15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSocialIoan-Aurel Pop poate cumula funcţia de rector cu cea de preşedinte al...

Ioan-Aurel Pop poate cumula funcţia de rector cu cea de preşedinte al Academiei Române

Purtătorul de cuvânt al UBB, Laura Irimieş, a declarat, marţi, presei, că membrii Senatului au stabilit faptul că nu există incompatibilitate între funcţia de rector şi funcţiile de reprezentare academică, ştiinţifică şi culturală obţinute prin vot direct, nu prin numire din partea Legislativului sau a Executivului.

 „Senatul UBB a aprobat cu 76 de voturi <<pentru>>, cumularea de către Ioan-Aurel Pop, a funcţiilor de rector al UBB şi preşedinte al Academiei Române. Senatorii au decis, astfel, alinierea Cartei Universităţii Babeş-Bolyai la legislaţia naţională privind regimul incompatibilităţilor, stabilind faptul că nu există incompatibilitate între funcţia de rector şi funcţiile de reprezentare academică, ştiinţifică şi culturală obţinute prin vot direct, nu prin numire din partea Legislativului sau a Executivului. La vot au fost prezenţi 81 dintre cei 102 senatori ai Universităţii”, a spus Irimieş.

Preşedintele Senatului UBB, Ioan Chirilă, a declarat, la rândul său, că două comisii ale universităţii au lucrat la modificarea art. 60 din Carta UBB, care prevederea incompatibilităţile şi s-a stabilit că se exceptează din zona incompatibilităţilor funcţiile de demnitate academică, ştiinţifică şi culturală care nu sunt obţinute prin numire din partea Executivului sau Legislativului.

„Este vorba despre un aliniat explicativ, nu de o modificare de substanţă a Cartei. Vom transmite textul Ministerului Educaţiei Naţionale, care va lua act de el, nefiind vorba de un proces de aprobare. În şedinţa Senatului UBB s-a subliniat necesitatea rămânerii într-o zonă de neschimbabilitate a Cartei, fiind vorba de o precizare adusă. Noi am creat cadrul care să fie explicit în ceea ce priveşte incompatibilităţile. Domnul Ioan Aurel Pop şi-a declinat dorinţa de a rămâne şi în funcţia de rector, or noi ne-am exprimat dorinţa şi acceptul, fiind onoraţi să lucrăm, pe partea cât a mai rămas din mandat, cu un rector care este şi preşedintele Academiei Române. Este o onoare şi o cinste pentru noi”, a spus Ioan Chirilă.

Ioan Aurel Pop nu a fost prezent la şedinţa Senatului UBB, fiind plecat din ţară.

Pop ocupă funcţia de rector al UBB din luna martie 2012, iar în luna aprilie a acestui an a fost ales şi în funcţia de preşedinte al Academiei Române.

Cele mai citite

Încercare disperată a avocaților lui Mario Iorgulescu de a-l scăpa de închisoare: „Suferă de leziuni cerebrale încă din copilărie”

Avocaţii lui Mario Iorgulescu încearcă să-l scape pe tânăr de condamnarea de 13 ani şi 8 luni de închisoare pentru omor, susţinând că are...

Sectorul turistic se așteaptă la un 2024 puternic, analiză

Turismul internațional este așteptat să recupereze în 2024 pe deplin scăderile din timpul  pandemiei, estimările inițiale indicând chiar o creștere de 2% peste nivelurile...

Rusia cere o reuniune ONU pe tema atacului NATO asupra Iugoslaviei, de acum 25 de ani

Rusia a cerut organizarea unei reuniuni a Consiliului de Securitate al ONU care să discute atacul NATO asupra Iugoslaviei, din anul 1999. Cererea Rusiei ar...
Ultima oră
Pe aceeași temă