4 C
București
marți, 19 martie 2024
AcasăSocialO taxă nouă pentru bucureșteni

O taxă nouă pentru bucureșteni

Programul de reabilitare termică a blocurilor presupune acum ca autoritatea locală, din fonduri proprii sau cu bani de la bugetul de stat ori fonduri europene de coeziune, acoperă 80% din costuri. Restul de 20% reprezintă contribuția asociației de locatari.

Prin actuala hotărâre, acești 20% vor veni tot de la PMB și vor fi recuperați ulterior prin taxa amintită. “Se aprobă mecanismul de recuperare a sumelor avansate de Municipiul București pentru asigurarea contribuției proprii a asociației de proprietari, printr-o taxă lunară, numită taxă de reabilitare termică, efectuată de asociațiile de proprietari ale blocurilor de locuințe incluse în Programul local multianual privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul București, pe durata de recuperare de 10 ani, din care primii 5 ani de grație, calculată astfel: T lunară = V totală x 1,66% cu regularizare la ultima plată”, se arată în hotărârea citată.

Sumele datorate de locatari se achită până cel târziu la data de 30 a lunii, întârzierea la plată aducând penalizări.

Program propriu

Primăria Capitalei are, din acest an, propriul program de reabilitare termică, separat de cele de la sectoare. Municipalitatea suportă 80% din costurile de reabilitare a blocurilor, iar asociațiile de proprietari, 20%. Primarul Gabriela Firea nu a specificat ce sumă va fi alocată în 2018 pentru acest program, însă a menționat că deja au solicitat înscrierea în program 200 blocuri de la sectorul 3, 152 de la Sectorul 4 și 200 de la Sectorul 6.

Primarul general a declarat, în martie, că Primăria Capitalei demarează acest proiect deoarece este nemulțumită de ritmul în care se desfășoară programele de reabilitare la sectoare.

„S-au înregistrat diferențe mari între ​sectoare la acest capitol​, diferențe care au la bază cauze obiective, în special de ordin bugetar. Primăria Generală dorește să compenseze aceste neajunsuri, pentru a asigura cetățenilor tratament egal, indiferent în ce sector locuiesc. Într-o primă etapă am inclus în program 552 de blocuri din sectoarele 3, 4 și 6, dar așteptăm în continuare proiecte și de la celelalte sectoare. Prin urmare, programul este deschis tuturor asociațiilor de proprietari care solicită să fie incluse și care îndeplinesc criteriile tehnice, acestea fiind similare cu cele din programele derulate de primăriile de sector”, a declarat Gabriela Firea.

”Municipiul Bucureşti doreşte să vină în sprijinul primăriilor de sector care nu dispun de fonduri suficiente pentru susținerea şi realizarea obiectivelor propuse în vederea finalizării lucrărilor privind creşterea performanței energetice a blocurilor de locuințe”, se arată în proiectul de hotărâre adoptat. Pentru a intra în program, asociațiile de proprietari legal constituite în persoană juridică trebuie să înregistreze la Centrul de Informare și Documentare pentru Relația cu Cetățenii (C.I.D.R.C.) din Bd. Regina Elisabeta nr. 42, Bucureşti: Acordul asociației de proprietari – Hotărârea Adunării Generale a Asociației de Proprietari (H.A.G.A.P.), în original, a 50%+1 din proprietarii blocului ce urmează a fi inclus în programul local multianual de creștere a performanței energetice a blocurilor de locuințe.  

 Vor fi cuprinse în programul local multianual de reabilitare termică numai blocurile de locuințe construite după proiecte elaborate în perioada 1950-1990 care nu au mai beneficiat de fonduri publice pentru reabilitare termică.

Cele mai citite

Recital de goluri la Arad! UTA și FC Voluntari au făcut spectacol în prima etapă a play-out-ului

UTA Arad a învins-o pe FC Voluntari cu scorul de 4-3, pe teren propriu, luni seară, în prima etapă a play-out-ului Ligii 1. UTA...

De la Forumul Economic Mondial,  la Forumul Economic de la Saint Petersburg

Pe harta Europei există două orașe, unul de 11.000 de locuitori și altul de 5,6 milioane, care au ceva în comun: găzduiesc cele mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă