19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialISJ Arad se judecă pentru a păstra un teren

ISJ Arad se judecă pentru a păstra un teren

De când Primăria a cedat acest teren pe o perioadă de 99 de ani, concesionarul n-a început lucrările la care se angajase, estimate atunci la 35 de miliarde de lei vechi, şi admite că nu va mai investi. Municipalitatea a deschis recent un proces pentru recuperarea suprafeţei, pe care vrea să construiască o parcare, şi a câştigat în primă instanţă, însă ISJ a anunţat că nu renunţă la teren şi face recurs.

În 1996, la solicitarea Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ), Primăria Arad a fost de acord să concesioneze instituţiei un teren de 950 de metri pătraţi aflat în zona ultra-centrală a oraşului, pentru a se construi un internat şcolar, o cantină şi patru laboratoare pentru elevi. Investiţia era estimată, la vremea respectivă, la 35 de miliarde de lei vechi.

Terenul este situat în spatele unor palate de pe bulevardul Revoluţiei, într-o zonă foarte aglomerată de trafic, însă a rămas abandonat în cei 22 de ani, pentru că nu s-a făcut niciun demers pentru începerea investiţiilor la care se angajase ISJ.

În acest moment, pe acel teren din pământ şi cu buruieni parchează zeci de şoferi, motiv pentru care Primăria Arad şi-a propus să realizeze o parcare profesională, pentru că în zonă nu există suficiente locuri.

Primarul Aradului, Gheorghe Falcă, a anunţat că ISJ a fost dat în judecată pentru recuperarea suprafeţei neutilizate, iar procesul a fost câştigat, în primă instanţă, de municipalitate, în 26 octombrie, când Judecătoria Arad a dispus rezilierea contractului de concesiune.
Primarul a declarat că s-a încercat să se ajungă la o înţelegere amiabilă cu reprezentanţii ISJ înainte de a se apela la instanţă, dar concesionarul a refuzat să restituie suprafaţa neutilizată.

„Dacă tot au pierdut în prima instanţă, aşteptăm ca ISJ să dea drumul la procedura prin care putem intra posesia acestui teren. Intenţia noastră este de a realiza o parcare, pentru că este o zonă foarte aglomerată a oraşului. Sper că nu este nevoie să mai mergem la un alt nivel al instanţei şi să cheltuim bani publici cu alte procese, pentru că este clar că acolo nu se va face niciodată ce a promis ISJ, care a avut la dispoziţie 22 de ani”, a declarat Falcă.

Reprezentanţii ISJ Arad au declarat, pentru News.ro, că nu se va renunţa la concesiune, iar sentinţa va fi atacată cu recurs după ce instaţa va emite motivarea.

Biroul de presă al ISJ a precizat că motivul pentru care investiţia nu a mai fost realizată este acela că începând cu cu anul 2000 ”competenţa legală privind finanţarea şi realizarea obiectivelor de investiţii pentru învăţământ intră în sarcina autorităţii administraţiei publice locale şi nu a inspectoratelor şcolare”.

Chiar dacă nu mai are nicio posibilitate legală de a investi, ISJ spune că ar renunţat pe cale amiabilă la teren doar dacă pe acea suprafaţă ar fi construită o sală de sport pentru Colegiul Economic, aflat la o distanţă de un kilometru, Primăria refuzând această înţelegere.

Cele mai citite

Inovație și funcționalitate în baie cu Florin Art: Descoperă cele Mai bune opțiuni de mobilier

Mobilierul de baie nu este doar o necesitate practică într-o locuință modernă, ci și un element crucial în crearea unei atmosfere plăcute și funcționale...

Welkins: Excelență în siguranță și inovație pentru clădiri

În lumea modernă, unde siguranța, accesibilitatea și iluminarea sunt priorități esențiale, compania Welkins Fire Protection Solutions SRL se remarcă ca un lider în furnizarea...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă