Foto Arhiva

Ionuț Costea după anunțul DNA: Va plăti cauțiunea de 1.500.000 de euro

Ionuţ Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, urmărit penal de DNA, va achita cauțiunea de 1.500.000 de euro. Anunțul a fost făcut de avocatul acestuia miercuri la Antena3.

Share

Rl online 0 comentarii

18.04.2018 - 14:08

Avocatul Constantin Durgheu a afirmat, într-o intervenție telefonică, că șeful Ionuț Costea, cumnatul lui Mircea Geoană, va achita cauțiunea de 1.500.000 de euro în termen de 10 zile, însă acest lucru nu poate fi interpretat ca o recunoaștere a faptelor.

„Dorința de a achita cauțiunea nu poate fi interpretată ca o recunoaștere a faptei. În măsura în care dl Ionuț Costea va achita această cauțiune și își va îndeplini toate obligațiile asumate prin acest control judiciar, cauțiunea va fi restituită. Bineînțeles, dl Costea, pe parcursul acestui proces, va face tot ce îi stă în putință pentru a demonstra că absolut fiecare cent care i-a intrat în cont are o proveniență legală”, a spus avocatul lui Ionuț Costea.

DNA a cerut sesizarea preşedintelui pentru încuviinţarea urmăririi penale a fostului ministru al Finanţelor Sebastian Vlădescu, acuzat de două infracţiuni de luare de mită, într-un dosar în care a început urmărirea penală şi împotriva fostului parlamentar Cristian Boureanu, a lui Ionuţ Costea, fost secretar de stat în Ministerul Finanţelor, dar şi preşedinte al EximBank, şi a lui Constantin Dascălu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Infracţiunile de corupţie au fost comise în legătură cu încheierea şi derularea contractelor de reabilitare a liniei ferate Bucureşti – Constanţa, precum şi cu recuperarea taxei pe valoarea adăugată (TVA) restante, pentru lucrări de reabilitare la o altă linie de cale ferată.

Astfel, în perioada 2005-2014, oficiali români sau persoane cu influenţă asupra acestora ar fi primit de la o companie străină, în baza unor înţelegeri, aproximativ 20 de milioane de euro pentru ca, în schimbul acestor sume, să se asigure încheierea contractelor şi plata facturilor pentru reabilitarea unor tronsoane de cale ferată a liniei Bucureşti-Constanţa, precum şi plata TVA restante pentru reabilitarea unei alte linii de cale ferată care fusese deja realizată de aceeaşi companie.

De asemenea, DNA a stabilit următoarele cauţiuni: pentru Ionuţ Costea, cumnatul lui Mircea Geoană - 1.500.000 de euro,  pentru Mihaela Mititelu - 1.000.000 euro, pentru Constantin Dascălu - 500.000 euro, iar pentru Cristian Boureanu - 200.000 euro.

Comentarii