Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Ministerul Educației ține fără rechizite elevii săraci

Aproximativ 337.000 de elevi din familii defavorizate merg la școală fără rechizite, pentru că Ministerul Educației și inspectoratele școlare se “împiedică” în procedurile de achiziție și distribuire.

Laurențiu Mușoiu 0 comentarii

Actualizat: 29.10.2018 - 13:08

În fiecare an, Guvernul, prin Ministerul Educației Naționale (MEN), ar trebui să ofere pachete gratuite cu rechizite elevilor ce provin din familii defavorizate, conform Legii 126/2004.

Ne apropiem însă de luna noiembrie, dar rechizitele nu au ajuns în școli, iar MEN și inspectoratele școlare din teritoriu nu oferă nicio explicație pentru întârziere. Nu este totuși o noutate pentru elevi și cadrele didactice, care s-au obișnuit, de ani buni, ca rechizitele elevilor să ajungă în apropierea Crăciunului sau chiar primăvara, în unele cazuri. Astfel, dascălii au rezolvat, în anumite situații, problemele de la clasă achiziționând, cu bani din propriul buzunar, rechizite pentru copiii săraci sau apelând la sprijinul părinților cu o situație financiară mai bună.

Conform Ministerului Educației, 337.000 de elevi ar trebui să primească rechizite, achiziția fiind descentralizată. Beneficiarii programului sunt elevi înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, la cursuri de zi, aflați în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de bază minim brut pe țară.

Pentru achiziționarea rechizitelor în anul școlar 2018-2019, Ministerul Educației a alocat un buget de 6.100.000 lei.

 

Calendarul programului

 Potrivit calendarului stabilit de Ministerul Educației, inspectoratele școlare județene și Inspectoratul Școlar al Municipiului București ar fi trebuit să demareze procedurile de achiziționare a rechizitelor la data de 1 iunie. Finalizarea achiziției ar fi trebuit realizată până la data de 22 august. Apoi, în perioada 1-19 septembrie, intervin școlile, care trebuie să-i informeze pe părinți sau pe tutorii legali în legătură cu programul finanțat de Guvern și să ajute la întocmirea dosarelor. Tot școlile vor trebui să și evalueze dosarele.

La data de 22 septembrie, unitățile de învățământ au obligația să transmită către inspectorate situația reală a numărului de solicitanți, ce trebuie comparată cu estimarea inițială. Ulterior, în perioada 23-25 septembrie, datele trebuie să ajungă la MEN, pentru a fi completate eventualele lipsuri (în cazul în care numărul pachetelor, teoretic achiziționate în urma estimărilor, nu este suficient) și, tot în acest interval, rechizitele trebuie să ajungă la unitățile de învățământ. În intervalul 26 septembrie-10 octombrie școlile trebuie să distribuie pachetele cu rechizite beneficiarilor.

În ciuda acestui calendar stabilit de Ministerul Educației, rechizitele nu au ajuns nici până în prezent la elevi. De exemplu, în județe precum Argeș, Bacău, Bihor, Caraș-Severin, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Teleorman, Vaslui și Vâlcea, dar și în Capitală, unitățile școlare nu au primit pachetele cu rechizite.

Ministerul Educației nu are deocamdată o situație din teritoriu, deoarece aceasta
trebuie transmisă, conform calendarului, până la data de 1 decembrie.   

Comentarii