19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialNouă metodologie europeană pentru compararea produselor alimentare din UE

Nouă metodologie europeană pentru compararea produselor alimentare din UE

Această măsură vine în completarea acţiunilor deja întreprinse de CE în urma discursului privind starea Uniunii rostit de preşedintele Juncker.

Centrul Comun de Cercetare a prezentat joi metodologia, în cadrul unei reuniuni a forumului la nivel înalt privind o mai bună funcţionare a lanţului de aprovizionare cu alimente.

“Toţi consumatorii europeni au dreptul la un tratament echitabil în cadrul pieţei unice. Metodologia comună pe care am elaborat-o împreună cu statele membre, cu organizaţiile consumatorilor şi cu părţile interesate din cadrul lanţului alimentar ne va ajuta să colectăm dovezile necesare pentru a face lumină cu privire la compoziţiile diferite ale produselor alimentare comercializate sub aceeaşi marcă pe teritoriul UE. Mă bucur că forumul dedicat referitor la lanţul de aprovizionare cu alimente a ajutat părţile relevante să se facă auzite într-o dezbatere consistentă şi constructivă”, a declarat Elzbieta Bienkowska, comisarul pentru piaţa internă, industrie, antreprenoriat şi IMM-uri.

La rândul său, Vera Jourova, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitatea de gen, a apreciat că piaţa unică nu poate fi o “piaţă a dublului standard”.

“Toţii cetăţenii UE trebuie să simtă că sunt trataţi în acelaşi mod şi că li se oferă informaţii corecte şi clare despre produsele pe care le cumpără. Ei nu pot fi induşi în eroare de ambalaje similare. Încurajez toate autorităţile naţionale să utilizeze această metodologie în lunile următoare ca să putem pune capăt acestei practici”, a adăugat aceasta.

Potrivit lui Tibor Navracsics, comisarul pentru educaţie, cultură, tineret şi sport şi responsabil cu Centrul Comun de Cercetare, consumatorii europeni au dreptul de a fi protejaţi împotriva practicilor înşelătoare de marketing cu privire la alimentele pe care le consumă şi la produsele pe care le folosesc şi trebuie să aibă încredere în informaţiile furnizate de producători.

“Centrul Comun de Cercetare al Comisiei Europene a elaborat o procedură armonizată pentru evaluarea obiectivă a diferenţelor percepute în materie de calitate a produselor. Acesta este un exemplu excelent al modului în care activitatea ştiinţifică de prim rang le aduce beneficii directe cetăţenilor”, a precizat acesta.

Forumul la nivel înalt pentru o mai bună funcţionare a lanţului de aprovizionare cu alimente, desemnat de Comisie să abordeze problema dublei calităţi a produselor alimentare, i-a conferit Centrului Comun de Cercetare mandatul de a elabora metodologia în iunie 2017.

Metodologia vine în completarea acţiunilor anunţate în iniţiativa Comisiei intitulată “Noi avantaje pentru consumatori”, care îşi propune: să clarifice şi să consolideze drepturile consumatorilor, interzicând inclusiv practicile de aplicare a unor duble standarde în materie de calitate, care sunt înşelătoare pentru consumatori; să capaciteze entităţile calificate să lanseze acţiuni reprezentative în numele consumatorilor; să introducă competenţe de sancţionare mai puternice pentru autorităţile din statele membre responsabile cu protecţia consumatorilor.

Toate produsele alimentare comercializate în UE trebuie să respecte reglementări stricte în materie de securitate. Consumatorii trebuie să fie informaţi cu privire la caracteristicile esenţiale prevăzute în special de legislaţia UE privind etichetarea produselor şi nu trebuie să fie induşi în eroare de ambalaj. Autorităţile naţionale care se ocupă cu siguranţa alimentară şi protecţia consumatorilor au obligaţia de a se asigura că alimentele introduse pe piaţa unică respectă legislaţia relevantă a UE.

Metodologia de testare va ajuta autorităţile să stabilească dacă produsele alimentare sunt comercializate în conformitate cu legislaţia europeană.

Metodologia se bazează pe principii-cheie, cum ar fi transparenţa, comparabilitatea, selecţia de eşantioane similare şi testarea produselor.

Sub coordonarea Centrului Comun de Cercetare, laboratoare din mai multe state membre ale UE vor aplica această metodologie într-o campanie de testare paneuropeană pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor. Primele rezultate ar urma să fie disponibile la sfârşitul lui 2018. Acest exerciţiu ar trebui să ofere orientări practice pentru autorităţile care investighează practicile înşelătoare, apreciază CE.

Cele mai citite

Eșecul lui Nicușor Dan: Capitala îngheață, Promisiunile se Topesc

Avaria care a lăsat jumătate din Capitală fără apă caldă este simbolul eșecului sub administrația lui Nicușor Dan. Începând din 2020 cu promisiuni de...

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Republica Moldova transmite primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE

Republica Moldova va înainta către Comisia Europeană, la data de 24 aprilie 2024, primele rapoarte privind îndeplinirea condițiilor de intrare în UE. Documentul va fi...
Ultima oră
Pe aceeași temă