23.9 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialMinistrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu: În sistemul bugetar nu ar trebui să...

Ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu: În sistemul bugetar nu ar trebui să avem angajaţi part-time

Ministrul Muncii a precizat că au fost descoperite multe persoane care lucrau câte opt ore pe zi, dar aveau contracte part-time şi astfel nu beneficiază de asigurare de sănătate sau de pensie.

“Este bine pentru cei care sunt la part-time să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim pe economie pentru că vor beneficia de drepturi la pensie şi la o asigurare medicală. Până acum, toţi cei care lucrau până acum pe 2 ore, pe 4 ore mergeau pe pensia minimă pe economie, care era de fapt completată de statul român. În mod normal, în sistemul bugetar, nu trebuie să avem angajaţi part-time. Aşa cum este vorba despre femei de serviciu, de exemplu, din unele unităţi şcolare. I-am rugat pe cei de la Ministerul Educaţiei să completeze aceste norme în sensul că o femeie de serviciu să aibă o normă întregă, fie că se completează ea şi la alte şcoli”, a declarat Olguţa Vasilescu, la Realitatea TV.

Ministrul Muncii a explicat că a discutat cu Ministerul Finanţelor Publice şi a cerut să se găsească o soluţie pentru ca salariul net să nu fie schimbat faţă de anul trecut, urmând ca statul să completeze aceste contribuţii.

“Sunt 153.000 de slujbe care au ieşit în economia albă, practic, ei plăteau contribuţiile la două ore, dar lucrau opt şi noi ştim cum este cu munca la negru pentru că ITM-urile au făcut foarte multe verificări şi au găsit asemenea situaţii. În momentul în care au văzut că nu se mai permite să nu plătească contribuţiile la salariul minim pe economie, au luat măsura de a plăti în mod real şi ştatele către stat şi salariile pe care le plăteau angajaţilor respectivi”, a explicat deminitarul.

Vasilescu a subliniat că ordonanţa de urgenţă cu privire la salarii cuprinde şi excepţii de la plata contribuţiilor pentru angajaţii cu jumătate de normă.

“Sunt exceptaţi elevii şi studenţii care lucrează part-time ca să plătească contribuţiile la nivelul salariului minim, persoanele cu handicap, care oricum, prin lege, nu pot să lucreze o normă intreagă, pensionarii, care pot lucra part-time fără să plătească aceste contribuţii, dar şi cei care au deja o slujbă, un contract de opt ore undeva şi mai lucrează încă două ore la part-time. Este o măsură pentru protecţia angajaţilor respectivi pentru ca şi ei trebuie să beneficieze de o asigurare medicală şi de pensie”, a mai spus ministrul Muncii.

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Șobolanii au invadat spațiile verzi din Târgoviște. FOTO

Primăria Municipiului Târgoviște pare că a rămas restantă cu deratizarea în acest an. Șobolanii de mari dimensiuni au fost suprinși de cetățeni ai orașului-reședință a...

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...
Ultima oră
Pe aceeași temă