23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialNoile autobuze din București au deja probleme

Noile autobuze din București au deja probleme

O licitație organizată de Primăria Municipiului București a fost câștigată de o firmă turcească, aceasta fiind desemnată să livreze 400 de autobuze noi.

Primele 30 de autobuze noi, ușor de recunoscut după culoarea lor albastră, au intrat în funcțiune pe traseeele companiei STB (fosta RATB) la data de 1 decembrie 2018. Din păcate însă, încă din prima zi, în condițiile temperaturii scăzute din București, unii șoferi au reclamat probleme la noile autovehicule – fie că nu pornesc motoarele, fie că e prea frig în interior, fie că ușa de la cabina șoferului se blochează. Acest ultim incident s-ar fi semnalat la un vehicul de pe linia 302.

În primele zile de la intrarea în exploatare, problemele tehnice ale noilor autobuze au fost remediate de STB cu angajații proprii.

Unul dintre liderii sindicali ai salariaților din STB, Mihai Trancă, a semnalat public această anomalie: “În condiţiile în care firma Otokar asigură mentenanţa, de ce sunt întreţinute de personalul STB, fost RATB? Sunt remediate de către salariaţii Societăţii de Transport Bucureşti (…). Se improvizează! Există o echipă, din ce am înţeles, reprezentantă a firmei Otokar care vine prin diferite unităţi, unde sunt autobuzele, şi le mai acordă sprijin”.

Primarul general, Gabriela Firea, a reacționat dur în urma acestor “scurgeri de informații” din interiorul STB, susținând că sindicaliștii nu au dreptul să comenteze cu privire la starea tehnică a vehiculelor: „Unii lideri de sindicat au început să facă politică şi să facă declaraţii, şi exced cadrul lor de reprezentare. Ei trebuie să fie interesaţi de salariile angajaţilor şi de condiţiile de muncă”, a spus Gabriela Firea.

Pe de altă parte, reprezentanți ai conducerii STB au precizat, pentru România Liberă, că la cele 30 de autobuze noi „nu au fost găsite decât disfuncționalități minore, care au fost remediate pe loc”. Membri ai conducerii STB s-au întâlnit, luni și marți, cu reprezentanți ai companiei producătoare, luându-se decizia ca tehnicieni de la Otokar să fie prezenți, de acum înainte, în autobazele STB, pentru a acorda asistență la remedierea eventualelor defecțiuni.

În urma câștigării licitației, firma turcească urmează să mai livreze către STB încă 70 de autobuze Otokar până la sfârșitul anului 2018, iar în anul 2019 să livreze încă 300 de autovehicule. Astfel, până la finalul anului viitor, STB va avea în dotare 400 de autobuze albastre, marca Otokar.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Grav accident auto pe DN2 – E85, în Vrancea! Opt persoane, rănite în urma coliziunii dintre un autoturism și un microbuz

Opt persoane au fost rănite, vineri, la intersecţia DJ 205 R Coteşti cu DN2 - E85, în urma coliziunii dintre un microbuz de transport...
Ultima oră
Pe aceeași temă