10 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024
AcasăSocialMălin Muşetescu: Braconajul piscicol riscă să distrugă Delta Dunării

Mălin Muşetescu: Braconajul piscicol riscă să distrugă Delta Dunării

Acesta a arătat că, de la începutul perioadei de prohibiţie a pescuitului, anul acesta, organele de control au confiscat peste 1400 de kilograme de peşte şi peste 400 de unelte de pescuit, au întocmit patru dosare penale şi au dat amenzi de peste 33.000 de lei.

Şapte din cele opt instituţii cu atribuţii în domeniul braconajului piscicol au aplicat anul trecut 2.462 de sancţiuni în valoare totală de 574.600 de lei, au întocmit actele premergătoare unui număr de 305 dosare penale şi au confiscat 24,9 tone de peşte, 166,3 kilograme de icre, 16,9 tone de raci şi rapane, 9.123 de unelte de pescuit, 89 de ambarcaţiuni, 63 de motoare de ambarcaţiuni, cinci autovehicule şi patru rezervoare de combustibil.

“Aceste cifre demonstrează că ne aflăm într-un asalt al acţiunilor ilegale faţă de resursa piscicolă din Deltă. Fenomenul are o amploare inimaginabilă, iar cifrele arată doar 20-30% din realitate. Fenomenul riscă să scape de sub control total şi să distrugă, practic, acest colţ de ţară în care ne punem speranţele că se va lansa în turism, că va putea să susţină cu brio nevoia legitimă de o viaţă mai bună pentru locuitorii ei. Este grav pentru că sunt prinşi chiar şi pescari comerciali”, a afirmat guvernatorul Muşetescu.

De la începutul perioadei de prohibiţie a pescuitului, 7 aprilie, Corpul mobil de control al guvernatorului RBDD a întocmit actele premergătoare pentru patru dosare penale, a aplicat amenzi în sumă de 33.900 de lei şi a confiscat 888 de kilograme de peşte, două bărci şi două motoare. În aceeaşi perioadă, din zonele strict protejate, agenţii ecologi ai Rezervaţiei au ridicat în vederea confiscării 72 de plase a căror utilizare este interzisă în Deltă, în care se aflau 96 de kilograme de peşte.

De asemenea, Comisariatul de control integrat în Delta Dunării a confiscat 360 de unelte de pescuit, o barcă, un motor şi 439 de kilograme de peşte.

“Oriunde în lume, la cifrele acestea, braconajul ar fi fost eradicat pe vecie. La noi, se pare că nu a primit nicio lovitură serioasă. Dacă noi nu avem o atitudine comună împotriva acestui fenomen, şi mă refer la populaţia locală şi autorităţi, nu va exista viitor în Deltă, pentru că fără resursă piscicolă nu există viaţă în Deltă”, a mai spus guvernatorul Muşetescu.

El a adăugat că există un proiect de hotărâre prin care Comisariatul integrat de control în Deltă din subordinea Administraţiei RBDD se desfiinţează, iar singura entitate cu abilităţi de verificare în domeniul braconajului piscicol va fi Serviciul de Poliţie Delta Dunării (SPDD).

“Cred că Administraţia RBDD trebuie să aibă un cuvânt de spus în ceea ce priveşte controlul activităţii piscicole, cât timp suntem autoritate de mediu. Ieri (miercuri, n.red.), am trimis Corpul mobil în Perişor, cunoscută drept zonă de hrănire a puietului de sturioni în această perioadă, interzisă la pescuit pentru scrumbie la un moment dat, dar redată pescarilor în anul 2015. Au fost găsite peste 100 de păstrugi reţinute de pescarii de scrumbie, iar în canalul din apropiere şi în stuf, au mai fost găsite aruncate tot atâtea păstrugi intrate în putrefacţie. Pe baza acestor cifre, estimăm că zilnic circa 150-200 de kilograme de pui de păstrugă se comercializează ilegal. Este un jaf făcut cu bună-ştiinţă de cei care abuzează de dreptul de a primi permis de pescuit. Ei şi-l iau clar având o agendă ascunsă. Pe ei nu-i interesează scrumbia, ci această păstrugă foarte căutată în restaurante”, a menţionat guvernatorul Rezervaţiei.

Păstruga este o specie de sturioni a căror capturare a fost interzisă în apele teritoriale româneşti în anul 2006, în urma declinului populaţiilor din aceste specii. În paralel, autorităţile române au făcut mai multe acţiuni de repopulare a Dunării cu alevini de sturioni.

În anul 2006, la iniţiativa Ministerului Mediului, la nivelul Prefecturii Tulcea s-a înfiinţat Comitetul judeţean pentru prevenirea şi combaterea braconajului piscicol în Delta Dunării, din care făceau parte SPDD (serviciu în directa subordine a Inspectoratului General al Poliţiei Române, înfiinţat ulterior iniţiativei Ministerului Mediului – n.r.), Inspectoratele Judeţene ale Poliţiei de Frontieră Tulcea şi Constanţa (actuala Gardă de Coastă), Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Tulcea, Poliţia Transporturi a Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Agenţia Naţională pentru Piscicultură şi Acvacultură (ANPA), Administraţia RBDD şi Comisariatul RBDD al Gărzii Naţional de Mediu.

În anul 2013, potrivit datelor oficiale, angajaţii acestor instituţii de control au efectuat 3.080 de acţiuni, în timpul cărora au constatat 504 infracţiuni şi au aplicat 521 de contravenţii în valoare totală de 192.860 lei şi 299 de avertismente. De asemenea, au confiscat 28,5 tone de peşte, 43,8 kilograme de icre, 7.924 de unelte, 127 de bărci şi 88 de motoare de ambarcaţiuni.

Comitetul înfiinţat în anul 2006 şi-a încetat activitatea 10 ani mai târziu, odată cu înfiinţarea Comisariatului de control integrat în Delta Dunării.

Potrivit guvernatorului Rezervaţiei, datele privind acţiunile de control efectuate anul trecut în Deltă nu includ şi rezultatele activităţii ANPA, instituţie care are abilităţi în domeniu la nivel naţional.

Cele mai citite

Elevi de la Colegiul de Informatică din București au câștigat Marele Premiu la concursul internațional NASA

O echipă formată din elevi de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București a câștigat Marele Premiu la Concursul Internațional „National Space Society”. În...

Jens Stoltenberg: România are un rol esențial în apărarea flancului estic al NATO

România este esențială pentru apărarea flancului estic al NATO, a spus Jens Stoltenberg, șeful NATO, după discuția avută marți cu președintele Klaus Iohannis, potrivit...

Ciolacu vrea să-i aducă acasă pe românii din Qatar

„ Sunt ferm convins că în Qatar câştigaţi mult mai bine financiar decât aţi fi câştigat în România în acest moment. Eu sper din...
Ultima oră
Pe aceeași temă