Foto Arhiva

Ministerul Justiției: Schimbare majoră în sistemul judiciar

În Şedinţa de Guvern de astăzi, 7 martie 2018, a fost aprobat memorandumul cu tema Acordul de principiu privind contractarea unui împrumut de la Banca Internaţională pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BIRD), în vederea sprijinirii proiectului "Cartierul pentru justiţie".

Share

Rl online 0 comentarii

08.03.2018 - 11:51

Acest proiect vine în contextul în care sediile instanțelor sunt neîncăpătoare pentru numărul cauzelor care le au pe rol, cel mai bun exemplu fiind sediul ICCJ, care este total depășit de avalanșa de dosare.

În Programul de Guvernare 2018-2020, Capitolul Justiţie, categoria de măsuri Resurse materiale şi investiţii, la măsura nr. 17 este prevăzută realizarea Cartierului pentru Justiţie din Bucureşti, pentru a soluţiona problema lipsei spaţiilor necesare instanţelor şi parchetelor din capitală, în cadrul unui amplu proiect de reabilitare urbană.

Schema funcţională a Cartierului pentru justiţie va avea în vedere gruparea spaţiilor destinate instanţelor de judecată, precum şi a parchetelor de pe lângă acestea, cu sediul în Bucureşti (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători şi procurori, grefieri, personal contractual şi auxiliar, spaţii tehnice etc), precum şi a altor instituţii din sistemul judiciar.

Evaluarea finală a costului total al proiectului (inclusiv valoarea finală a împrumutului), activităţilor, componentelor, numărului final al instituţiilor beneficiare, a duratei proiectului, a planului de implementare şi a altor aspecte conexe va putea fi realizată numai în urma misiunilor de analiză şi evaluare care vor fi efectuate de reprezentanţii/experţii BIRD pe parcursul etapelor de pregătire şi contractare.

Ministerul Justiţiei va fi desemnat agenţie de implementare a proiectului şi va realiza acest proiect printr-o Unitate de Management a Proiectului.

Cartierul pentru justiţie reprezintă un obiectiv major de investiţii care va crea condiţiile optime pentru desfăşurarea activităţii instituţiilor din cadrul sistemului judiciar.

Comentarii