15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialMureş: Avocatul Poporului solicită Primăriei Luduş să îşi revizuiască serviciile sociale

Mureş: Avocatul Poporului solicită Primăriei Luduş să îşi revizuiască serviciile sociale

Ancheta Avocatului Poporului a fost efectuată după ce o petiţionară a semnalat faptul că i s-au încălcat, de către Primăria Luduş, drepturile garantate de Constituţia României, privind nivelul de trai, protecţia persoanelor cu handicap şi dreptul persoanei vătămate de o autoritate publică.

“Petiţionara arăta faptul că este o persoană încadrată în grad de handicap accentuat, data apariţiei handicapului fiind anul 2003, iar în perioada 2003-2017, aceasta a avut calitatea de persoană încadrată în grad de handicap grav, datorită afecţiunilor referitoare la funcţiile vizuale (nevăzător). Aceasta susţinea că se află într-o stare dificilă din punct de vedere social, fiind o persoană în vârstă, care locuieşte singură şi care are o stare de sănătate precară, având şi o situaţie financiară dificilă-singurul venit fiind îndemnizaţia de persoană încadrată în grad de handicap. De asemenea, petenta a susţinut şi a depus dovada că în lunile iunie şi octombrie 2017 a suportat o intervenţie chirurgicală cardiologică, astfel că starea sa de sănătate este mult mai precară decât în luna februarie 2017, atunci când au fost stabilite serviciile sociale care erau prestate în favoarea acesteia”, a arătat Avocatul Poporului, într-un comunicat de presă, remis AGERPRES.

În urma efectuării anchetei, Avocatul Poporului a precizat că a constatat că Centrul de servicii la domiciliu pentru persoane vârstnice, care prestează serviciile sociale, nu a procedat la actualizarea acestor prestaţii, în urma creşterii gradului de dependenţă, ca o consecinţă a agravării unor afecţiuni şi apariţia altora noi.

“Avocatul Poporului atrage atenţia că autoritatea locală avea obligaţia să revizuiască tipul de prestaţii, astfel încât acestea să răspundă în totalitate dependenţei (consecinţă a bolii) şi să realizeze o abordare integrată nevoilor persoanei (în special a celor individuale), prin lărgirea paletei de activităţi prestate: în principal asigurarea igienei corporale, hrănirea, prepararea hranei, activităţile de menaj şi spălătorie etc. Avocatul Poporului a mai constatat că autoritatea locală, deşi întocmeşte planul individual de asistenţă şi îngrijire şi planul individual de servicii, nu a stabilit gradul de dependenţă în baza criteriilor legale existente, astfel că nu s-au stabilit, în concret, activităţile şi gradul de dependenţă al persoanei cu privire la activităţile de bază zilnice, a activităţilor referitoare la respectarea tratamentului medical, gestionarea şi administrarea bunurilor şi în special cele privind statusul senzorial şi psihoafectiv al persoanei în cauză”, se mai arată în comunicat.

În acest sens, Avocatul Poporului a recomandat primarului oraşului Luduş să asigure toate măsurile specifice de protecţie şi asistenţă socială în conformitate cu nevoile particulare ale unei persoane, respectiv a celor pentru prevenirea şi combaterea sărăciei şi a riscului de excluziune socială – cum ar fi acordarea unor ajutoare sociale susţinute din bugetul local – şi să monitorizeze permanent eficienţa serviciilor sociale furnizate.

Cele mai citite

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...

Doliu în baschetul românesc. S-a stins din viață fostul mare jucător și antrenor Horațiu Giurgiu

În această dimineață, cu puțin timp înainte de a împlini vârsta de 86 de ani, s-a stins din viață una dintre legendele baschetului românesc,...

Curiozități despre Paștele Catolic: de la tradiții în Marea Britanie până la ouăle de ciocolată din Statele Unite.

Paștele catolic în 2024 se sărbătorește duminică, 31 martie. Iată 12 lucruri interesante despre Paștele Catolic: Fiecare copil din Marea Britanie primește în medie 8,8...
Ultima oră
Pe aceeași temă