25.8 C
București
luni, 27 septembrie 2021

Medicii de familie îl critică pe Cîțu: A găsit țapul ispășitor pentru eșecul campaniei de vaccinare

SNMF consideră declarația „nedreaptă și susceptibilă a induce în eroare opinia publică”.

„La începutul anului ne-a fost prezentată o strategie de la Ministerul Sănătății prin care ofeream stimulente medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare. Am fost de acord, sumele erau foarte mari, de ordinul miliardelor de lei, și totuși campania nu a dat rezultatele așteptate,” a spus premierul, miercuri, după ședința de Guvern.

„Medicii de familie sunt vinovați pentru managementul strategic eronat al Ministerului Sănătății? Pentru proasta gestionare a fondurilor? În declarația sa, șeful executivului pomenește de niște stimulente care ar fi fost acordate medicilor de familie pentru a se implica în campania de vaccinare, ca parte a strategiei propuse de Ministerul Sănătății, și vorbește de miliarde de lei cheltuite în acest scop”, se arată într-un comunicat al Societății.

SNMF întreabă public unde sunt acești bani cheltuiți, subliniind că sumele enorme menționate anterior nu au ajuns decât în mică măsura la medicii de familie. „Trebuie subliniat din start că nu s-a pus problema unor stimulente de tip <<premii>>, <<bonificații>>, <<suplimente>>, ci pur și simplu au fost prevăzute plăți pentru servicii medicale suplimentare față de cele contractate de medicii de familie. În cadrul campaniei de vaccinare, medicii de familie au fost implicați de la început și în toate activitățile pe care aceasta le-a presupus: în consilierea și programarea pacienților la vaccinare pe platformă (din 15 ianuarie 2021), în monitorizarea pacienților vaccinați (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în centrele de vaccinare (din 15 ianuarie 2021), în vaccinarea în cabinete (din 04.05.2021). Aceste activități s-au desfășurat în baza unor contracte de prestări servicii încheiate cu autoritățile locale sau cu casele județene de asigurări de sănătate. Nu aceste contracte, ale căror plăți sunt de altfel în mare întârziere la nivel de țară, sunt explicația marilor pierderi bugetare. Cauzele trebuie căutate în alte părți sau poate sunt cunoscute, dar nu se vrea a fi menționate,” arată medicii.

SNMF mai arată că plățile sunt în mare întârziere și că sunt cabinete care nu au primit banii pe mai mult de trei luni, nici pentru programare la vaccinare, nici pentru vaccinarea în cabinete. „Nici măcar plățile pentru personalul medical de la centrele de vaccinare (unde activează inclusiv medici de familie) nu sunt la zi. De altfel, la capitolul restanțe, trebuie amintită și întârzierea semnificativă a plăților pentru campania de vaccinare a copiilor în cadrul programului național de imunizare”, mai arată ei.

În plus, ei critică „bulversantele” măsuri de asistență a pacienților infectați cu COVID-19 și a contacților acestora, luate de Ministerul Sănătății, modul de organizare a campaniei de vaccinare, au fost permanent amendate și corectate de medicii de familie, care cunosc mult mai bine situația din teren, nevoile pacienților și modul de reactivitate al acestora în fața normelor. „Mai mult, SNMF a derulat propria campanie de informare și conștientizare și și-a exprimat disponibilitatea pentru parteneriate în comunicare pe care MS nici nu le-a băgat în seamă. Amintim populației, dar mai ales decidenților, că, pe întreaga perioadă pandemică, medicii de familie au fost în prima linie, într-o poziție niciodată recunoscută și apreciată de Ministerul Sănătății și, implicit, de Guvern”, mai precizează Societatea.

„Căutând explicații publice ale eșecului campaniei de vaccinare anti COVID-19, premierul a recurs la clasicul țap ispășitor – asistența medicală primară. În aceste condiții, medicii de familie, prin SNMF, consideră că atitudinea celor care reprezintă Ministerul Sănătății și Guvernul demonstrează cunoașterea incompletă a realității din teritoriu și menținerea reflexului de a plasa propria responsabilitate pe umerii altora”, arată ei. 

Ultima oră
Pe aceeași temă