Dragoș Moșoiu prezintă sistemul robotic care va funcționa la București (Foto: Mihai Diac)

Medicii români se vor instrui pe un echipament de chirurgie robotică

La București se va deschide un centru de instruire în domeniul chirurgiei robotice, care va putea pregăti câteva sute de cursanți pe an.

Share

Mihai Diac 0 comentarii

Actualizat: 24.09.2019 - 18:59

Grupul SofMedica a deschis la București un centru de pregătire și specializare în domeniul chirurgiei robotice, unde se vor putea instrui tinerii medici, studenții și chiar asistenții medicali.

Centrul ISLE (Innovation, Simulation, Learning Ecosystem) din București are o suprafață de 125 metri pătrați și este dotat cu tehnologii cu ajutorul cărora medicii se pot pregăti pentru intervenții de chirurgie robotică minim invazive precum și pentru intervenții pentru diagnosticarea și examinarea afecțiunilor gastro-intestinale.

De la sediul Centrului ISLE, cursanții vor putea observa de la distanță cazuri complexe rezolvate de chirurgi din alte țări și pot interacționa cu aceștia prin intermediul unei platforme de e-learning pusă la dispoziție în cadrul centrului. Cursurile de pregătire și specializare a medicilor în cadrul Centrului ISLE București vor fi susținute de echipe de experți în tehnologia robotică din țară și din străinătate.

"Am deschis la București al doilea centru de pregătire în domeniul sănătății din Europa, după succesul pe care l-am înregistrat în Atena. Dorim să oferim medicilor români posibilitatea de a învăța și de a utiliza tehnologii avansate, lucru ce asigură ulterior acces la soluții de tratament inovatoare pentru pacienți”, a declarat Harris Palaondas, Managing Director SofMedica.

Echipamentul de instruire prezentat marți la sediul ISLE este un robot dotat cu patru brațe, dintre care unul susține o cameră video destinată captării și transmiterii imaginilor, iar celelalte trei brațe pot manipula instrumente chirurgicale. Brațele sunt comandate de medicul instalat la un calculator, care vede imaginile transmise de camera video. Un al doilea cursant poate lucra alături de brațele robotice și vede în mod direct acțiunea acestora asupra manechinului care joacă rolul pacientului. Centrul ISLE are doar rolul de instruire, astfel că pacienții reali nu au acces aici, ne-a explicat Dragoș Moșoiu, manager de marketing.

"Pentru formarea unui chirurg sunt necesare 30.000 de ore de muncă, dar încă de acum 100 de ani se spunea că nu e permis ca un medic să învețe chirurgie pe pacient. Iată de ce este necesar un asemenea centru", a explicat, la sediul ISLE, dr. Nicolae Crișan, medic primar urolog.

Cursurile de instruire de la noul centru din București vor fi plătite de cursanți, dar până acum nu a fost prezentată și oferta financiară adresată acestora. Prețurile vor fi calculate în funcție de structura cursului solicitat. Printre procedurile care vor putea fi exersate aici se numără cele de urologie, de chirurgia tubului digestiv sau a rectului, precum și cele de chirurgie ginecologică.

Comentarii