10.2 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSocialMinistrul Comunicațiilor: Nu folosim plata online

Ministrul Comunicațiilor: Nu folosim plata online

“Sunt persoane care spun că noi, ca minister, nu ar trebui să ne ocupăm de proiecte. Eu, însă, consider că avem nevoie de digitalizare. La finele săptămânii trecute a fost publicat raportul DESI, în care am observat că sunt zone unde avem într-adevăr probleme, mai ales în zona de digitalizare a serviciilor publice. Din punctul meu de vedere, cetăţeanul este mijlocul acestor activităţi. Atât ministerul pe care îl conduc, cât şi celelalte ministere, avem un singur obiectiv, să uşureze viaţa cetăţeanului. Încercăm să creăm din ce în ce mai multe facilităţi, în aşa fel încât să eliminăm cozile şi cred că deja am făcut acest lucru. În momentul de faţă, avem câteva instrumente pe care din păcate nu le folosim şi mă refer aici la Punctul de Contact Unic şi Ghişeul.ro. Din punctul nostru de vedere, raportat la numărul instituţiilor care sunt înscrise pe această platformă, acesta este nesemnificativ, şi vorbim de câteva sute. Fiecare instituţie publică are un număr de servicii pe care le poate oferi cetăţenilor. Insist pe cele două instrumente pe care, din păcate, în momentul de faţă nu le folosim. Personal, încurajez toate instituţiile să folosească cele două platforme. Trebuie să ne uităm şi la viitor”, a spus Cojocaru.
Ministrul Comunicaţiilor a adăugat faptul că investiţii importante în domeniu trebuie făcute în noile tehnologii şi, mai ales, în resursa umană. “Cred că avem nevoie mare de investiţii pentru noile tehnologii, care să intre în companiile din curtea noastră, precum societăţi ca Poşta Româna (…) De asemenea, e foarte importantă resursa umană. Nicio companie de stat nu poate face profit dacă nu are o resursă umană bine pregătită”, a menţionat oficialul.
Pe de altă parte, ministrul de resort a subliniat că Strategia Naţională pentru 5G ar putea fi definitivată până la sfârşitul acestui an. “Miercurea trecută a trecut, prin Guvern, Memorandumul care permite crearea grupului de lucru privind Strategia 5G. Ne dorim ca, până la sfârşitul acestui an, să avem această strategie. Avem nevoie de know-how-ul şi de implicarea tuturor pe acest segment. Sunt convins că această trecere de la 4G la 5G ne va da posibilitatea să venim cu servicii noi în beneficiul cetăţenilor. În ceea ce priveşte Directiv NIS, am ajuns să o transpunem pe ultima sută de metri. Cred că este un pas foarte important. Dacă vorbim despre tehnologii noi, atunci cu cât mai multe persoane vor folosi tehnologiile noi vom ajunge şi la securitatea datelor şi informaţiilor. E un pas important, dar dacă Ghişeul.ro şi Punctul Unic sunt platforme din trecut, am vrut să vă vorbesc şi despre aceste două noutăţi”, a menţionat Bogdan Cojocaru.
Acesta a susţinut, totodată, că, în ceea ce priveşte situaţia Companiei Naţionale “Poşta Română”, la ora actuală “suntem pe ultimele sute de metri în privinţa capitalizării” şi “încercăm să diversificăm serviciile pe care le oferă Poşta în momentul de faţă”.
De asemenea, pe proiectul privind Cloudul guvernamental, “la ora actuală putem spune că am reuşit să construim o fişă de proiect coerentă şi am scos spre consultare publică Ghidul”.
Companii inovatoare în domeniul tehnologiei, start-up-uri, reprezentanţi guvernamentali, precum şi actori din domeniul bancar participă, luni, la cea de-a treia ediţie a conferinţei WeLoveDigital, eveniment organizat la Bucureşti. 

Cele mai citite

Ana Blandiana a lucrat pe șantier, ca ucenic de zidar

Cunoscuta poetă Ana Blandiana a rememorat câteva momente complicate din biografia ei, mărturisind și că, într-o anumită perioadă, a lucrat pe șantier, ca ucenic...

„El Clasico”, decis în prelungiri! Golul lui Jude Bellingham o duce pe Real Madrid aproape de un nou titlu

Real Madrid este foarte de a-și adjudeca al 36-lea titlu din istorie după ce s-a impus cu scorul de 3-2 în marele derby contra...

Germania arestează trei persoane suspectate că au colaborat cu serviciile secrete chineze

Trei germani au fost arestați sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze. Se pare că aceștia au predat tehnologie care ar putea...
Ultima oră
Pe aceeași temă