21.4 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSocialIncertitudine, pentru cei care vor facultate afară

Incertitudine, pentru cei care vor facultate afară

Concret, foarte mulți profesori, elevi și părinți ar fi dorit să vadă mai multă preocupare, din partea conducerii Învățământului, pentru copiii care nu au acces, din cauza lipsei tehnologiei în zonele defavorizate, la cursurile online.

Mai mult, de săptămâni bune se așteaptă răspunsuri ferme și soluții concrete din partea conducerii ministerului de resort pentru cei care ar trebui să încheie în acest an ciclul liceal și care doresc să urmeze studii superioare într-o altă țară.

Nu sunt puțini elevi în această situație. Vorbim de câteva mii.

Cu toate acestea, doar la nivel declarativ au putut vedea abordată această problemă, după o “vorbă mare” preluată de prin vestiarele fotbalului românesc: “să fie bine, ca să nu fie rău”.

Nu există însă, în acest moment, un plan bine stabilit pentru situația acestor elevi.

Din nefericire, ultimele declarații ale oficialilor din Ministerul Educației lasă de bănuit că nu au fost purtate discuții cu ministerele din alte țări.

Avem însă mai mulți bani de cheltuit la Ministerul Educației.

La rectificarea bugetară aprobată în ședința de guvern, bugetul Ministerului Educației și Cercetării a fost suplimentat cu suma de 576 milioane lei astfel:

·  400 milioane de lei creșterea veniturilor proprii pentru instituțiile de învățământ

·  176 milioane de lei reprezentând cheltuiala din sold pentru aceleași instituții

“Acești bani pot fi cheltuiți astfel: 350 milioane de lei pentru cheltuieli de capital (cheltuieli de natura investiților) și 226 milioane de lei pentru susținerea proiectelor (fonduri europene și buget național)”, precizează MEC.

Era nevoie de această suplimentare de buget, dar sunt necesare și măsuri rapide pentru a respecta dreptul la educație.

 

Tăcerea, un răspuns pentru elevi

Ministerul Educației și Cercetării nu a oferit încă un plan pentru elevii care ar trebui să termine în acest an ciclul liceal și care vor să meargă la facultate într-o altă țară.

Peste 6.000 de studenţi pleacă în fiecare an să studieze la instituţiile de învăţământ din străinătate, potrivit datelor IntegralEdu.

Pentru studiile universitare de licenţă, principalele destinaţii sunt: Marea Britanie (destinaţia principală pentru studii în afară), Olanda, Danemarca, Germania, Franţa, Elveţia si SUA.

Având în vedere impactul puternic produs de pandemia de Coronavirus la nivel mondial, tranziţia de la învăţământul preuniversitar la comunitatea academică este cu atât mai dificilă, aspect cauzat de posibilitatea ca nu toate universităţile să îsi adapteze programul de admitere astfel încât acesta să fie accesibil pentru elevii din toate ţările.

 

Revendicările liceenilor

Reprezentanții elevilor solicită măsuri din partea conducerii Ministerului Educației.

“Consiliul Naţional al Elevilor îsi exprimă îngrijorarea faţă de acest aspect si solicită decidenţilor următoarele revendicări:

– Adresarea, în cadrul forurilor din care face parte România – la nivel european, transatlantic si mondial, a problemei cu care se confruntă elevii care doresc să urmeze studii universitare în străinătate;

– Militarea pentru realizarea unui acord cu implicaţii politico-juridice pentru toate ţările, prin care toate universităţile să îsi adapteze programul de admitere, garantând accesibilitatea si egalitatea de sanse pentru toţi candidaţii, indiferent de mediul din care acestia provin – pentru aceasta, propunem un tratat internaţional care să asigure faptul că niciun elev nu va fi prejudiciat pe parcursul tranziţiei preuniversitar – universitar;

– Simplificarea si adaptarea procedurilor de înscriere la universităţile din ţară si străinătate (un exemplu viabil este realizarea interviurilor sub formă de videoconferinţe, debirocratizare);

– Garantarea dreptului la educaţie pentru elevii din Republica Moldova: Având în vedere faptul că Republica Moldova nu este membră a Uniunii Europene, România trebuie să sprijine si elevii din ţara vecină, garantând includerea Republicii Moldova la masa discuţiilor privind organizarea admiterii în universităţile internaţionale. Consiliul Naţional al Elevilor îsi exprimă solidaritatea faţă de colegii din Consiliul Naţional al Elevilor Moldova si Uniunea Elevilor din Moldova si este în permanent contact cu reprezentanţii elevilor din Republica Moldova, pentru a garanta implementarea acestui obiectiv”, se arată într-un comunicat al CNE.
Ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, preciza, înainte de Paște, la un post de știri, că MEC ține legătura cu alte țări și că absolvenții de liceu vor avea și în acest an posibilitatea de a merge la studii superioare în străinătate.

Totuși, până în acest moment, Ministerul Educației nu a oferit date concrete pentru elevii aflați în clasa a XII-a, care vor trebui să suțină examenul de Bacalaureat.

Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mușoiu
Laurențiu Mihail Mușoiu lucrează în presa centrală din anul 2008. Din anul 2018 lucrează la “România liberă”. A absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București. Deține un master în Cercetare în Științele Comunicării. Este, de asemenea, profesor pentru învățământul primar și preșcolar.
Cele mai citite

Deca recunoaște că supune elevii la șocuri?

Reziliență -capacitatea cuiva de a reveni la normalitate după suferirea unui șoc (economic, emoțional etc.) Folosit in discipline precum psihologie, ecologie, inginerie, înseamnă capacitatea de...

Hidroelectrica anunță că Barajul Izvorul Muntelui este în perfectă siguranță după seismul de joi dimineață

Hidroelectrica a anunțat că Barajul Izvorul Muntelui, unul dintre cele mai mari din Europa, este în perfectă siguranţă după seismul produs joi dimineață în...

Surpriză la turneul de la Miami! Carlos Alcaraz, eliminat în „sferturi”

Carlos Alcaraz a fost eliminat în sferturile de finală ale turneului ATP Masters 1.000 de la Miami, după ce a fost învins de bulgarul...
Ultima oră
Pe aceeași temă