14.3 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialIoan-Aurel Pop, despre generalul Berthelot: Puţină lume se mai gândeşte la el

Ioan-Aurel Pop, despre generalul Berthelot: Puţină lume se mai gândeşte la el

“Generalul Henri Mathias Berthelot a fost un om de o mare dăruire sufletească, prieten al românilor, adoptat de România. A dat nume de străzi în România, a dat numele unei comune în judeţul Hunedoara, i s-au ridicat busturi. Dar puţină lume se mai gândeşte la el. Când ne ducem la Radio pe strada Berthelot, nu ne gândim că acest om a fost unul real, care ne-a ajutat să ne facem România şi care a fost alături de noi din primul moment, din 1916, până la făurirea graniţelor României, după Primul Război Mondial. A fost între marii prieteni ai României şi prin marii oameni ca el Franţa a fost alături de noi”, a declarat acad. Pop la sesiunea omagială “100 de ani de la Marea Unire. Contribuţia Franţei şi a Misiunii Militare Franceze condusă de Generalul Henri Mathias Berthelot la refacerea, dotarea şi instruirea Armatei Române în Primul Război Mondial”.

Ambasadorul Franţei la Bucureşti, Michele Ramis, a evocat personalitatea generalului francez, contribuţia militară, politică şi umană a acestuia la victoriile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz ale soldaţilor români.

“Personalitatea eminentă a Primului Război Mondial, cetăţean de onoare al României şi membru de onoare al Academiei Române din 1926, generalul Henri Mathias Berthelot are o contribuţie importantă la reorganizarea şi reconstituirea Armatei Române”, a afirmat diplomatul francez.

Michele Ramis consideră că “Berthelot ne inspiră încă astăzi şi lucrăm, trăim în spiritul lui Berthelot”, parteneriatul României cu Franţa în domeniul apărării reflectând în fapt filosofia generalului Berthelot, aceea de a prezerva suveranitatea României.

Preşedinta Institutului Cultural Român, Liliana Ţuroiu, a afirmat că “generalul Berthelot ne-a oferit un exemplu de curaj, de perseverenţă, de loialitate şi de optimism”.

“A fost un militar competent şi integru şi istoria i-ar fi reţinut cu siguranţă biografia de general francez. Însă legătura lui cu România şi sprijinul pe care l-a oferit unei ţări surori, aflate în mare suferinţă, sunt cele care i-au oferit generalului Berthelot un destin. Henri Mathias Berthelot este atât de iubit în România nu doar pentru că ne-a ajutat să obţinem victoria acum 100 de ani. El rămâne un model şi pentru noi, cei de azi, pentru că a crezut cu tărie în România. ICR doreşte să reafirme această credinţă în România, alături de Academia Română, prin proiectele culturale care să reprezinte chipul cel bun al ţării şi care să ne ajute să consolidăm legături culturale ca aceea cu Franţa, o legătură atât de prezentă şi de vie şi datorită lui Henri Mathias Berthelot”, a mai spus Ţuroiu.

Personalitatea generalului a mai fost evocată de acad. Victor Voicu şi acad. Răzvan Theodorescu, vicepreşedinţi ai Academiei Române, de prof.univ.dr. Aurel Ardelean, preşedinte-rector al Universităţii de Vest “Vasile Goldiş” din Arad.

Un mesaj adresat celor prezenţi a transmis prof. univ. Jean Claude Dubois, nepotul generalului Henri Berthelot, care a lipsit de la eveniment.

La finalul sesiunii, în Aula Academiei Române a fost lansat întregul poştal “General Henri Mathias Berthelot”, emis de Romfilatelia, şi a fost conferită medalia de argint cu acelaşi nume ambasadorului Franţei, directorului Institutului Francez din Bucureşti, Christophe Gigaudaut, prof. univ. Jean Claude Dubois şi unor personalităţi din lumea academică.

În acelaşi context, Academia Română a decernat, pentru prima dată, Premiul “General Henri Mathias Berthelot”, care i-a revenit profesorului Jean-Noel Grandhomme, istoric al Marelui Război, autor al unei biografii a generalului Berthelot.

Premiul a fost iniţiat conform dorinţelor testamentare ale generalului francez şi atribuit unei lucrări ştiinţifice dedicate primei conflagraţii mondiale şi unirii tuturor românilor.

În partea a doua a zilei, în Cupola de sticlă a Bibliotecii Academiei Române va fi vernisată expoziţia omagială “Generalul Henri Mathias Berthelot pe frontul românesc (1916-1918)”, organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Muzeul Militar Naţional “Regele Ferdinand I”, Academia Română şi Biblioteca Academiei Române.

Generalul Henri Mathias Berthelot (1861-1931) a fost şeful Misiunii Militare Franceze în România în timpul Primului Război Mondial, începând cu octombrie 1916.

Învinsă în prima parte a războiului, Armata română va renaşte sub îndrumarea şi conducerea generalului Berthelot, care va reorganiza trupele române după principii militare moderne şi le va dota cu echipament şi tehnologie comparabile cu cele europene. Refacerea şi reorganizarea armatei i-a adus generalului un mare capital de popularitate şi a insuflat soldaţilor români încredere.

Un rol important l-a avut implicarea sa în susţinerea diplomatică şi militară a cauzei româneşti, cât şi activitatea de consiliere strategică a regelui Ferdinand.

În semn de recunoştinţă pentru contribuţia esenţială avută la modernizarea Armatei române şi dobândirea victoriei în Primul Război Mondial, generalul Berthelot a fost decorat cu cele mai înalte distincţii ale statului român şi a fost declarat cetăţean de onoare al României. În 1926, Academia Română l-a ales pe generalul Berthelot membru de onoare.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Explozie la Rafinăria Petromidia! Autoritățile au activat Planul Roșu de Intervenție

O explozie s-a produs, vineri, la Rafinăria Petromidia, iar autorităţile au activat Planul Roşu de Intervenţie. Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”, explozia...

Captive ideologiei, euroelitele nu sesizează declinul capitalismului

Revoluţia franceză a desfiinţat latifundiile feudale, în folosul unităților de producție burgheze. Comuniștii au distrus proprietatea privată pentru a crea omul nou, eliberat de...
Ultima oră
Pe aceeași temă