Foto Arhiva

Negrescu, despre noile norme europene pentru serviciile de conţinut online

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, salută intrarea în vigoare a normelor privind asigurarea portabilităţii transfrontaliere a serviciilor de conţinut online în cadrul Uniunii Europene şi susține că acestea "deschid noi posibilităţi" pentru cetăţenii UE.

Share

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 02.04.2018 - 12:07

Obiectivul noilor norme în materie de portabilitate - intrate în vigoare la 1 aprilie - este de a garanta că europenii care cumpără sau se abonează la servicii digitale online, precum difuzarea de filme, transmisii de evenimente sportive sau muzică, cărţi electronice sau jocuri, au acces la acestea şi când călătoresc sau locuiesc temporar în alte state membre, precizează MAE.

"Acest regulament deschide noi posibilităţi pentru cetăţeni şi, în acelaşi timp, îi protejează pe creatorii de conţinut. Salutăm introducerea acestei măsuri care creşte potenţialul pieţei unice digitale europene şi asigură mobilitatea necesară abonaţilor. Spre exemplu, de acum încolo, toţi românii care sunt abonaţi la platformele online ale unor televiziuni româneşti vor putea să vizioneze conţinutul oferit de acestea chiar dacă pleacă pentru o perioadă scurtă peste hotare", a declarat, potrivit comunicatului, Victor Negrescu, care a contribuit în calitate de raportor al Grupului S&D la realizarea acestei măsuri în perioada în care activa ca deputat în Parlamentul European.

Potrivit acestuia, "turiştii sau românii din diaspora care vin în vacanţe în România vor putea beneficia de platformele online la care erau deja abonaţi".

În decembrie 2015, Comisia Europeană a propus un regulament pentru a extinde accesul persoanelor care călătoresc în Uniunea Europeană la conţinutul online. Aceasta era prima propunere legislativă din cadrul strategiei privind piaţa unică digitală, care a fost completată, în septembrie 2016, de adoptarea unor norme moderne în materie de drepturi de autor, pentru a spori diversitatea culturală în Europa şi conţinutul disponibil online, oferind, în acelaşi timp, norme mai clare pentru toţi actorii din mediul online, precizează MAE.

De aceste reglementări vor beneficia, pe de o parte, cetăţenii UE, care vor avea astfel acces transfrontalier la abonamentele lor, iar, pe de altă parte, furnizorii acestor servicii, care vor putea asigura portabilitatea fără a fi nevoiţi să achiziţioneze licenţe diferite pentru fiecare stat. Nu sunt prevăzute limite de timp pentru utilizarea portabilităţii, iar furnizorii de conţinut online nu sunt autorizaţi să perceapă costuri suplimentare pentru serviciile transfrontaliere portabile. Regulamentul este obligatoriu pentru serviciile cu plată. Furnizorii de conţinut gratuit pot decide să participe pentru a beneficia de noile norme, însă nu sunt obligaţi să o facă.

Comentarii