21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialOierii, nevoiţi să vândă pieile mieilor pe preţuri de doi bani

Oierii, nevoiţi să vândă pieile mieilor pe preţuri de doi bani

Florin Dragomir, preşedintele Eco Mioriţa Vurpăr, din judeţul Sibiu, a declarat, pentru Mediafax, că de când nu mai e moda cojoacelor, nimeni nu se mai interesează de pielile mieilor, astfel că preferă să le arunce. Nici asta nu e uşor, fiind necesar un contract special pentru ca cineva să vină să preia blănile.

”Înainte se purtau căciuli de blană de miel, cojoace, erau tăbăcării şi oamenii veneau şi cumpărau pieile de miel pentru a le prelucra. Era, în perioada aceea, înainte de Revoluţie şi chiar şi după Revoluţie, o mândrie să ai căciulă sau cojoc. Nu oricine şi l-ar fi permis. Acum, nu le mai vrea nimeni. Mai sunt care vin şi le cumpără cu un leu pielea, dar pentru asta eu trebuie să le păstrez în anumite condiţii, să le dau cu sare. Dar nici aşa nu rezistă decât un an, iar dacă nu vine cineva să le ia într-un an, le arunc. Trebuie să plătesc să vină cineva să le ia, e un contract special, nu se aruncă oricum”, a spus Dragomir.

Nici din lână nu mai fac oierii bani, deşi spun că, totuşi, ”ceva-ceva tot luăm”.

”A venit şi domnul ministru al Agiculturii, încercăm, dar e greu. Acum vom începe să tundem oile. Vine un turc şi cumpără. E subvenţia de un leu pe kilogram şi tot e ceva. Ceva-ceva tot câştigăm. Măcar luăm, nu dăm”, a mai spus Dragomir.

Bani vor mai câştiga oierii la sfârşitul lunii mai, atunci când este programat un nou export de miei în Iran, Irak şi Iordania.

”Avem noroc cu cei din afară, vin din Iran, Irak, Iordania să cumpere miei de la noi. O să dăm la sfârşitul lunii mai câteva mii de miei, sperăm noi”, a mai spus preşedintele Eco Mioriţa Vurpăr.

Mai mulţi oieri, care au în comun peste 15.000 de mioare, s-au reunit în cadrul Asociaţiei Eco Mioriţa şi cresc animale pe păşuni neatinse de pesticide.

Cele mai citite

Declarațiile lui Cristiano Bergodi, înainte de Universitatea Craiova – Rapid

Cristiano Bergodi, antrenorul Rapidului, spune că formaţia sa trebuie să joace cu încredere şi curaj pentru a câştiga toate cele trei puncte în meciul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

România aniversează 20 de ani de apartenență la NATO. Mesajul președintelui Klaus Iohannis

La celebrarea a 20 de ani de la aderarea României la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord, președintele Klaus Iohannis a declarat că NATO este...
Ultima oră
Pe aceeași temă