9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSocialIohannis: România a redus din decalajul care o separa de Europa de...

Iohannis: România a redus din decalajul care o separa de Europa de Vest în ultimii 15 ani

“Cercetarea este indispensabilă oricărei strategii de creştere economică sustenabilă. România a redus din decalajul care o separa de Europa de Vest în ultimii 15 ani. Cu toate acestea, pentru a reuşi detaşarea de grupul statelor care au economii cu venituri medii, trebuie să investim în tehnologiile viitorului. Parcurile ştiinţifice reprezintă un ecosistem propice pentru o astfel de dezvoltare, prin facilitarea cooperării dintre sectorul privat, centrele de cercetare şi toţi ceilalţi parteneri interesaţi”, a declarat Klaus Iohannis marţi, la conferinţa „We are inventing the future! Our bet on science!”.

Astfel, spune Iohannis, pe lângă faptul că are un impact direct în sfera cercetării, Parcul Ştiinţific Măgurele reprezintă o „oportunitate de diversificare a polilor de dezvoltare din proximitatea Capitalei”, prin realizarea de investiţii în sudul acesteia.

Cu toate acestea, pentru a atrage cercetători buni, nu este importantă doar oportunitatea unei cariere, ci şi asigurarea unei calităţi ridicate a vieţii, motiv pentru care este important ca proiectele de infrastructură să ţină şi ele pasul.

Şeful statului a afirmat că blocajele din traficul rutier şi lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt elemente care reduc atractivitatea zonei metropolitane Bucureşti-Ilfov, şi aici este nevoie de acţiune.

“Prin asigurarea unui acces rapid către Parcul Ştiinţific Măgurele se poate creşte popularitatea zonei pentru investitori, pentru cercetători, dar, sigur, şi pentru angajaţi. Din păcate, binecunoscutele şi experimentatele blocaje din traficul rutier sau lipsa unui sistem de transport feroviar suburban sunt câteva dintre elementele care reduc atractivitatea zonei metropolitane Bucureşti-Ilfov, şi aici este nevoie de acţiune”, a explicat Iohannis.

De asemenea, spune preşedintele, în ultimii ani, studiile de fezabilitate nu au fost urmate şi de alocarea fondurilor pentru realizarea proiectelor, însă Parcul Ştiinţific Măgurele este o excepţie, pentru că atât terenul, cât şi o parte importantă a resurselor financiare necesare sunt deja puse la dispoziţia proiectului.

“Creşterea ratei de absorbţie a fondurilor europene, dar şi a investiţiilor particulare, reprezintă o necesitate pentru ca România să-şi poată dezvolta infrastructura de cercetare. Este clar că domeniul cercetării beneficiază de tot mai multă atenţie, atât în discuţiile preliminare pe marginea următorului exerciţiu bugetar al Uniunii Europene, cât şi din partea companiilor care abordează inovarea ca pe o pârghie principală în menţinerea competitivităţii. Mai mult, este evident că investiţiile în acest domeniu au un impact semnificativ asupra dezvoltării economice, demonstrând cât este de importantă susţinerea din partea statului, atât în sfera cercetării-dezvoltării-inovării, cât şi a educaţiei, acolo unde sunt formaţi viitorii specialişti. Nu este târziu să răspundem nevoii de stabilitate şi flexibilitate în dezvoltarea şi atragerea talentului necesar industriei viitorului”, a spus Iohannis.

El şi-a exprimat speranţa ca, atunci când se va întoarce la Măgurele, să aibă ocazia de a vedea unele progrese ştiinţifice realizate de cei mai buni speciaşişti din Europa.

“Îmi doresc foarte mult ca atunci când voi merge din nou la Măgurele să am ocazia de a vedea ultimele progrese ştiinţifice din domeniu, realizate de către cei mai buni specialişti din Europa, dar şi să aflu despre aplicaţiile cu impact economic create aici. Aşadar, îi felicit pe toţi cei implicaţi în dezvoltarea Parcului Ştiinţific Măgurele şi le urez mult succes în atingerea obiectivelor”, a încheiat şeful statului.

Cele mai citite

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Armata israeliană neagă acuzațiile că ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune

Armata israeliană a negat marţi acuzaţiile palestiniene "neîntemeiate" potrivit cărora ar fi îngropat cadavre ale unor palestinieni în gropi comune în incinta unui spital...
Ultima oră
Pe aceeași temă