6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialLitoralul, în pericol să rămână fără apă potabilă

Litoralul, în pericol să rămână fără apă potabilă

Este un semnal serios de alarmă tras de Felix Stroe, directorul companiei de apă din Constanța, RAJA S.A. O spune cu subiect și predicat: „Suntem în pericolul să rămânem fără apă, să nu mai aveau apă suficientă pentru sudul județului Constanța, pentru partea de litoral”. Consecințele sunt pe cât de previzibile, pe atât de devastatoare.

Stroe a explicat și cum s-a ajuns la această situație. „Este cât se poate de simplu: coboară pânza frea-tică, se schimbă clima. Noi luăm apa din subteran şi s-a constatat că nivelul pânzei freatice tot coboară. Apa de subteran nu este nelimitată. O luăm de la 300 de metri, în medie, iar înainte o luam de la 70 de metri. Coboară pânza freatică. Se schimbă clima, iar clima înseamnă totul. Suntem într-un proces de schimbare a climei”, a explicat Felix Stroe.

 

Investiții de 600 de milioane de euro

Pentru a rezolva problema, RAJA a inclus o soluție într-un proiect complex, de peste 600 de milioane de euro, cel mai mare proiect de gen care s-a făcut vreodată în Uniunea Europeană. Acesta prevede, printre altele, extinderea rețelei de alimentare cu apă cu 728 de kilometri, a sistemului de canalizare cu 580 de kilometri și realizarea a încă șase stații de epurare. În cadrul acestui program este inclus și sistemul regional Constanța. „Așa ceva s-a mai făcut numai înainte de 1989, când s-a construit baza hotelieră pe litoral. Se muncește de trei ani de zile la acest proiect. Am gândit realizarea a 145 de kilometri de magistrală de aducțiune de la Medgidia la Limanu, o investiție de peste 60 de milioane de euro, fără TVA”, a spus Stroe.

 

Cea mai bună apă din România

Proiectul prevede extragerea apei din subsol, din zona Medgidiei, și va alimenta localitățile de pe litoral. Apă de cea mai bună calitate, promite Stroe. În acviferul, în subteranul Med-gidiei, se găsește cea mai mare resursă subterană de apă potabilă din Medgidia. A dat Dumnezeu un sol arid, la suprafață, dar ne-a dat apă pentru toată România. Am făcut analizele la Institutul Național de Sănătate Pu-blică. Ca și parametri, este cea mai bună apă plată din România. Această apă va merge pe un traseu de 145 de kilometri și tot ceea ce înseamnă localități pe litoral vor avea apă de cea mai bună calitate, într-un sistem nou-nouț, care va dura zeci de ani”, a precizat directorul SC RAJA SA.

 

Probleme cu administrația locală din Medgidia

Proiectul poate fi însă pus în pericol de administrația locală din Medgidia. „Ne luptăm cu administrația din Medgidia, ne luptăm să obținem avizele. Avizele nu sunt pentru o afacere personală, avizele sunt pentru interesul județului, un interes strategic, e o pro-blemă socială. Nu-i normal să adoptăm o atitudine cum a adoptat administrația din Medgidia. Acolo, domnul primar nu vrea să introducă pe ordinea de zi a consiliului local municipal aceste pro-bleme”, a spus Felix Stroe.  Acesta a afirmat că i-a informat pe consilierii locali din Medgidia asupra -importanței acestui proiect, dar și asupra riscurilor la care se expun pentru că refuză bani europeni și pentru că riscă să lase fără apă jumătate de județ.

 

„Aceasta nu este o gogoșerie“

Directorul RAJA spune că a făcut adrese de informare a cetățenilor, de informare a consilierilor, inclusiv la riscul la care se expun. „Nu putem să spunem că nu suntem de acord, că ăsta nu este un proiect să faci o gogoșerie undeva, să mai faci cine știe prin altă parte. Nu poți să spui «nu vreau eu’» că așa spui la tine acasă. Dacă nu vrei tu acolo unde este banul public și unde interesul este tot public, trebuie să ai argumente legale pentru asta. Sper să o rezolvăm pașnic luna aceasta. Dacă refuzi bani europeni și să lași fără apă jumătate de județ, ce ai putea să fie?! Am mai spus: ceea ce faci cu bani europeni, mediul este singurul capitol care are condiții de conformare. Ne-am luat niște angajamente și dacă nu ne conformăm la mediu – aici intră și accesul la o sursă de apă, în casă, nu să meargă cu găleata după ea – dacă nu este canalizare, epurare, vom plăti în fiecare zi, România va plăti o amendă pentru fiecare Unitate Administrativ-Teritoria-lă (UAT) neconformat (comună, oraș, municipiu). Ce înseamnă asta? În funcție de numărul de locuitori, amenda pentru fiecare UAT este de la 3.400 la 120.000 de euro pe zi, cât va stabili Comisia Europeană, care se va plăti până când se va conforma cu fonduri financiare proprii. Eu cred că ar trebui să avem mai multă responsabilitate când refuzăm asemenea proiecte“, a conchis Felix Stroe.

Primarul din Medgidia, Valentin Vrabie, a declarat că, în ceea ce privește darea în folosință a unor suprafețe de teren din domeniul pu-blic al municipiul Medgi-dia necesar construirii și punerii în funcțiune a sistemului regional de alimentare cu apă Constanța, Primăria Municipiului Medgidia a solicitat reducerea cu 50% a tarifului aferent serviciului de apă și canalizare pentru abonații din municipiul Medgidia, începând cu data punerii în funcțiune a sistemului. „Această solicitare vine ca urmare a faptului că: se dorește ca bunurile din proprietatea munici-piului Medgidia să fie puse gratuit la dispoziție, municipiul Medgidia nu face parte din acționariatul RAJA S.A. și a faptului că cetățenilor municipiului Medgidia nu li creează vreun beneficiu nici direct, nici indirect. Considerăm că orice UAT are obligația de a valorifica în beneficiul cetățenilor săi orice oportunitate existentă pe teritoriul său. În acest moment, se poartă discuții de ordin tehnic (cadastrare și inventariere) referitoare la suprafețele de teren afectate de construirea obiectivelor vizate de operatorul S.C. RAJA S.A.“, a spus primarul Valentin Vrabie. 

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă