20.8 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialMAI: Un elicoper survolează zona afectată de inundaţii pentru monitorizarea situației

MAI: Un elicoper survolează zona afectată de inundaţii pentru monitorizarea situației

“După realizarea acestei evaluări, ministrul va discuta cu autorităţile locale şi reprezentanţii structurilor MAI aflaţi în teren pentru găsirea celor mai adecvate soluţii pentru protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora”, informează MAI.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, la începutul şedinţei de Guvern, că Ministerul Afacerilor Interne este pregătit să intervină pentru o evacuare forţată în zonele unde s-au produs inundaţii, având în vedere că sunt persoane care au refuzat să-şi părăsească locuinţele.

“Prioritatea noastră în acest moment este să convingem oamenii să părăsească zona aflată sub ameninţarea inundaţiilor. Chiar dacă apa s-a mai retras în acest moment, presiunea rămâne mare şi dacă digul va ceda, atunci putem vorbi de punerea în pericol a vieţii oamenilor şi cred că acest lucru este foarte important. Ministrul Afacerilor Interne este pregătit în acest moment şi pentru o evacuare forţată. Nu ne dorim acest lucru, motiv pentru care facem apel la oameni să înţeleagă situaţia şi să respecte instrucţiunile date de autorităţi. În total, la nivel naţional, potrivit situaţiei transmisă de MAI, avem 31 de localităţi afectate din 13 judeţe. Sunt afectate trei drumuri naţionale, zece judeţe şi peste 350 de gospodării. Prefecţii şi autorităţile din Braşov, Bacău, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Giurgiu, Harghita, Mureş, Prahova, Sibiu, Teleorman, Vâlcea şi Vaslui au acţionat în toată acezastă perioadă şi vor rămâne în continuare concentraţi pentru a realiza intervenţii în sprijinul populaţiei dacă va fi necesar”, a declarat Viorica Dăncilă.

Ministrul Carmen Dan a ajuns în zonele afectate de inundaţii aflate la graniţa judeţelor Covasna şi Braşov, unde un elicoper “efectuează un survol pentru monitorizarea în ansamblu a situaţiei din zona respectivă”, potrivit MAI.

“După realizarea acestei evaluări, ministrul va discuta cu autorităţile locale şi reprezentanţii structurilor MAI aflaţi în teren pentru găsirea celor mai adecvate soluţii pentru protejarea vieţii oamenilor şi a bunurilor acestora”, informează MAI.

În zona afectată se află şi ministrul Apelor, Ioan Deneş.

Ministrul Apelor, Ioan Deneş, a mers, miercuri seara, în satul Căpeni, judeţul Covasna, acesta precizând că situaţia s-a ameliorat, urmând ca după ce va trece pericolul la nivelul ministerului să se facă o evaluare astfel încât să nu mai existe situaţii similare pe viitor.

“Faţă de astă noapte situaţia s-a ameliorat, dar în continuare pe o porţiune de 20, 30 m de dig situaţia este critica. Am decis împreună cu specialiştii să suplimentăm înălţarea cu saci de nisip, ceea ce s-a şi întâmplat. Debitul Oltului a început să scadă, acest pârâu a scăzut cu 6 cm. Noaptea trecută am discutat cu cei care au rămas în zonă şi mi-au transmis că bătrânii şi copiii au plecat la rude. Unii au zis că stau de veghe, să aibă grijă de bunuri. Înţeleg situaţia şi mi-au zis că şi-au asumat pe propria răspundere.După ce trecem acest hop,o să facem o evaluare la nivelul specialiştilor astfel încât să evităm pe viitor astfel de pericole”, a declarat Ioan Deneş la Digi 24.

Aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe din satul Căpeni, judeţul Covasna, vor fi evacuate, miercuri, din cauza probabilităţii crescute de rupere a digului de protecţie care Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a precizat, pentru corespondentul MEDIAFAX, că cel puţin 15 familii care se aflau în zona cea mai expusă şi-au părăsit locuinţele.

”Era vorba de o evacuare preventivă pentru că în apropiere există un dig peste care se revărsa apă. Un dig al unui pârâu la confluenţa cu râul Olt şi dacă acela ceda, atunci toată apa din râul Olt se deversa în apropierea locuinţelor. Persoanele s-au evacuat în marea lor parte singure, nu s-au dus la locul de evacuare, au plecat spre rude, în sat. Cel puţin 15 familii au plecat din zona cea mai expusă”, a spus Sebastian Cucu.

Autorităţile au decis, miercuri seara, ca aproximativ 300 de persoane din 130 de locuinţe din satul Căpeni, judeţul Covasna, să fie evacuate, din cauza probabilităţii crescute de rupere a digului de protecţie care preia unda de viitură produsă pe cursul râului Olt, în Baraolt.

Cele mai citite

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Se dezumflă balonul Green Deal!

În România, nu se vorbește deloc despre eșecul reuniunii miniștrilor de mediu din UE, cu privire la adoptarea Legii pentru Refacerea Naturii. Deși grupul...
Ultima oră
Pe aceeași temă