. Contractul a fost semnat pe o perioadă de 30 de ani, cu posibilitatea continuării, prin reînnoire tacită, pentru încă 10 ani. Așadar, urma să se finalizeze în 2034. Prin contract, municipalitatea garanta plata contravalorii a 1 milion de dolari pe an, pe toată durata contractului, și eliminarea unui minim de 200 de kilograme de deșeuri pe locuitor, pe an. Remunerația urma să fie calculată lunar, în baza unei formule matematice. În 1999, Consalub SA fuzionează prin absorbție cu SC Tracon SRL Brăila, iar toate sarcinile pe care le avea Consalub sunt preluate de firma brăileană. În noiembrie 1999, municipiul Constanța semnează contractul cu Tracon SRL, care era reprezentantă de Mihai Manea, fost senator de Brăila, în calitate de președinte. SC Tracon SRL are ca obiect principal de activitate „lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale”. Asociați în firmă sunt Manea Mihai și senatorul PSD Nicolae Moga. În 2016, Tracon SRL avea, în medie 193 de angajați, o cifră de afaceri de 59.485.823 lei și un profit de 11.155.656 lei. În anul 2011, societatea inaugura, în nordul stațiunii Mamaia, un hotel de lux, Arena Regia. Nicolae Moga este senator al României din anul 2008. A ocupat și funcția de vicepreședinte al Senatului României. Ieri a avut o întâlnire între Primăria Municipiului Constanţa, Polaris și Tracon pentru a rezolva această problemă. După o discuție de câteva ore, au stabilit că se vor mai întâlni pentru alte discuții.

Replica. Ce spune Tracon

Reprezentanții Tracon au declarat, pentru „România liberă“, că decizia de scurtare e programului a fost luată „în baza unei analize foarte amănunțite”. „Analiza a scos în evidență că funcționarea depozitului în timpul nopții nu se mai justifica. În zilele lucrătoare ale săptămânii, în ultimele 4 luni, după ora 17.30, societatea Polaris reduce drastic frecvența transporturilor de noapte, efectuând în medie doar două transporturi, între orele 17.30 și 07.30, iar Tracon SRL a înregistrat costuri nejustificate care includ manopera, consumurile de energie și carburanți. În zilele de sâmbătă și duminică, după ora 17.30 Polaris a redus aproape la zero transporturile. Programul de funcționare propus și pus în aplicare a fost determinat, în primul rând, de reducerea costurilor nejustificate ale Tracon SRL“- spune Dan Buciuman, manager Sisteme de Mediu Tracon SRL. 

 

Cele mai citite

Un cutremur cu magnitudinea inițială de 6,4 grade pe Richter a lovit sudul Japoniei

Un cutremur cu magnitudinea preliminară de 6,4 grade a lovit miercuri seara sudul Japoniei, a anunțat Agenția Meteorologică Japoneză, citată de Reuters, conform stiripesurse.ro. Epicentrul...

Avioane de vânătoare israeliene au lovit ținte ale Hezbollah în estul Libanului

Forțele aeriene israeliene au declarat miercuri că avioanele lor de vânătoare au lovit infrastructura Hezbollah la nord de Baalbek, în estul Libanului, potrivit Reuters,...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...
Ultima oră
Pe aceeași temă