16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSocialNoul an școlar/academic, în aer

Noul an școlar/academic, în aer

Nu se știe cum vor merge elevii la școală sau câți studenți vor mai avea loc în cămin.

Studenții care știu că au un loc asigurat în cămin s-ar putea trezi, în toamnă, nevoiți să își caute cazare, atrage atenția rectorul Academiei de Studii Economice (ASE), Nicolae Istudor, într-un interviu acordat “România liberă”.

“Autoritățile trebuie să ne anunțe repede câți studenți putem caza într-o cameră de cămin. Altfel, studenții care acum știu că au un loc în cămin, ar putea ajunge în situația de a căuta chirie. Universitatea ar putea să-i ajute, prin decontarea chiriei, dar și aici avem probleme, deoarece, în multe cazuri nu există contract de închiriere”, precizează rectorul ASE.

La rândul său, președintele Federației Naționale Sindicale (FNS) “Alma Mater”, Anton Hadăr, spune că Ministerul Sănătății trebuie să le spună urgent universităților cum să procedeze cu studenții din cămine.

“Poate este devreme, dar Ministerul Sănătății trebuie să ne spună câți studenți putem avea într-o cameră, ca să știm cum ne pregătim”, ne-a spus Hadăr.

 

Probleme la școala primară

Randamentul de instruire a elevilor în metoda “şcolii online” este la jumătatea randamentului elevului în metoda şcolii clasice, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), Simion Hăncescu.

“Toată lumea recunoaşte că nu poate fi înlocuită învăţarea clasică. Dacă nu este profesorul faţă în faţă cu elevul, randamentul e undeva la 50%. Şi asta nu e numai la noi, ci pe toată planeta, toată lumea recunoaşte că învăţarea clasică este singura care trebuie să rămână şi, indiferent unde va ajunge tehnologia, trebuie ca elevii să vină la şcoală, pentru că nu vor reuşi, randamentul e mic. Dacă nu interacţionezi direct cu elevul, să-l întrebi dacă a înţeles sau nu a înţeles, va fi complicat să faci treaba asta la distanţă, va fi aproape imposibil”, a apreciat preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ.

Liderul sindical a subliniat şi că este imposibil de implementat învăţământul online până la clasa a IV-a.

“Va fi problema cu clasele I-IV, sau clasa pregătitoare şi clasele I, II, III, IV, pentru că nu se poate pune problema învăţării online la aceşti copii. Ne gândim că e vorba de a-i învăţa primele lucruri legate de scriere, să-i înveţi pe copii liniuţe sau bastonaşe e imposibil s-o faci online. Va fi imposibil. Aici nu cred că are cineva o soluţie în acest moment, pentru că nu cred că va fi învăţare online”, a precizat Simion Hăncescu.

De asemenea, acesta a atras atenţia că introducerea învăţământului online la începutul anului şcolar ridică probleme diferite, deoarece, spre deosebire de aplicarea lui în această primăvară, când a debutat pandemia, la începutul anului şcolar accentul va fi pus pe predare, nu pe recapitulare.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Dotează eficient și igienic spațiile sanitare ale afacerii tale!

Atunci când gestionezi o afacere este important să acorzi o atenție deosebită și spațiilor sanitare. Acestea nu trebuie să fie doar curate, ci și...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...
Ultima oră
Pe aceeași temă