Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Istoricul Neagu Djuvara a încetat din viață. Ce declara el în ultimul interviu pentru România liberă

Istoricul Neagu Djuvara s-a stins din viaţă joi la vârsta de 101 ani, după o activitate neîncetată în mediul academic.

Rl online 0 comentarii

Actualizat: 25.01.2018 - 17:03

Istoric, diplomat, filozof, jurnalist şi romancier, Neagu Djuvara a încetat din viaţă la 101 ani.

A fost una dintre cele mai îndrăgite personalităţi culturale ale României, apreciat pentru spiritul său, pentru eleganţa şi pentru erudiţia sa. Neagu Djuvara era internat de o lună de zile la spitalul Victor Babeș, având probleme de sănătate. Istoricul s-a stins din viață în jurul orei 13,00.

În urmă cu câțiva ani, în ultimul său interviu acordat cotidianului România liberă, istoricul Neagu Djuvara spunea că, dacă ar fi avut cu 20 de ani mai puţin, ar fi can­di­dat la preşedinţia României şi şi-ar fi asumat ca principal obiectiv readucerea Basarabiei între graniţele ţării.

"Noi avem 10 la sută populaţie ţigănească, suntem invadaţi de turci şi chinezi, iar peste 100 de ani România nu va mai fi românească. (...) Fiindcă nu facem copii. În România, ca şi în toată Europa, familiile fac doar un copil. O populaţie rămâne stabilă doar dacă fiecare familie face minimum doi copii şi-un sfert", spunea în Djuvara interviul menționat.

Întrebat cum va fi România peste 100 de ani din punct de vedere demografic, filosoful a răspuns: "Jumătate vor fi români, jumătate un amestec de ţigani, chinezi, turci etc. Nici în Rusia nu se mai fac destui copii. Principiul vaselor comunicante funcţionează şi în istorie; acolo unde se face un gol se umple din altă parte. Noi golim Europa de indo-europeni şi îi înlocuim cu negri şi chinezi".

 

Comentarii