10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSocialÎncep lucrările de reabilitare şi restaurare a Catedralei Romano-Catolice din Timişoara

Încep lucrările de reabilitare şi restaurare a Catedralei Romano-Catolice din Timişoara

Contractul de finanţare a fost semnat în 2017, chiar în incinta catedralei, însă lucrările încep la finalul acestei luni.

Proiectul finanţat prin intermediul Regio – Programul Operaţional Regional 2014 – 2020, are o valoarea totală de 21.767.121,96 lei din care 21.316.962,01 lei reprezintă finanţarea nerambursabilă – alcătuită din 2.827.760,26 lei finanţare din bugetul naţional şi 18.489.201,75 lei finanţare prin Fondul European de Dezvoltare Regională.

Lucrările de reabilitare cuprind refacerea pardoselii de piatră din incinta Catedralei, dar şi cea din incinta criptei, repararea scării de lemn şi a tâmplăriei din interior, inclusiv schimbarea banchetelor de lemn, înlocuirea sistemului de încălzire şi introducerea încălzirii în pardoseală, înlocuirea reţelei electrice, realizarea de instalatii video, audio.
De asemenea, vor fi reabilitate vitraliile, altarul, faţada şi burlanele, respectiv jgheaburile.

În jurul edificiului va fi amenajat un trotuar şi va fi refăcut şi gardul împrejmuitor.

Domul va fi închis publicului începand de luni, 28 ianaurie a.c., când încep lucrările. Astfel, Liturghia de duminică va fi ultima ţinută în catedrală înainte ca muncitorii să înceapă restaurarea.

„Se vor face lucrări ample de restaurare. Discutăm de lucrări de reabilitare interioară şi exterioară a acestei catedrale. Partea interioară va cuprinde renovările artistice, dar în acelaşi timp, la intervenţii generale discutăm de schimbarea pardoselii în totalitate. Se va schimba şarpanta clădirii noastre, faţadele exterioare şi în acelaşi timp ceea ce este puţin nou sau necunoscut oamenilor de astăzi, se va restaura şi se va putea vizita în totalitate cripta acestei catedrale în care îşi dorm somnul de veci episcopii, dar şi canonicii care au slujit în această catedrală. Această criptă va deschisă cu finalizarea acestui proiect tuturor vizitatorilor care vor veni în oraşul nostru. Pe perioada lucrărilor, cel puţin în prima parte a lucrărilor, nu se vor putea oficia slujbele religioase, ţinând cont de schimbarea părţii electrice, a pardoselii. Noi sperăm ca spre sfârşitul anului să putem celebra sfintele liturghii în catedrala noastra, chiar dacă vor mai fi prezente schelele”, a declarat părintele Nicola Laus, directorul Cancelariei Episcopale Timişoara.

Renovarea ar urma să se finalizeze până în decembrie 2020, iar în anul 2021, când Timişoara va fi Capitală Culturală a Europei, Domul din Piaţa Unirii va deveni unul dintre principalele obiective turistice din Timişoara.

Cele mai citite

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...

Prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul Liviu Carmely și proiecția filmului „Povestea unui pierde-vară” la ICR Tel Aviv

Institutul Cultural Român a organizat și găzduit, în data de 18 aprilie, prezentarea „Cinematografia românească azi” susținută de cineastul israelian de origine română Liviu...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă