10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialIstoria, jucată de copii la ea acasă. Un concurs ARTfel

Istoria, jucată de copii la ea acasă. Un concurs ARTfel

183 de de elevi de la 18 școli din Municipiul București și județele Ilfov, Buzău și Covasna au participat la un concurs de scenete cu teme istorice. „ArtFel de Istorie” este o inițiativă a Școlii Genesis după o idee a profesorului Dragoș Pârcălabu.

Primii concurenți s-au întrecut dând viață preistoriei și antichității. Personaje mitologice și momente istorice au stârnit aplauzele spectatorilor. Locul I a fost câștigat de  Școala Gimnazială Genesis cu  „Pagini din istoria poporului evreu. Iudita și Olofern”.

La secțiunea „Evul Mediu” copii au predat adevărate lecții despre cavaleri, Tristan și Isolda, Ioan Vodă, Cristofor Columb și Marea Schismă. Efectele speciale și prezentările multimedia au însoțit fiecare scenetă. Pe primul loc au fost desemnați elevii  Școlii Gimnazială Siriu, Buzău cu sceneta „Țara fără dreptate e ca gardul fără proptele”, o adaptare după „Dreptatea lui Ion Vodă”, de Victor Eftimiu.

La aceeași categorie, punerea în scenă a Marii Schisme a fost impresionantă atât prin interpretare, cât și prin punerea în scenă a ritualurilor epocii. Pentru toate acestea, elevii clasei a VII -a de la Școala Genesis au fost recompensați cu Premiul pentru Originalitate pe întreg concursul.

 A urmat „Epoca Modernă și Contemporană” cu personaje și momente legate în special de aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Pe primul loc s-au clasat elevii  Liceului Pedagogic „Anastasia Popescu”cu sceneta „Statele naționale – de la vis la realitate”.

Premiul pentru cea mai creativă scenetă a fost obținut tot de  Școala Gimnazială Genesis cu „Abdicarea Regelui Carol al II-lea”.

Multimedia și efecte speciale

Formatul concursului a fost gândit astfel încât să fie combinate mai multe discipline. Sunt importante atât alegerea temei istorice și interpretarea, cât și suportul multimedia, decorurile, costumația și efcetele speciale. Fiecare scenetă trebuie să aibă cel mult 7 personaje și să nu depășească 15 minute

Concursul „ARTfel de istorie” a fost inițiat de Fundața Genesis Collegiate, în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României și Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov. „Ideea acestui concurs a venit acum trei ani, în primul rând, din dorința de a evidenția rolul Istoriei în programa de învățământ. În al doilea rând, nu exista o ofertă competițională pentru această materie la nivelul gimnazial. Era doar olimpiada școlară adresată  elevilor de clasa a VIII-a și câteva concursuri care impuneau o anumită tematică. Am vrut să facem ceva atractiv, nu doar să-i punem pe copii să memoreze pe dinafară niște texte și apoi să le dăm teste. Doamna președinte Ioana Necula și doamna director Mihaela Drăguș au susținut această idee și acest concurs a început să crească de la an la an. Pentru 2019 ne propunem să înscriem competiția pe lista activităților educative naționale și să reușim să avem participanți din cât mai multe județe ale țării.”,explică profesorul Dragoș Pârcălabu de la Școala Genesis.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă