Foto: Mihai Diac

Ministerul de Interne va impune reguli de circulație pentru trotinetele electrice

Ministerul Afacerilor Interne organizează, la data de 24 ianuarie 2020, o dezbatere pe tema proiectului de lege care va reglementa circulația pe drumurile publice a trotinetelor electrice.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 20.01.2020 - 15:24

Ministerul Afacerilor Interne organizează miercuri, 22 ianuarie 2020, începând cu ora 10, o dezbatere publică asupra proiectului Ordonanței de Guvern care va modifica și completa Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

"La această întâlnire sunt invitați să participe atât reprezentaţi ai M.A.I., cât şi reprezentanți ai societăţii civile care şi-au exprimat interesul faţă de acest proiect", precizează un comunicat transmis de Ministerul Afacerilor Interne.

Modificarea OUG 195/2002 va avea ca scop "reglementarea circulației trotinetelor electrice pe drumurile publice".

"Prin proiect se propune ca trotineta electrică să fie definită că fiind vehiculul utilizat pentru transportul unei singure persoane, cu două sau trei roți, articulat cu o bară în partea din față folosită ca dispozitiv de direcție, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 6 km/h, dar nu depășește 25 km/h și care este echipat cu un motor electric.

Trotinetele electrice vor fi conduse numai pe pista pentru biciclete, iar în lipsa acestei piste, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru circulația vehiculelor este de 50 km/h.

Pentru a conduce o bicicletă sau o trotinetă electrică pe drumurile publice, conducătorul acesteia trebuie să aibă vârsta de cel puțin 14 ani. Transportul pasagerilor este interzis.

Trotineta electrică oprită sau staționată pe partea carosabilă trebuie așezată lângă și în paralel cu marginea acesteia. Trotinetele electrice pot fi oprite sau staționate și câte două, una lângă alta.

Echiparea trotinetelor electrice care circulă pe drumurile publice cu mijloace de iluminare și dispozitive reflectorizant-fluorescente este obligatorie, fiind interzisă circulația acestora pe timp de noapte fără aceste mijloace și dispozitive în stare de funcționare.

Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii de biciclete și trotinete electrice a căror vârstă este sub 16 ani.

Nerespectarea normelor privind circulația trotinetelor electrice constituie contravenție și se sancționează cu amenda prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv de la 6 la 8 puncte-amendă", menționează Ministerul Afacerilor Interne.

Textul proiectului de act normativ este afişat şi poate fi consultat pe pagina de internet a MAI.

Comentarii