19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialIonel Minea: Pista 2 de pe Aeroportul Henri Coandă va fi funcţională...

Ionel Minea: Pista 2 de pe Aeroportul Henri Coandă va fi funcţională pe 20 iunie

“S-au făcut afirmaţii, acuzaţii că starea pistelor este dezastruoasă, că sunt incidente de securitate, de siguranţa navigaţiei. Vă pot spune că siguranţa navigaţiei nu este afectată. Dacă aceasta ar fi afectată, de îndată, Autoritatea Aeronautică ar impune restricţii. Sigur că în acest moment sunt câteva restricţii pentru anumite tipuri de aeronave, pentru cele cu patru motoare, dar asta nu înseamnă că restul avioanelor nu aterizează şi nu decolează în condiţii de securitate şi siguranţă a navigaţiei”, a precizat Ionel Minea, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor.

Secretarul de stat a oferit în continuare detalii legate de stadiul reparaţiilor la pistele de pe Otopeni.

“Pe data de 12 aprilie au început lucrările la calea de rulare Oscar. Vor fi finalizate pe data de 21 aprilie, adică în mai puţin de cinci zile. În zona pistei 1 se lucrează în acest moment la suprafeţele de mişcare. Sunt în lucru 3.000 de metri pătraţi de betoane, de dale care sunt acum înlocuite şi se va merge până la aproximativ 12.000 de metri pătraţi care vor fi înlocuiţi în continuare. Se lucrează în regim de două schimburi pe zi, de dimineaţă până seara, la orele 22,00. Şi în 20 aprilie, adică în mai puţin de câteva zile, vor demara lucrările la pista 1, şi anume pe zona laterală a pistei, acea zonă care acum ne-a obligat să impunem restricţii pentru aeronavele cu patru motoare, pentru Boeing-ul 747. Deci, în 20 aprilie vor începe lucrările la acostamentul pistei 08 dreapta, pista 1 şi vor finalizate în jurul datei de 10 mai”, a spus oficialul MT.

Minea a adăugat că, în acelaşi timp, se va lucra la calea de rulare Delta, care acum generează cele mai mari probleme din cauza faptului că suprafaţa portantă a acesteia este mult, mult sub nivelul necesar încă de la faza de proiectare a acestei suprafeţe.

“În anii aceia, aeronavele erau de dimensiuni mai mici, iar acum când un avion cu o greutate mai mare şi obligatoriu trece, atunci când aterizează pe pista 1, această suprafaţă Delta, este profund afectată datorită acestei supraîncărcări. Şi ani de zile de exploatare în aceste condiţii au condus la deteriorarea acestei suprafeţe. În acest context se vor executa reparaţii la această suprafaţă Delta, deci acea cale de rulare care este laterală pistei”, a completat el.

Secretarul de stat a anunţat, totodată, termenul de finalizare a lucrărilor la pista 2.

“În data de 20.06.2018, pista 2, care, în acest moment, are un prag şi operăm pe ea doar pe 2.200 de metri, va fi operaţională în proporţie de 100%. Adică, inclusiv acest prag care acum prezintă neconformităţi va fi dat în exploatare în condiţii de siguranţă, normale. Deci, aşa cum v-am prezentat în 30.06, vom avea pista 2 operaţională 100%, vom avea pista 1 cu acostamentele remediate, suprafaţa Delta va fi refăcută, întreţinută, reparaţii. Nu vom trece la reparaţii capitale, acelea vor face obiectul unei altui contract (…), va începe operaţiunea de la începutul anului 2019 pentru o reparaţie capitală a întregii piste 1, vom înlocui cei 12.000 de metri pătraţi de beton pe suprafaţa platformei 1 din zona pistei 1. Pe sub calea de rulare Alfa se vor înlocui 4.000 de metri pătraţi în această perioadă, până-n 20.06. În acest fel, până la sfârşitul lunii iunie vom avea operaţional aeroportul fără restricţii, fără niciun fel de probleme “, a mai precizat Ionel Minea.

Potrivit acestuia, toate lucrările se desfăşoară în baza unui contract cadru încheiat în 2016, contract care a fost semnat după “doi ani de licitaţii, contestaţii şi tot ce înseamnă procedură de achiziţii”.

Secretarul de stat în MT a oferit explicaţii şi despre proiectul privind construcţia unui terminal nou al Aeroportului Otopeni.

“Indicatorii tehnico-economici au trecut prin consiliul interministerial, au fost aprobaţi în urmă cu două sau trei săptămâni şi se lucrează la hotărârea de guvern pentru aprobarea acestor indicatori. Este un proiect care-şi urmează cursul firesc, avem nişte termene privind exproprierile, expiră acea perioadă de rezervare, motiv pentru care ne pregătim ca în bugetul din anul viitor să fie prevăzute aceste sume necesare exproprierilor terenului aferent acestui terminal”, a spus Minea.

Din suma de aproape 800 de milioane de euro estimată pentru realizarea proiectului, doar pentru exproprieri se vor aloca 63 de milioane de euro.

Preşedintele Comisiei de transporturi şi infrastructură, deputatul PNL Lucian Bode, a anunţat că în cursul lunii iunie va avea loc o nouă întâlnire cu reprezentanţi ai Ministerului Transporturilor, CNAB şi Autorităţii Aeronautice în cadrul comisiei pe tema stadiului investiţiilor realizate la Aeroportul Otopeni.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Tarifele polițelor de asigurare obligatorie rămân plafonate până la 30 iunie 2024

Executivul a aprobat actul normativ promovat de Ministerul Finanțelor și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară prin care prelungește cu trei luni perioada de...

Românii din Spania se încred în România: trimit bani, transferă expertiză și atitudine sănătoasă

Repatriot, platforma care conectează românii din afara granițelor cu țara, a condus misiunea economică România-Spania, desfășurată în perioada 21-27 martie în Barcelona și Insulele...
Ultima oră
Pe aceeași temă