15.4 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSocialLipsa de imunoglobulină se lasă cu plângeri penale. România nu poate opri...

Lipsa de imunoglobulină se lasă cu plângeri penale. România nu poate opri exportul de medicamente

Vieţile a aproape 100 de copii sunt în pericol din cauza lipsei de pe piaţă a imunoglobulinei, iar unul dintre ei, grav bolnav, a încercat să se sinucidă. Anunţul a fost făcut de către medicul pediatru imunolog Alexis Cochino, care a participat la o întâlnire de urgenţă la Guvern pentru rezolvarea crizei, convocată de premierul Mihai Tudose. La întâlnirea de la Palatul Victoria au fost convocați, pe lângă ministrul Sănătăţii, și șefii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și Agenției Naționale a Medicamentului. De asemenea, la discuții au participat reprezentanți ai distribuitorilor de medicamente.

Autorităţile au decis adoptarea unei ordonanţe de urgenţă care ar putea soluţiona temporar problema, prin suspendarea, pe timp limitat, a taxei de clawback pentru produse din plasmă, ceea ce i-a făcut pe distribuitorii producătorilor să promită că asta îi va readuce pe piață. Dr Cochino, de la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului din București, a declarat că “cel mai rapid, chiar din această lună, unul dintre distribuitori va aduce 900 de flacoane, ceea ce ar trebui să acopere necesarul pentru cel puțin o lună pe imunodeficiențe și urgențe majore, urmând ca din ianuarie să fie aduse 2.000 de flacoane de către același distribuitor”. El a precizat că, din discuțiile purtate cu guvernanții, a reieșit că s-a introdus în legislație imunoglobulina subcutană, care crește și mai mult șansa la o viață normală pentru acești pacienți, care nu mai trebuie “să vină la spital să stea în frig, pe drumuri, între infecții, și așa mai departe. Deci, veștile sunt bune dacă angajamentele sunt respectate”.

La rândul său, medicul primar pediatru Mihaela Bătăneanț, de  la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii “Louis Țurcanu”, care a participat la întâlnirea cu premierul Mihai Tudose, a declarat că discuțiile au avut pozitiv şi a menţionat că în spitalul unde lucrează nu este imunoglobulină din luna septembrie: “Noi avem 15 pacienți în evidență, unii sunt nesubstituți din august, pe doi i-am trimis la București, care aveau o formă mai severă de imunodeficiență, și o parte din cei care au avut această posibilitate și-au cumpărat imunoglobulina pentru una sau două administrări și am și copii pe care nu am cum să îi substitui”.

Tot miercuri, lângă sediul Guvernului, s-a aflat și un grup de părinți ai căror copii se confruntă cu imunodeficiențe, care au protestat, exprimându-și îngrijorarea cu privire la faptul că situația imunoglobulinelor nu a fost gestionată corespunzător de către guvernanți.

Acuzaţii de neglijenţă

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS)  a decis să-i acţioneze în instanţă pe ministrul Sănătății, Florian Bodog, și pe subalternii săi care, “de mai bine de 6 luni, nu au luat măsuri pentru a pune la dispoziția bolnavilor care suferă de imunodeficiențe primare și de boli autoimune tratamentul cu imunoglobulină. În lipsa acestui medicament vital, viața a peste 500 de persoane, majoritatea copii, este, în fiecare clipă, în pericol. În vara acestui an, ultimele firme care distribuiau astfel de medicamente în România au anunțat că se retrag de pe piață. Deși i-a fost semnalată situația inclusiv de către FACIAS și a fost avertizat că administrarea acestui medicament nu suferă amânare, în mod iresponsabil față de viața bolnavilor, Ministerul Sănătății condus de Florian Bodog nu a luat nicio măsură”, se arată într-un comunicat al FACIAS. Fundaţia a anunţat, totodată, că asistență juridică familiei femeii din Alba Iulia care a decedat din cauza lipsei de imunoglobină, pentru ca cei responsabili să răspundă în fața legii pentru indiferența cu care au tratat această situație.

Telverde pentru spitale

La nivelul Ministerului Sănătății s-a înființat o structură de urgență care are rolul de a direcționa stocurile identificate de imunoglobulină în unitățile sanitare din țară către cazurile urgente de imunodeficiență primară care necesită tratament imediat. Totodată, va exista o linie telefonică specială la care medicii din toată țara pot anunța apariția cazurilor grave care necesită tratament cu imunoglobulină, pentru ca medicamentele necesare să fie direcționate către unitatea sanitară care are în îngrijire pacientul. “Această structură va gestiona și cantitățile de imunoglobulină necesară tratamentului imunodeficienței primare, care vor fi puse pe piață de furnizor până la sfârșitul anului”, precizează Ministerul Sănătăţii într-un comunicat. De asemenea, instituţia intenționează să realizeze un stoc de imunoglobulină care să acopere necesarul la nivel național pentru o perioadă de 6 luni. “În prezent, se lucrează la modificarea cadrului legislativ care să permită introducerea unui nou tip de imunoglobulină pe piață, cu administrare intradermică”, informează MS.

Pe hârtie, suntem în grafic!

Florian Bodog declara în luna octombrie că cererea de pe piaţa de imunoglobuline este acoperită, admiţând că “problema imunoglobulinelor este una la nivel european, nu doar la nivelul României, datorită faptului că imunoglobulinele practic sunt produse care se fabrică din sânge”. Între timp, directorul Companiei Naţionale Unifarm, Adrian Ionel, a anunţat că, până la sfârşitul anului, 24.000 de fiole de imunoglobulină pentru copii şi adulţi vor ajunge în ţară, precum şi 1.800, pentru persoane cu imunodeficienţă primară, urmând ca din luna ianuarie, situaţia să se normalizeze. Cu toate acestea, sute de pacienţi diagnosticaţi cu imunodeficienţă primară sunt în pericol să moară din cauza lipsei din spitale a imunoglobulinei, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus-o pe lista tratamentelor esenţiale, care să nu lipsească din nicio ţară, în condiţiile în care un bolnav are nevoie lunar de 4 până la 50 de flacoane.

Anul trecut, guvernul Cioloş a inclus imunoglobulinele, alături de alte medicamente citostatice ieftine printre care Vinblastin, Bleomycin, pe lista medicamentelor esențiale a Ministerului Sănătății, prin HG 800/2016, însă acesta a fost eliminată de actuala conducere a Ministerului Sănătăţii, la începutul acestui an. Fostul ministru al Sănătăţii, Vlad Voiculescu, susţine că toate aceste medicamente au dispărut de pe piață ca o consecință directă a acestei măsuri. El atrage atenţia că “în timp ce pacienţii strigă oriunde pot că viaţa le este pusă în pericol şi medicii încearcă să apeleze la soluţii de ultimă instanță, transferând pacienţi de la un spital la altul în încercarea de a le oferi tratament… Coaliţia, Guvernul şi Ministerul nu par să aibă absolut nicio problemă! Niciuna! Nu, asta nu mai este doar PROSTIE CRASĂ. Este cu mult mai mult decât atât!”.

 România nu poate opri exportul paralel

Statele membre nu pot interzice exportul paralel, iar măsurile restrictive trebuie să fie conforme prevederilor Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE) referitoare la libera circulație a bunurilor (articolele 34, 35 și 36 TFUE) și la competiție (articolele 101 și 102)”, a transmis Comisia Europeană.  „Exportul paralel nu a fost evaluat până în prezent ca fiind o cauză majoră pentru lipsa de disponibilitate a medicamentelor în România. Un aspect cu adevărat critic, în situația actuală, nu este găsirea unor metode de restricționare/interzicere a exportului paralel, ci reglementarea importului paralel pentru medicamentele prescriptibile (preț/compensare), ca o alternativă de aprovizionare, în special pentru medicamentele retrase, care nu au o alternativă generică existentă pe piață, așa cum este cazul și în alt stat membru, Lituania”, a precizat Anca Păduraru, purtătoarea de cuvânt a Comisiei Europene. 

Elena Marinescu
Elena Marinescuhttp://elena-marinescu
Elena Marinescu, redactor Rl online
Cele mai citite

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...

Securizează fiecare încăpere cu priza cu întrerupător aplicată, de la sercomelectric.ro

Nu doar sistemele de securitate sporesc siguranța unei clădiri, ci și sistemul electric este cel care face diferența. Este bine ca acesta să fie...

Jair Bolsonaro a stat două zile în ambasada Ungariei din Brasilia după ce i-a fost confiscat pașaportul

Fostul preşedinte de extremă-dreapta al Braziliei, Jair Bolsonaro, a petrecut două nopţi la ambasada Ungariei din Brasilia luna trecută, la doar câteva zile după...
Ultima oră
Pe aceeași temă