Copiii români sunt tot mai dependenศi de internet, dar riscurile la care sunt expuศi sunt tot mai mari, avertizeazฤ specialiศtii care au fost prezenศi la conferinศa „Copiii si mediul online”, organizatฤ la Bucureศti de compania Kaspersky.
Potrivit unui studiu sociologic realizat asupra unor copii între 9 ศi 17 ani, unul din trei copii a recunoscut cฤ, în ultimele 12 luni, a fost hฤrศuit cel puศin o datฤ – fie online, fie offline. Iar dintre cei care au fost hฤrศuiศi, opt din zece au spus cฤ acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori.
Studiul pe aceastฤ temฤ face parte dintr-un proiect denumit „EU Kids Online”.
Fenomenul de hฤrศuire este denumit, de obicei, bullying. Din pฤcate, adulศii români, chiar dacฤ sunt cadre didactice, nu sunt pe deplin conศtienศi de pericolele aduse de acest fenomen.
Hฤrศuirea offline („pe viu”) pare mai periculoasฤ dar are avantajul cฤ, dupฤ ce a intrat în casฤ, copilul este protejat. În schimb, hฤrศuirea online nu înceteazฤ nici mฤcar acasฤ, întrucât copilul îศi pฤstreazฤ asupra lui telefonul mobil, care continuฤ sฤ primeascฤ mesaje de pe internet.
Un alt element îngrijorฤtor este faptul cฤ un copil agresat pe internet tinde sฤ devinฤ ศi el agresor. Astfel, 90 la sutฤ dintre adolescenศii care au tratat pe cineva rฤutฤcios au susศinut cฤ, la rândul lor, au fost ศi ei agresaศi.
Sondaje pe acest subiect s-au realizat periodic în ultimii ani. Interesant este faptul cฤ, dacฤ în anul 2014 cele mai expuse hฤrศuirii online erau fetele, în prezent bฤieศii ศi fetele par la fel de afectaศi de acest fenomen.
„O experienศฤ online fฤrฤ riscuri nu este posibilฤ, nici pentru adulศi, nici pentru copii”, explicฤ Bianca Balea, doctor în sociologie.
„Este important sฤ dฤm copiilor acces la tehnologie. Dar acest lucru trebuie fฤcut controlat, pentru fiecare categorie de vârstฤ, astfel încât sฤ dฤm copiilor elemente adecvate vârstei lor”, a precizat Bogdan Pismicenco, manager teritorial Kaspersky pentru România, Bulgaria ศi Republica Moldova.
Reglementฤrile legale cele mai clare sunt cele legate de GDPR. Potrivit acestora, un tânฤr are voie sฤ-ศi deschidฤ un cont de Facebook sau un canal propriu de youtube abia la vârsta de 16 ani. În schimb, el are voie sฤ vadฤ clipuri video pe internet ศi înainte de aceastฤ vârstฤ, iar contul de Facebook ศi-l creeazฤ de multe ori mai devreme, chiar cu ajutorul pฤrinศilor, recunosc specialiศtii.
Dincolo de vârsta de 14 ani, interesul tinerilor pentru Facebook scade, în favoarea unor reศele precum Instagram sau SnapChat. Pe ultima dintre ele se pot posta imagini care se ศterg automat dupฤ 30 de secunde, ceea ce face ca sistemul sฤ fie folosit, de exemplu, ศi de adolescenศii care vor sฤ-ศi prezinte unii altora poze sexy. Dar sociologii susศin cฤ sistemul SnapChat e folosit ศi în scopuri pozitive, cum ar fi pentru postarea de soluศii la unele probleme de matematicฤ.