11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialLocuitorii municipiului Constanţa ar putea rămâne fără apă caldă

Locuitorii municipiului Constanţa ar putea rămâne fără apă caldă

Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a anunţat, luni, printr-un comunicat de presă, că societatea este obligată să întrerupă furnizarea apei calde în municipiul Constanţa.

“Societatea a primit notificări pentru plata unor sume restante de la furnizori, notificări ce au ca scandenţă diferite zile din luna septembrie. Electrocentrale Constanţa S.A. nu a putut plăti sumele datorate către furnizorii săi, deoarece principalul său client, RADET Constanţa, nu a înţeles să îşi respecte obligaţiile de plată asumate contractual”, se arată în comunicat.

În acest condiţii, Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa SA a decis, la sfârşitul săptămânii trecute, emiterea unui preaviz către RADET Constanţa, document prin care aduce la cunoştinţă faptul că, dacă până în 26 septembrie, conducerea regiei nu va urgenta să îşi plătească o parte din sumele pe care le datorează către Electrocentrale Constanţa SA şi nu va prezenta un plan de eşalonare a debitelor, va sista furnizarea apei calde către toţi consumatorii racordaţi la sistemul de termoficare al municipiului Constanţa, începând din 27 septembrie.

“Precizăm că, de la începutul anului şi până în prezent, Electrocentrale Constanţa S.A. a emis către RADET Constanţa facturi în valoare totală de 118.656.347,01 lei, din care contravaloarea energiei termice este de 107.513.513,87 lei, restul reprezentând dobânzi penalizatoare. Din suma totală, RADET Constanţa a achitat doar 19.533.392,80 lei, adică numai 16,46% din suma facturată”, arată sursa citată.

Electrocentrale mai spune că totatul datoriilor pe care RADET Constanţa le are către această societate sunt de aproape 260 de milioane de lei, dintre care aproximativ 217 milioane de lei reprezintă contravaloarea energiei termice livrate, iar restul sunt dobânzi penalizatoare şi o sumă aflată într-un dosar de executare silită.  

“Consiliul de Administraţie al Electrocentrale Constanţa S.A. reaminteşte că a făcut, face şi va face tot ce este în conformitate cu legislaţia în vigoare pentru ca locuitorii municipiului Constanţa să nu aibă de suferit. De altfel, conducerea societăţii a iniţiat mai multe runde de discuţii pentru a găsi o cale de rezolvare a problemelor. La discuţii au fost invitaţi atât reprezentanţii RADET Constanţa, dar şi factorii de decizie din partea Primăriei Municipiului Constanţa”, se mai precizează în comunicat.

Sursa citată mai spune că Electrocentrale Constanţa SA a iniţiat o serie de acţiuni procesuale împotriva RADET Constanţa pentru recuperarea debitelor.

În situaţia în care condiţiile solicitate sunt îndeplinite de către RADET Constanţa, Consiliul de Administraţie este pregătit să revină asupra deciziei privind sistarea furnizării agentului termic începând din 27 septembrie, mai spun reprezentanţii Electrocentrale SA. 

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă