23.3 C
București
joi, 27 iunie 2024
AcasăSocialCriză de militari. Armata vrea să angajeze peste 800 de ofițeri și...

Criză de militari. Armata vrea să angajeze peste 800 de ofițeri și de subofițeri

Conform anunțului publicat de Ministerul Apărării Naționale (MApN), ieri au început recrutările pentru formarea ofițerilor și subofițerilor în activitate pe așa-numita „filieră indirectă“. În anul școlar 2019-2020, MApN scoate la concurs 109 locuri pentru formarea ofițerilor și 681 de locuri pentru pregătirea subofițerilor.

Pentru ofițeri, locurile scoase la concurs sunt în următoarele specialități militare: Educație fizică, Finanțe – contabilitate, Justiție militară, Construcții, Psihologie, Intendență, Medicină generală, Inginer de sisteme și echipamente informatice.

Subofițerii recrutați pe filiera indirectă vor fi pregătiți în domenii printre care se numără Sanitar, Muzici militare, Construcții, Auto și mecanic conductor TAB, Comandant și mecanic conductor tancuri, Geniu, Infanterie, Cercetare, Rachete și artilerie antiaeriană, Comunicații, Informații militare, Poliție militară, Forțe speciale.

Pentru cea mai mare parte a acestor specialități militare, probele de concurs includ și un test eliminatoriu de limba engleză. Fac excepție candidații pentru cursurile de subofițeri de Muzici militare precum și viitorii subofițeri sanitari, cărora nu li se cere să știe limba engleză.

Pentru viitorii subofițeri de la Forțele speciale sunt prevăzute probe fizice eliminatorii, cum ar fi cele de înot, urcarea pe frânghie, traversarea unui tunel subteran pentru verificarea claustrofobiei, precum și un cros pe distanța de 3.000 de metri.

Pentru toate domeniile se dau teste de matematică, fizică, economie sau legislație, în funcție de specialitatea aleasă.

Probele de concurs vor începe să se desfășoare în luna iulie 2019.

Pregătirea candidaților declarați admiși se va desfășura în institutele și în școlile de aplicație ale MApN. De exemplu, viitorii ofițeri medici, psihologi și de Educație fizică, precum și subofițerii de Muzică se vor pregăti la București. Viitorii subofițeri sanitari și viitorii ofițeri de sisteme informatice se vor pregăti la Sibiu, iar subofițerii din domeniile auto și tancuri se vor instrui la Pitești.

Domeniile pentru care se organizează concurs sunt cele în care Armata are un deficit de personal. De exemplu, în acest an se organizează concurs pentru formarea ofițerilor medici de medicină generală, dar nu și pentru ofițeri medici stomatologi.   

Mihai Diac
Mihai Diac
Mihai Diac are o experiență ca jurnalist de peste 20 de ani, atât în presa scrisă cât și online. A început să lucreze în presă la ziarul Azi, în anul 1993, în perioada în care era încă student. Ulterior a lucrat la Adevărul, Gândul și Green Report. La “România liberă”, Mihai Diac lucrează din anul 2015. În paralel cu activitatea jurnalistică, Mihai Diac și-a completat și pregătirea de specialitate. El a absolvit, printre altele, Colegiul Național de Apărare și cursul de pregătire a jurnaliștilor pentru zone de război. Printre acțiunile sale de documentare jurnalistică s-au aflat cele de la bordul portavionului american Truman și al fregatei românești Regina Maria, precum și cele din Afganistan, Irak, Transnistria și Georgia.
Cele mai citite

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...

Le-am dat PATRIOT ucrainenilor, pentru că patri(h)oți am trimis în Germania și mai avem în Parlament

Ilustrație: Marian Avramescu Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT) a decis ca România să doneze un sistem PATRIOT Ucrainei, țară care se confruntă...

Ungaria arbitrează târgul de cai pentru noua trăsură europeană

Sfârșitul acestei săptămâni ne va lămuri nu doar cine va fi liderul USR-ului de mâine sau candidatul formațiunii pentru președinția României, ci mai mai...
Ultima oră
Pe aceeași temă