8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialMeteoPrognoza meteo pe regiuni. Ce temperaturi se anunță în următoarele două săptămâni

Prognoza meteo pe regiuni. Ce temperaturi se anunță în următoarele două săptămâni

Specialiștii de la Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) au emis prognoza meteo pentru intervalul 8-21 mai. Astfel, vremea se răceşte în următoarele zile în aproape toate regiunile ţării, dar începând de săptămâna viitoare se va încălzi treptat şi se va apropia de normalul perioadei, maximele termice urcând până la 23 de grade Celsius.

În Banat, în prima săptămână de prognoză vor fi uşoare alternanţe termice de la o zi la alta, astfel că per ansamblu vremea va fi puţin mai rece decât în mod obişnuit, cu medii ale maximelor de 15 – 17 grade Celsius şi ale minimelor de 7 – 9 grade. În a doua săptămână, temperatura aerului va avea o tendinţă de creştere uşoară şi treptat vremea se va apropia de normalul termic al perioadei, cu medii ale maximelor cuprinse între 18 şi 22 de grade şi ale minimelor de 10 – 11 grade. Local şi temporar vor fi ploi, în general de scurtă durată, la începutul primei săptămâni, apoi cu o probabilitate mai mare în intervalul 12 – 16 mai, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate.

În Crişana, regimul termic va avea uşoare fluctuaţii în prima săptămână de prognoză şi se va situa sub cel specific sezonului. Astfel, media temperaturilor maxime va fi de 16 – 18 grade şi a minimelor de 5 – 7 grade. În a doua săptămână de prognoză vremea se va încălzi treptat şi se va apropia de valori ale temperaturii aerului în jurul celor caracteristice perioadei, cu medii ale maximelor cuprinse între 19 şi 23 de grade şi minime de 8 – 10 grade.Vor fi ploi, în general de scurtă durată, cu o probabilitate mai mare în intervalul 14 – 16 mai, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate.

În Transilvania, în prima săptămână de prognoză vor fi uşoare oscilaţii ale valorilor de temperatură de la o zi la alta, care vor caracteriza o vreme rece pentru această perioadă. Media maximelor va fi cuprinsă între 11 şi 15 grade şi cea a minimelor va fi de 3…6 grade. În a doua săptămână, temperatura aerului va creşte treptat şi vremea se va apropia de normalul termic al sezonului, cu medii ale maximelor începând de la 16 grade până la 22 de grade şi ale minimelor cuprinse între 7 şi 9 grade. Local şi temporar vor fi ploi, în general de scurtă durată, la începutul primei săptămâni, apoi cu o probabilitate mai mare în intervalul 14 – 16 mai, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate.

În Maramureş, regimul termic va avea uşoare alternanţe în prima săptămână de prognoză şi se va situa sub cel specific sezonului, cu medii ale temperaturilor maxime de 14 – 17 grade şi ale minimelor de 3 – 6 grade Celsius. În a doua săptămână de prognoză, vremea se va încălzi treptat şi se va apropia de valori ale temperaturii aerului în jurul celor caracteristice perioadei. Astfel, media maximelor va creşte începând de la 16 grade, până la 23 de grade, şi cea a minimelor va fi cuprinsă între 7 şi 9 grade. Vor fi ploi, în general de scurtă durată, cu o probabilitate mai mare în intervalul 14 – 16 mai, când vor fi posibile şi cantităţi de apă însemnate.

În Moldova, media temperaturii maxime va creşte uşor şi treptat de la o zi la alta şi va porni de la 8 grade pe 8 mai şi va ajunge la 23 de grade pe 21 mai. În prima săptămână de prognoză, temperatura medie nocturnă va scădea treptat de la 5 grade pe 9 mai, la 3 grade în 11 mai, apoi va creşte din nou la 7 grade spre finalul primei săptămâni. În cea de a doua săptămână, media temperaturii maxime va creşte treptat de la o zi la alta până spre 11 grade la finalul intervalului. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată la începutul intervalului şi în a doua săptămână de prognoză.

În Dobrogea, media temperaturii maxime va creşte uşor şi treptat; va fi de 13 grade la începutul intervalului şi va ajunge la 17 grade spre finalul primei săptămâni de prognoză, apoi va continua să crească spre 21 de grade până la finalul celei de a doua săptămâni. În prima săptămână de prognoză, temperatura medie nocturnă va scădea treptat de la 8 grade pe 9 mai, la 6 grade în 11 mai, apoi va creşte spre 12 grade până la finalul intervalului prognozat. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată pe 9 mai şi în a doua săptămână de prognoză.

În regiunea Munteniei, în prima săptămână, valorile medii ale temperaturii maxime se vor încadra între 15 şi 18 grade, cea mai mică valoare urmând a se înregistra în intervalul 9 – 11 mai. În a doua săptămână, valorile medii ale temperaturii diurne vor creşte treptat spre 24 de grade. Valorile medii ale temperaturii minime se vor încadra în prima săptămână între 5 şi 9 grade, cu cele mai coborâte valori în intervalul 10 – 12 mai. În a doua săptămână, valorile medii ale temperaturii nocturne vor creşte treptat de la 8 grade pe 15 mai la 11 grade la finalul intervalului. Probabilitatea pentru ploi va fi mai ridicată pe 9 mai şi în a doua săptămână de prognoză.

În Oltenia, în prima săptămână, media temperaturii maxime va scădea de la 21 de grade Celsius pe 8 mai la valori de 14 – 16 grade în intervalul 9 – 14 mai, apoi în a doua săptămână, va creşte treptat spre 23 de grade la finalul intervalului. Valorile termice nocturne vor marca o scădere de la 8 grade pe 9 mai la 6 grade în 12 mai, apoi vor creşte treptat spre 11 grade în a doua săptămână. Ploile vor avea probabilitate mai mare pe 9 mai şi în intervalul 14 – 21 mai.

La munte, atât media temperaturii maxime cât şi cea a minimei vor avea uşoare alternanţe în prima săptămână. Astfel regimul termic mediu diurn va oscila între 4 şi 7 grade, iar cel nocturn între -3 şi 1 grad. În a doua săptămână, tendinţa valorilor de temperatură va fi de creştere treptată, iar media temperaturii diurne va ajunge la 12 grade pe 21 mai, iar cea nocturnă la 5 grade la finalul intervalului prognozat. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi mai ridicată la începutul intervalului şi în perioada 14 – 21 mai.

ANM precizează că estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Urmărește România Liberă pe  TwitterFacebook și Google News!

Cătălin Mihai
Cătălin Mihai
Cătălin Mihai a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează în presa centrală din anul 2014. În paralel cu activitatea jurnalistică, a activat ca redactor în cadrul Editurii Universității din București. A lucrat pentru România Liberă ca editor online și jurnalist sportiv între anii 2019-2021, iar din martie 2023 s-a alăturat din nou echipei.
Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă