7.6 C
București
luni, 25 martie 2024
AcasăSocialInfracţiune prin inacţiune. Ce pedepse au primit cei care nu şi-au ajutat...

Infracţiune prin inacţiune. Ce pedepse au primit cei care nu şi-au ajutat aproapele

„Art. 203 – Lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate – (1) Omisiunea de a da ajutorul necesar sau de a anunţa de îndată autorităţile de către cel care a găsit o persoană a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate este în pericol şi nu are putinţa de a se salva se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă. (2) Fapta nu constituie infracţiune dacă, prin acordarea ajutorului, autorul s-ar expune unui pericol grav cu privire la viaţa, integritatea corporală sau sănătatea sa”, se arată în articolul din Noul Cod Penal.

Instanţele româneşti au dispus deja pedepse în baza acestui articol de lege. Un astfel de exemplu este procesul în care a fost vizat un agent de poliţie din judeţul Neamţ, acesta fiind condamnat în 2016.

Potrivit site-ului ROLII (Romanian Legal Institute Information), poliţistul a lăsat fără ajutor un bărbat, care, în final a decedat. Concret, acesta a fost sesizat să intervină, alături de un coleg, într-un conflict generat într-o gospodărie din localitatea Oniceni din judeţul Neamţ. În noaptea de 20 ianuarie 2013, în curtea unei femei, care locuia cu concubinul, a pătruns fostul soţ, aflat într-o avansată stare de ebrietate. Acesta a spart mai multe geamuri, s-a comportat agresiv, de aceea femeia a decis să sune la 112.

„Din acest moment, martora şi concubinul ei au ieşit din casă, iar l-au imobilizat pe F. V. (fostul soţ, n.r.), legându-l de un copac din curte cu o sfoară, în jurul umerilor, toracelui şi al abdomenului, victima stând legată în picioare. (…) Odată ce agenţii de poliţie au ajuns la locul evenimentelor şi li s-a relatat situaţia de fapt de către cei prezenţi, inculpatul M. L. (agentul de poliţie, n.r.) şi martora A. D. au constatat imobilizarea victimei în felul descris, precum şi faptul că aceasta adresa în continuare insulte şi ameninţări”, se arată în decizia instanţei.

În documentul citat mai este precizat că cei doi agenţi de poliţie, între care se număra cel acuzat, au cerut dezlegarea bărbatului, dar femeia şi iubitul său s-au opus şi au cerut mai întâi constatarea pagubelor. În aceste condiţii, cei doi agenţi au intrat în casa femeii, pentru a întocmi procesul verbal de consemnare a plângerii.

După ce au ieşit din casă, poliţiştii au observat că bărbatul legat de copac nu se mai mişcă şi au solicitat o ambulanţă.

„Ulterior, autopsia medico-legală a victimei a stabilit că moartea acesteia a fost violentă, datorându-se şocului pancreatic prin pancreatită acută hemoragică, consecinţa unui traumatism toraco-abdominal cu fracturi costale şi contuzie pancreatică, produs prin lovirea activă a toracelui şi abdomenului cu mijloc contondent”, mai spune documentul.

Femeia şi iubitul ei au fost trimişi, la rândul lor în judecată pentru lipsire de libertate ce a avut drept urmare moartea victimei, în final fiind condamnaţi definitiv la câte 4 ani şi 8 luni de închisoare.

„Dacă pană la sosirea organelor de poliţie (ora 12.20 noaptea) lipsirea de libertate a victimei a fost ilegală, era de datoria organelor de cercetare penală să-l imobilizeze pe făptuitor şi astfel, lipsirea de libertate să devină legală. (…) În drept, fapta inculpatului de a nu acorda minimul de ajutor persoanei a cărei viaţă, integritate corporală sau sănătate era în pericol şi nu avea putinţa de a se salva, constituie elementele constitutive ale infracţiunii de lăsarea fără ajutor a unei persoane aflate în dificultate prev. de art. 203 alin. 1 Cod penal”, mai arată hotărârea judecătorilor.

În aceste condiţii, agentul de poliţie a fost condamnat la un an şi patru luni de închisoare, pedeapsa fiind însă amânată pe termen de supraveghere de doi ani.

Abandonat lângă o fântână

De asemenea, la Judecătoria Piatra Neamţ, magistraţii au dispus, anul acesta, o amendă în baza articolului 203, alineat (1) din Noul Cod Penal.

În hotărârea prin care s-a stabilit sancţiunea, se arată că la casa unui cuplu s-a prezentat, în stare de ebrietate, un consătean. Împreună, cei trei au băut vin, dar musafirul mai consuma şi din sticla cu alcool sanitar pe care o avea în buzunar. Acesta a petrecut trei zile în casa vecinilor săi şi, în ultima zi, înainte de a pleca de acasă la serviciu, cuplul i-a spus să plece acasă la el.

„Când s-au întors, in jurul orei 18:30, l-au găsit pe C. C. (musafirul, n.r.) tot pe scaunul din curtea locuinţei dormind, inculpaţii neputând preciza dacă a mâncat ceva. Văzând acest lucru, l-au luat de umeri pe C.C., care era într-o stare de inconştienţă şi tremura, şi l-au scos pe banca din fata locuinţei. Ulterior, gândindu-se să nu cadă de pe banca şi să se lovească de betonul din fata porţii, l-au luat de braţe si l-au dus peste drumul comunal într-o curte lângă o fântână, aşezându-l pe iarba unde l-au lăsat, considerând că îşi va reveni”, se precizează în documentul judecătorilor.

La audieri, cei doi au spus că nu au sesizat evenimentul, deoarece nu aveau telefon, în final femeia explicând că nu a chemat ambulanţa pentru că nu avea credit pe telefonul mobil. Victima, care din anul 1993 are amputată mâna stângă, se află acum sub îngrijirea fratelui său, este imobilizat la pat, netransportabil şi incoerent. În aceste condiţii, judecătorii au stabilit pentru cuplul care şi-a abandonat vecinul la nevoie o amendă de 10 lei pe zi, timp de 120 de zile, şi termen de supraveghere timp de doi ani. Citiți alte exemple pe Mediafax.

Cele mai citite

Macron spune că islamiștii care au lovit Rusia au încercat să atace Franța

Președintele Emmanuel Macron a declarat că cei care au ucis 137 de persoane într-o sală de concerte din afara Moscovei fac parte dintr-o ramură...

Sebastian Burduja, prezent la inaugarea celei mai importante stații de transformare din sistemul național de distribuție a energiei electrice

Sebastian Burduja a fost prezent la inaugarea de către Rețele Electrice Muntenia (PPC) a celei mai importante stații de transformare din sistemul național de...

Război între conducerea centrală și filialele județene. Ciucă și Ciolacu impun candidați comuni PNL – PSD

Liderii de la centru ai PSD și PNL, în frunte cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, au decis candidații comuni ai acestor două partide...
Ultima oră
Pe aceeași temă