Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Risipa alimentară este o problemă serioasă de mediu

Număr de telefon pentru sesizarea risipei alimentare

Asociația consumatorilor InfoCons lansează numărul scurt 0219615 pentru sesizări cu privire la reducerea risipei de alimente, cu ocazia sărbătoririi, pentru prima dată, la nivel internațional a Zilei internaționale de conștientizare asupra risipei și pierderilor de alimente.

Share

Romania libera 0 comentarii

29.09.2020 - 20:58

Numărul are tarif normal, apelabil din toate rețelele pentru informarea consumatorilor și mai ales a sesizărilor în domeniul risipei și pierderilor alimenare.

Începând din acest an, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a declarat 29 septembrie 2020 Ziua internațională de conștienizare asupra risipei și pierderilor de alimente.

Conform Agendei 2030 pentru dezvoltarea durabilă, adoptată de ONU, România și-a asumat reducere cu 50% a risipei alimentare până în anul 2030.

Risipă și pierderile alimentare pe lângă un impact asupra mediului care devine o problema tot mai strigentă a planetei, acest lucru duce și la o pierdere semnificativă a calității vieții cetățeanului.

“InfoCons de 10 ani lupta în continuu pe tema reducerii risipei alimentare atâta prin conștientizarea și educarea cetățenilor în calitatea lor de consumatori cât și a agenților economici pentru că întreg lanțul de la producție până pe masă consumatorului să poată fi monitorizat printr-o trasabilitate care pe lângă calitatea produselor să aducă și o reducere semnificativă a risipei agroalimentare,” a spus Sorin Mierlea, președinte InfoCons.


9 sfaturi pentru reducerea risipei alimentare de la InfoCons

1. Cumpără inteligent în cantități moderate!

· Nu faceți cumpărături atunci când sunteți înfometat;

· Gândiți-va bine înainte de a achiziționa produse la oferta de genul “2 la preț de 1” 

2. Învață să utilizezi mai bine resturile alimentare!

· Pâinea rămasă poate fi utlizata pentru crutoane;

· Resturile de la legume le poți transformă în concentrat de legume;

· Părțile neutilizate de la peste le puteți transformă într-o supă concentrată; 

3. Verifică ce ai în casă și planifică-ți mesele în concordanță!

· Gândește-te la un meniu săptămânal și realizează o lista de cumpărături;

· Înainte de a face lista de cumpărături verifică ce ai deja în casă;

· 43% din cazurile în care mâncarea este risipită este din cazuă faptului că această se strică. 

4. Cumpără legume și fructe care arată mai puțîn bine, deoarece au aceleași proprietăți!

· Multe legume și fructe sunt aruncate din cauza mărimii, formei sau culorii pe care le au, însă majoritatea sunt perfecte pentru a fi consumate având aceleași proprietăți că și cele cu aspect plăcut. 

5. Planifică-ți porțiile!

· Cerealele cât și alte alimente își schimbă formă atunci când sunt preparate;

· Pentru carne, peste și alte legume utilizați propria palmă, pumn sau căuș al mâinii pentru cantitățile potrivite. 

6. Atenție la modul de păstrare și depozitare al alimentelor!

· Folosiți casserole din sticlă sau oțel inoxidabil pentru păstrarea alimentelor;

· Nu păstrați legumele și fructele în saci de plastic închiși etanș;

· Folosiți etichete pentru marcarea produselor din congelator. 

7. Citește eticheta și fă diferențe între: “„A se consumă de preferință înainte de….” “ și “A se consumă până la…..”!

· 40% dintre cetățenii europeni sunt confuzi în citirea termenului de expirare al unui produs;

· “a se consumă până la…” – produse perisabile : carne, peste, salate gata preparate;

· “a se consumă de preferință înainte de..” produse congelate, uscate sau aflate în conservă. 

8. Transformă deșeurile alimentare în compost !

· 40% din resturile alimentare din casă pot fi comostabile;

· Compostul făcut în propia casă este perfect pentru plantele din balcon. 

9. Împarte cu ceilalți mâncarea rămasă !

· Dacă ați preparat prea multă mâncare o împărțiți în mai multe porții și o congelați pentru a o consumă ulterior;

· Invită-ți prietenii la masă;

· Foloseșți mâncarea rămasă pentru a o oferi colegilor a două zi. 

Comentarii