Infecţiile respiratorii şi urinare cresc riscul de infarct şi AVC

Pacienţii care urmează un tratament în spital pentru infecţii respiratorii sau urinare comune au un risc mai mare de a suferi un atac de cord sau un accident vascular cerebral (AVC) după terminarea tratamentului, relevă un nou studiu.

Share

Elena Marinescu 0 comentarii

Actualizat: 14.03.2018 - 20:45

După ce au analizat datele a 34.027 persoane spitalizate care au primit tratament pentru infecţii respiratorii sau urinare tipice (la nivelul nasului, gâtului, rinichilor sau vezicii), cercetătorii de la Aston University din Birmingham au concluzionat că, după tratarea cu succes a infecţiilor, pacienţii aveau o probabilitate cu 40% mai mare de a suferi un atac de cord şi cu 150% mai mare de a suferi un accident vascular cerebral.

Rezultatele sunt extrase dintr-un alt studiu mai amplu în care s-au analizat date colectate timp de 14 ani de la 1,2 milioane de pacienţi. Specialiştii au constatat că infecţiile par să reprezinte un risc cel puţin la fel de semnificativ, dacă nu cumva mai mare, pentru viitoare boli de inimă şi accidente vasculare ca şi factorii de risc clasici, precum hipertensiunea arterială şi diabetul. În plus, aceştia susţin că, desi fusese descoperită o legătură între inflamaţie şi arteroscleroza (depuneri de colesterol pe peretele intern al arterelor), infecţiile obişnuite pot fi un factor de risc semnificativ mai mare.

În acest context, vârsta, genul, etnicitatea, obezitatea şi fumatul au fost factori analizaţi împreună cu probleme medicale precum hipercolesterolemia, hipertensiunea arterială, diabetul, bolile de rinichi, insuficienţa cardiacă şi fibrilaţia atrială. Potrivit studiului, efectele infecţiilor sunt de o importanţă chiar mai mare decât în cazul obezităţii. Astfel, cei internaţi în spital pentru tratarea unei infecţii respiratorii sau urinare sunt expuşi unui risc de 2,5 ori mai mare să sufere un accident vascular cerebral, de exemplu, în comparaţie cu pacienţii care nu au avut astfel de infecţii şi au șanse mai mici să supravieţuiască unui astfel de episod, avertizează experţii britanici în sănătate publică.  

Comentarii