„Experienţa anilor trecuţi ne-a demonstrat faptul că multe persoane aleg să petreacă Paştele în afara localităţii de domiciliu. Din această perspectivă, recomandăm cetăţenilor luarea unor măsuri preventive la plecarea în vacanţă şi atenţie sporită în trafic. Poliţia Rutieră va acţiona în teren cu peste 300 de aparate radar şi va beneficia inclusiv de suportul aerian al elicopterelor Inspectoratului General de Aviaţie, care vor monitoriza traficul de pe raza judeţelor Arad, Bihor şi de pe DN1, DN2, DN5, DN6, DN7, A1 şi A2”, a spus Dajbog într-o declaraţie la sediul MAI.
Ea a atras atenţia că de Paşte se menţine pericolul de incendii, în special în noaptea de Înviere, când flacăra lumânării trebuie foarte atent protejată pentru a nu intra în contact cu nimic din jur.
„Pompierii vor fi prezenţi, în permanenţă, la astfel de manifestări, pentru a interveni, în cel mai scurt timp, atunci când se impune. Preventiv, în această săptămână, colegii de la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă au derulat peste 1.100 de controale şi recunoaşteri în teren la toate lăcaşurile de cult unde vor fi organizate slujbe religioase, la care este aşteptat un număr mare de credincioşi”, a arătat Dajbog.
Ea a precizat că, în urma acţiunilor de control, au fost aplicate amenzi în valoare de aproximativ 1.300.000 lei, iar în cazul unui obiectiv a fost luată măsura suspendării activităţii din cauza neregulilor depistate, care ar fi putut pune în pericol cetăţenii.
Potrivit sursei citate, peste 350 de jandarmi montani sunt pregătiţi să vină în sprijinul cetăţenilor şi vor monitoriza, în permanenţă, zonele pe care turiştii le frecventează în această perioadă a anului.
„De asemenea, Inspectoratul General de Aviaţie are pregătite 13 aeronave pentru a acorda sprijin celorlalte structuri operative ale MAI şi opt pentru misiuni SMURD”, a arătat Dajbog.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că în această săptămână au avut loc convorbiri cu reprezentanţi ai Ministerelor de Interne din Ungaria şi Bulgaria, la nivel de secretari de stat, pentru aplicarea în comun a celor mai adecvate măsuri în vederea fluidizării traficului prin punctele de la frontierele de vest şi sud.
„În acest moment, la graniţa cu Ungaria sunt deschise 11 puncte de trecere şi sunt acoperite cu personal toate arterele de intrare şi ieşire, în total fiind 52 de fluxuri la intrarea în România şi 54 la ieşire. Pentru cetăţenii care se deplasează în Bulgaria, reamintim că în toate punctele de frontieră ale acestei ţări, taxele de drum se vor achita în numerar din cauza lucrărilor de mentenanţă la sistemul informatic”, a precizat Monica Dajbog.
Ea a adăugat că toate misiunile structurilor MAI din această perioadă vor fi monitorizate prin Centrul Naţional de Conducere Integrată, care va dispune adaptarea dispozitivelor şi a măsurilor în funcţie de evoluţia situaţiei din teren.