Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Locul în care au murit soții Ceaușescu se transformă în mall

Unitatea militară în care şi-au găsit sfârşitul soţii Ceauşescu se transformă, la aproape 30 de ani de la execuţia din ziua de Crăciun, într-un mall. Noul centru comercial se va întinde pe 70.000 de metri pătraţi.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 10.03.2018 - 18:26

Ovidiu Cârstina, directorul Complexului Muzeal Curtea Domnească Târgovişte: „Ne aflăm în camera în care a avut loc procesul soţilor Ceauşescu. Aici au stat inculpaţii, iar vizavi Completul de Judecată. Ne aflăm în biroul comandantului unităţii militare. Pe acest pat a avut loc vizita medicală a lui Nicolae Ceauşescu. În aceste două paturi, soţii Elena şi Nicolae Ceauşescu şi-au petrecut ultimele trei nopţi din viaţă.”

Unitatea Militară 1378 s-a desfiinţat demult. Cum ieşi, la dreapta însă, se vede zidul găurit de gloanţele trase de plutonul de execuţie.

Col. Rez. Ioan Valentin Sandu, fostul comandant al UM 1378, își amintește: „Ei au ieşit printr-o uşă a Comandamentului, au fost escortaţi de cei trei ofiţeri din cadrul plutonului de execuţie. Ceauşescu când a ieşit din clădire, însoţit de Elena Ceauşescu, a început să cânte Internaţionala. După care au fost aduşi la acest zid pe această alee şi împinşi, s-a executat fără altă comandă, fără nimic... Am văzut execuţia de la câţiva metri. Nu este un moment de care-mi amintesc cu plăcere. Moment greu să vezi o crimă... o execuţie.”

Din fosta unitate militară, acum se mai văd 26 de hectare de maidan înţesat cu ciulini, bălării şi plin noroaie, pe care Consiliul Judeţean Dâmboviţa va face acolo mall, stadion, şosea cu patru benzi, locuinţe sociale şi un sediu nou pentru Registrul Auto.

Alin Manole, vicepreşedintele CJ Dâmboviţa: „În partea dreaptă se termină Registrul Auto Român, unde vedeţi aceşti picheţi. Şi de aici, în partea din stânga, o să avem mall-ul care va fi construit pe o suprafaţă de 70.000 de metri pătraţi. După cum vedeţi, e un teren părăsit, o fostă unitate militară.”

Și continuă cu descrierea proiectului: „În partea dreaptă va fi stadionul. Este un proiect aprobat de Compania Naţională de Investiţii. Vom preda terenul şi licitaţia va fi făcută de CNI. Drumul, am început licitaţia după 15 august, anul trecut, şi probabil la sfârşitul lunii martie vom avea un câştigător. Avem şi lucrări de infrastructură: canalizarea - vom semna contractul pe 15 martie.”

Conform Consiliului Judeţean, mall-ul din fosta unitate militară va fi inaugurat la finele anului viitor.

 

 

Comentarii

loading...