Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Foto: US Army

O judecătoare a admis recrutarea transsexualilor în armata SUA în ciuda opoziției lui Trump

O judecătoare federală americană a respins luni un recurs al administrației Trump, care ar fi amânat data deschiderii forțelor armate pentru recruții transsexuali, instanța menținând astfel termenul prevăzut, 1 ianuarie 2018, transmite AFP citată de Agerpres.

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 12.12.2017 - 12:21

Această decizie reprezintă o lovitură pentru președintele american, care scrisese pe Twitter în iulie că persoanele transsexuale nu vor putea servi "în nicio capacitate" în armata americană.

Două tribunale federale au blocat temporar această interdicție decretată de președintele american, iar Pentagonul ar urma să înceapă să accepte recruți transsexuali, în conformitate cu decizia adoptată anul trecut de administrația lui Barack Obama.

În recursul său depus miercuri seara, Departamentul Justiției cerea ca obligația Pentagonului de a accepta recruți transsexuali să fie amânată.

"Tribunalul nu va amâna ordinul său preliminar", a decis judecătoarea Colleen Kollar-Kotelly.

Administrația Obama a decis anul trecut că armata ar trebui să înceapă să primească recruți transsexuali de la 1 iulie 2017. Actualul ministru al Apărării, Jim Mattis, a amânat acest termen cu șase luni pentru "a evalua impactul" acestei integrări asupra forțelor armate.

"Anunțul de astăzi potrivit căruia armata americană va accepta recrutarea persoanelor transsexuale începând cu 1 ianuarie 2018 reflectă o realitate foarte simplă: angajații militari și civili ai Pentagonului pregătesc primirea americanilor transsexuali de peste doi ani", a comentat Palm Center, o organizație specializată în drepturile persoanelor LGBT în armată.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a apreciat că, deschizând rândurile armatei transsexualilor, Pentagonul nu face altceva decât să "se conformeze unei decizii a justiției".

"Departamentul de Justiție evaluează opțiunile sale legale pentru a se asigura ca directiva președintelui să poată intra în vigoare", a adăugat ea.

Conform Departamentului american al Apărării, există între 2.500 și 7.000 de persoane transgender din cei 1,3 milioane de militari în activitate. Organizația de apărare a drepturilor Human Rights Campaign estimează că cifra este mai apropiată de 15.000.

Aceștia sunt militari care și-au declarat orientarea după integrarea lor în armată, precum Chelsea Manning, informatoarea Wikileaks.

Pentagonul "își continuă pregătirile pentru recrutarea persoanelor transsexuale în cadrul armatei începând cu 1 ianuarie", a comentat un purtător de cuvânt al ministerului, David Eastburn.

Conform liniilor directoare elaborate în acest scop de doi ani, persoanele candidate trebuie să-și fi terminat toate tratamentele medicale, inclusiv terapiile hormonale, cu cel puțin 18 luni înainte pentru a putea fi recrutate.

Comentarii